hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 259D塞車問題導致車程慢過搭鐵?
開啟左側

[報刊新聞] 259D塞車問題導致車程慢過搭鐵?

s20131417 發表於 2020-5-7 11:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.inmediahk.net/node/1073132
屯門碼頭區交通情況一直備受關注,
自從屯碼少咗渡輪、59A縮短兼縮班之後,
有人認為區會只係個「擺設」,
實際路線規劃由運吉自己搞晒,
根本莫視民意…

當區區佬認為應該要引入多元化交通選擇,
先可以係競爭之下改善服務。

(九公司喺疫情下cut班次都話無理呀!)

歡迎討論。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
fly831 發表於 2020-5-7 13:47 | 顯示全部樓層

巴士服務唔太好係事實, 但呢班區棍竟然話開渡輪真係不切實際

廿年前就係因為冇人搭先摺埋
廿年前後碼頭區人口結構幾乎一樣, 再多埋西鐵
仲會有邊個會做?

記得小弟細個時係試過搭船由中環返屯門, 再轉輕鐵返屋企
冇記錯淨船程接近一粒鐘, 同鐵/巴比, 係冇乜競爭力

最愛猛男
E500facelift 發表於 2020-5-7 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

62X全日,259D往屯門改為先經龍門路、後經湖山路、湖景路、湖翠路、再返回龍門路去龍門居,往九龍改為經龍門路、湖翠路、湖景路、湖山路,後返回龍門路後再上公路,唔知甘有冇得諗
kay 發表於 2020-5-7 13:55 | 顯示全部樓層

屯碼區其實唔係講到咁差
有車出港島同東九
不過D人嫌慢先係重點

另外無車直出沙田/尖沙咀
世界很簡單 人類很複雜
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-7 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
其實塞車問題路陸路嘅交通都會有,所以碼頭區好多路線都會常塞車影響, 至於地鐵呢, 雖然就唔塞車,但係日日都逼車就唔係一種好嘅感覺
TYChow 發表於 2020-5-8 00:04 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-7 13:55
屯碼區其實唔係講到咁差
有車出港島同東九
不過D人嫌慢先係重點

叫佢地去荃灣轉車啦!唔想屯門區勢力人士嘅「黨羽」太容易去到其他區份影響治安呀!

(自從721事件之後,我而家見到263同269D都怕呀!)
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
EX-TL 發表於 2020-5-8 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

屯門-中環渡輪里數仲長過長洲-中環, 仲未計往返屯碼同中碼-真正目的地嘅耗時, 如果係因為巴士繞路導致競爭力不足, 應該設法改善巴士問題, 而唔係建議開辦渡輪航線.

不過咁, 中環以外的碼頭附近都有商業/政府項目, 例如灣仔 紅磡 觀塘, 如果屯門碼頭平日兩繁分別各對開一班飛翔船到呢啲地方, 總共用三艘船行, 設有月票, 預計最長的屯門-觀塘航程可在一小時內完成, 去紅磡 灣仔更短, 灣仔碼頭可轉東廊特快線到北角-柴灣沿線, 以航程不受路面突發情況影響做賣點, 又諗唔諗得過?
AtrHenu 發表於 2020-5-8 03:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-5-8 00:27
屯門-中環渡輪里數仲長過長洲-中環, 仲未計往返屯碼同中碼-真正目的地嘅耗時, 如果係因為巴士繞路導致競爭 ...

以現時營運快船的渡輪公司(如:NWFF,HKFF)做競爭力零的離島都蝕到叭仲點有能力會復辦到灣屯線呢??
(除非,用TJ,CKS呢D過境噴射船做就有可能,但收費一定會好貴而且仲未必賺錢)
kitarolo 發表於 2020-5-8 06:03 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-7 13:58
其實塞車問題路陸路嘅交通都會有,所以碼頭區好多路線都會常塞車影響, 至於地鐵呢, 雖然就唔塞車,但係日日都 ...

屯門來往中環渡輪
停辦前一刻收費$27
30~35分鐘堅係快兼
近乎唔會擠塞,但同期
962系不足20元,可見開到
屯碼到中/東九龍航線都好
票價唔會太有競爭力。

另外巴士就算企位都好
西鐵要經錦田元朗觀感上
唔好,返屯碼更要轉506/輕鐵
東九返西北搭鐵,美孚站非對面
轉乘,除非離譜到巴士需時比港鐵
多一倍,可以咁講西鐵南延到屯碼
巴士線都唔會影響好大。

樓上話喺荃灣轉59M
不論經港鐵或九巴40轉
都未至於話完全唔值得考慮
lsc04d11 發表於 2020-5-8 06:35 來自手機 | 顯示全部樓層

選擇少? 文中隻字不提962  有埋轉車站”選擇”好多 係你地唔當係選擇者  同埋屯門碼頭去觀塘。講到行唔到去搭259D  嫌兜埋市中心(而且只係非繁時) 試下開架P259 收30蚊 開兩星期 睇下反應如何?(屯碼區內路線跟962G,直到九龍灣先停站去觀塘)   
塞車就乜野都耐 塞起上黎三聖去大欖都可以40分鐘 71k只係去一個隔離港鐵站都可以。。。。

塞車用幾耐時間都可以講既? 咁東涌呢方面”贏”晒  一個青嶼幹線有事/東涌綫有事  到時真真正正”無選擇”  

其實成個屯門喺屯門公路大塞時都係無選擇 因為唔經最常出事路段既52x,53,962b (61M經屯公青龍頭段 未必計在冇)甚至倒轉走既261 都唔救到大家幾多架啦 都係”無選擇”