hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山人唔係鐘情286m,只係討厭89c
開啟左側

馬鞍山人唔係鐘情286m,只係討厭89c

JX9097 發表於 2020-5-7 22:32 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-5-7 21:30
89X 沙田區內客太好味喎

同意
尤其是區內線(e.g. 80K)越減越勁
隨時89X仲密過佢哋
RyanPun 發表於 2020-5-7 22:44 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-5-7 21:54
另外,我諗返起以前89D(只不過是17年12月前)非繁係要經黃泥頭,和89C本身行車時間差異冇依家咁遠,
但以前一 ...

正如特工話齋286M買定棺材差唔多嫁喇,注定零補償比77區。
至於89C問題,我要重申一次改89C特快,係要完完全全飛走77區同石門小瀝源路、齋做恒康街富安嘅話,89D就真係減到唔少車出嚟喇,咁89C就有可能起死回生嘅。

啲咩「吸客論」,睇完得啖笑,討論完一大論都得唔出一個結論係對兩線有好處,根本就冇一個好明顯嘅誘因可以改變到搭死89D嘅習慣。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
10598C 發表於 2020-5-7 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-7 21:26
火炭有 88X 仲比老隧線做咩?

另外 89X 縮短到沙田圍,用番條里數兜濱景

火炭駿景園:Am I a joke to you?

89X(私心)會想佢繼續留係沙火
88X踢去駿景,行AB線經觀塘道/觀塘繞道
火炭武肺營+石門開一條線去觀塘
89C陰乾算數

Between,其實88X個價令到89,甚至89X都有班捧場客
天空之神 發表於 2020-5-7 23:48 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-5-7 22:44
正如特工話齋286M買定棺材差唔多嫁喇,注定零補償比77區。
至於89C問題,我要重申一次改89C特快,係要完完 ...

89C 飛走埋 77 區做咩?
.
S3BL100 發表於 2020-5-8 00:18 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-5-7 21:54
另外,我諗返起以前89D(只不過是17年12月前)非繁係要經黃泥頭,和89C本身行車時間差異冇依家咁遠,
但以前一 ...

兩件事無可比性

89D 非繁飛起黃泥頭提速前後,富安甚至錦泰都有兩個選擇;
89D 飛埋亞公角,同時 89C 提速,佢地就得返一個選擇

我發覺你真係好鍾意拒絕 77 區有合理車程出巿區既選擇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
MCMoore 發表於 2020-5-8 00:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-7 22:32
同意
尤其是區內線(e.g. 80K)越減越勁
隨時89X仲密過佢哋

而家大把時段80K開緊20,89X開15甚至12
S3BL100 發表於 2020-5-8 00:28 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-5-7 15:28
慈雲山嗰邊爭取緊286M拉上山。睇下兩邊區議員會唔會合作啦。九巴就多數想取消嚟cut 車止蝕,多過開拓新客源 ...

講左好多次,馬鞍山送走條 286M 畀慈雲山,就等於送走改善自己區內出巿區服務既機會

對慈雲山角度,286M 只係用來做大隧轉乘,去唔到需求大既地方。慈雲山想要大隧線,有比起 286M 更好既選擇

真係唔明點解班慈雲山議員咁鍾意食垃圾,咁鍾意製造雙輸局面,亦好難怪慈雲山交通十年如一日,無得到真正改善

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
流星☆雨 + 2 + 5 食垃圾製造雙輸局面

查看全部評分

MCMoore 發表於 2020-5-8 00:35 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-7 23:09
火炭駿景園:Am I a joke to you?

89X(私心)會想佢繼續留係沙火

行街時段計,88X觀塘道入沙田收你$8.2賣特快又唔算貴。
但沙田出觀塘要兜咗藍田先,同埋收成$10.2,想行就落咗大會堂搭89,唔想行就火車站上咗89X算

S3bl430 發表於 2020-5-8 01:10 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-8 00:18
兩件事無可比性

89D 非繁飛起黃泥頭提速前後,富安甚至錦泰都有兩個選擇;

你話我有bias我都要咁講,77區有好多豪宅(例如聽濤雅苑,天宇海), 先天中產家庭多,個交通需求同馬鞍山其他地方係唔同
而77區收入水平較低果幾條屋邨(錦泰、欣安、頌安), 只有欣安係相對遠離89D沿線(幾年內就會覆蓋),
除欣安外, 89C馬鞍山獨市位好大部份都係比市中心區檔次高的半豪宅區
我覺得依個原因可以解釋89C(以及馬鐵延長至鑽石山前的286M)客量差以及 點解77區非繁交通需求可能較低

如果以住戶每月收入平均中位數計
聽濤雅苑,天宇海平均7萬,相對海柏花園,新港城只有約5萬

以選區計,住戶每月收入平均中位數計
頌安、錦泰:4.3-4.5萬
市中心:5萬
錦濤、錦英:3.6-3.7萬
恆安、耀安:3萬
大水坑:2.5萬

Sources: https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-dp-major-hosing-estates.html

錯字連篇
S3BL100 發表於 2020-5-8 01:31 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-5-8 01:10
你話我有bias我都要咁講,77區有好多豪宅(例如聽濤雅苑,天宇海), 先天中產家庭多,個交通需求同馬鞍山其他地 ...

我估你 imply 緊馬鞍山海皮堆有錢人只會渣車而唔會坐公共交通工具,但問題係香港地渣車與否,收入並唔係最大因素,公共交通方便程度亦係重點

你又有無諗過,如果畀到佢地合理既走線同服務水平,可以吸引車主改搭公共交通工具返工,亦有助增加 89C 客量,進一步做大巴士塊餅?

唔好忘記今時今日大老山隧道同觀塘繁忙時間都塞到傻,好多都係拜私家車所賜

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分