hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦全新繁時特快線172X
開啟左側

建議開辦全新繁時特快線172X

Commy 發表於 2020-5-7 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1.香港仔,華富沒車往返九商區,觀商區
2.整條薄枎林道沒車往返紅隧口,東九龍
3.上環沒車特快直達紅隧口
4.619,641走線迂迴

建議:
開辦全新繁時特快線172X,來往香港仔及觀塘站,經田灣,華富邨,薄枎林,香港大學,西營盤,上環,灣仔北(去程),紅磡,九龍灣商貿區,觀塘商貿區

往觀塘站:
1.香港仔$11.9
2.漁輝道
3.香港仔魚類批發巿場
4.田灣街
5.華富邨華樂樓
6.華富商場
7.華富邨華清樓
8.培英中學
9.華富(北)
10.余振強紀念第二中學
11.薄枎林村
12.薄枎林水塘道
13.嘉林閣
14.心光學校
15.瑪麗醫院$11.7
16.香港華人基督教聯會薄扶林道墳場
17.摩星嶺道
18.富林苑
19.蒲飛路
20.何東夫人堂
21.山道
22.中山紀念公園$10.9
23.中環(港澳碼頭)(18站位)
24.灣仔碼頭$10.4
25.海底隧道收費廣場$6.1
26.山谷道
27.九龍灣國際展貿中心
28.宏通街
29.順業街$5.5
30.勵業街
31.牛頭角站
32.觀塘市中心
33.觀塘站

班次及用車:
07:20(城巴,由107抽調)
07:40(城巴,由671抽調)
07:55(九巴,由101抽調)

預計全程行車時間約67分鐘

往香港仔:
1.觀塘站$11.9
2.駿業里
3.創紀之城
4.勵業街
5.觀塘海濱公園
6.常悦道
7.臨華街
8.香港輔助警察隊總部
9.宏展街
10.海底隧道收費廣場$10.9
11.域多利皇后街(需視乎是否有足夠空間由畢打街隧道切線埋站及切線直上林士街天橋)$7.4
12.高樂花園$6.9
13.李陞小學
14.香港大學西閘
15.何東夫人堂
16.蒲飛路
17.薄枎林道遊樂場
18.香港華人基督教聯會薄扶林道墳場
19.瑪麗醫院$4.8
20.心光學校
21.明德村
22.薄枎林水塘道
23.薄枎林村
24.余振強紀念第二中學
25.薄扶林消防局
26.華富(北)
27.華富邨華生樓
28.華富邨華泰樓
29.華富邨華安樓
30.田灣街
31.香港仔

班次及用車:
17:45(九巴,由101抽調)
18:05(九巴,由107抽調)
18:25(城巴,由619抽調)

預計全程行車時間約84分鐘

好處:
1.香港仔,華富有車往返九商區,觀商區
2.整條薄枎林道有車往返紅隧口,東九龍
3.上環有車特快直達紅隧口

歡迎討論
932gz6061 發表於 2020-5-7 15:46 | 顯示全部樓層
番南區停砵典乍街好少少
eecc 發表於 2020-5-7 16:05 | 顯示全部樓層
107咪已經係華貴往返九龍灣囉

香港仔坐到去觀塘要67分鐘
坐107轉車都未必需要咁耐
相信如果南區人想去九龍中或九龍東
唔會想行大運行薄扶林去返紅隧

至於南區去觀塘
係咪應該諗下107P可唔可以延長?

薄扶林道去紅隧朝早有幾多客?
用103P延長到由數碼港開又得唔得?

至於上環
早繁由上環去觀塘客量係咪真係多到要開多三班車?
如果唔多既話

以101X加停港澳碼頭又得唔得?

樓主| Commy 發表於 2020-5-7 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

想行畢打街隧道。如果埋唔到站,不如索性唔停
miklcct 發表於 2020-5-7 16:24 | 顯示全部樓層
呢條線應該開下繁,由數碼港開,取代101X,九龍改行機隧支路出口
進智公交
kuro 發表於 2020-5-8 04:11 | 顯示全部樓層
 樓主| Commy 發表於 2020-5-11 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層

eecc 發表於 2020-5-7 16:05
107咪已經係華貴往返九龍灣囉

香港仔坐到去觀塘要67分鐘

唔好意思,遲咗覆
其實呢條線最主要係target薄枎林<-->九商,觀商區
做埋香港仔只係因為嗰度冇車去觀商區
轉車雖然快啲
但貴好多
故仍有吸引力

至於上環
我同意172X做起咗可以用101X做
但開頭經上環係可以確保172X嘅客量
 樓主| Commy 發表於 2020-5-11 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-7 16:24
呢條線應該開下繁,由數碼港開,取代101X,九龍改行機隧支路出口

點解?
咁行嘅放工客基本只有數碼港,HKU同上環
而九商區,觀商區有唔少人番工
相信方向無問題

至於取代101X更不可能
堅城客唔係客?
H1A 發表於 2020-5-12 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
香港仔開兜中環入紅隧?香港仔人會搭?
 樓主| Commy 發表於 2020-5-12 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層

H1A 發表於 2020-5-12 13:01
香港仔開兜中環入紅隧?香港仔人會搭?

其實呢條線最主要係target薄枎林<-->九商,觀商區
做埋香港仔只係因為嗰度冇車去觀商區
轉車雖然快啲
但貴好多
故仍有吸引力

PS前面其實答咗