hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 797 暫定站位表
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新巴 797 暫定站位表

RH7685 發表於 2020-5-16 03:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-16 16:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-16 01:51
105向來都係坐爆就飛
但冇記錯從來冇官方行山班次
行山從來係偷雞,即使係偷雞行山,近年都甚少

多謝分享。可能以前我搭果d時段唔係最peak,所以雖然總站上但都甚少飛山。

估唔到翠林上滿會調頭上山wo,我以為會右轉直入隧道添。
改行新清入康盛總站果樣,講真其實快唔少,分分鐘仲快過寶達左轉觀繞。

btw 下繁天光道打後成日飛晒站,其實有無必要加班呢?(定係其實係唔夠車?)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-5-16 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-16 16:56
多謝分享。可能以前我搭果d時段唔係最peak,所以雖然總站上但都甚少飛山。

估唔到翠林上滿會調頭上山wo ...

講緊係兩三年前,或者有嚴重意外,先會行山

但至於加班
根本105都唔夠司機,近年班次越嚟越疏
你幫佢地搵到司機先好講加班

更莫講閣下提議105非繁繞經坑口,根本唔順路又浪費時間搞到105仲疏

聽聞105未開沙中線已經少咗兩成客
亦聽聞105公司對於沙中線開通後嘅路線前景都甚為悲觀
ViviTse 發表於 2020-5-16 20:33 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-16 18:45
講緊係兩三年前,或者有嚴重意外,先會行山

但至於加班

我都覺得近年105好似疏咗少少(當然比起17M,咁105都唔算得咩特別),
我比較想知係請唔到司機,將隧上繁塞到返唔切車/塞到維唔到皮,定係唔夠車呢?

另外,請問 "聽聞105未開沙中線已經少咗兩成客" 係指咩意思呢?
係咪因為早年(例如2012),93K收緊$8.1,297收緊$8.9,但105只收$8.0;
但近年(例如2020),93K收緊$8.9,297收緊$9.9,但105要$10.2;所以比較之下,早年客量較佳?

沙中線開通之後(如果無東九龍綫),預期寶琳會有客量流失,但康翠影響不大;
反而沙中線開咗,93K、297會唔會減班、減時、殺線,分分鐘能夠更造就有利條件畀105添......
關於105走線嘅改動,我會建議佢改為延長至坑口+爬山(多過繞經坑口),
優點係更康翠客更快、能夠做埋寶達/馬游塘/景林/坑口客(繁時當然開隧道特車、翠林起載等),
但仍有待討論之處包括:使唔使/喺邊度加車、坑口站PTI夠唔夠位、停怡心園定將軍澳村、停欣明定欣景路、非繁入唔入康翠總站等。

講真,爬山走可以食埋寶達等客,相信實有賺;而坑口上車比297更快,容易令乘客轉軚搭105;
只不過係屯馬綫開咗之後,93K/297會被削至咩地步,11X會唔會反對,同想唔想用將軍澳車/額外揾資源做埋觀塘山嘅問題。

吳宗錡 發表於 2020-5-16 20:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-16 01:51
105向來都係坐爆就飛
但冇記錯從來冇官方行山班次
行山從來係偷雞,即使係偷雞行山,近年都甚少

噉105都係永久改行山好,橫掂寶琳都無位坐
ViviTse 發表於 2020-5-16 21:51 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-5-16 20:51
噉105都係永久改行山好,橫掂寶琳都無位坐

我都覺得 105 行山+延長可以改善經營戕況,至少可以食多秀茂坪南、寶達、馬游塘、景林、坑口果幾水客。
但唔清楚如果 105 officially 改行山,會唔會遇到九記11X反對(假設屯馬綫通車,93K/297削咗服務)
吳宗錡 發表於 2020-5-16 21:54 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-16 21:51
我都覺得 105 行山+延長可以改善經營戕況,至少可以食多秀茂坪南、寶達、馬游塘、景林、坑口果幾水客。
...

唔好延長至坑口,康盛或者翠林開就好咪係到時山上有無位上
坑口同埋寶琳請搭297
10598C 發表於 2020-5-16 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-16 20:33
我都覺得近年105好似疏咗少少(當然比起17M,咁105都唔算得咩特別),
我比較想知係請唔到司機,將隧上繁 ...

客量流失有幾個原因

一係班次越嚟越疏,而班次變疏原因有幾個
一係請唔到司機,二係沿線路面越嚟越塞
唔係唔夠車,日日總站都泊一堆車係度
亦都唔多關價錢事

至於改105走線
你真係落地啲理解多少少105先做建議

105改坑口開爬山
105特車向來信唔過
坑口又嘈慢
康翠寶林難上車
15反對
寶儉樓冇咗條車海105上康翠
前世未比人插過?

沙中線開通297 93K頂多減班
唔會咁易取消
ViviTse 發表於 2020-5-16 22:23 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-5-16 21:54
唔好延長至坑口,康盛或者翠林開就好咪係到時山上有無位上
坑口同埋寶琳請搭297
...

康盛/翠林個總站開+爬山的確係方便D,但寶琳無咩可能放走條直出直入嘅105......

至於總站放坑口果樣,我係基於「屯馬綫開通後,297可能取消、93K可能削減服務」
等嘅假設而建議嘅。如果297同93K服務不變,當然105無需要延長啦。
ViviTse 發表於 2020-5-16 22:58 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-16 21:56
客量流失有幾個原因

一係班次越嚟越疏,而班次變疏原因有幾個

講開客量流失,除咗班次、請唔到司機、將隧塞之外,其實價錢都未必真係唔關事嘅......

啱啱見到有篇2014年嘅文章,上面提到93K、105兩線到康盛花園嘅車程幾乎一樣(31分鐘、29分鐘);
雖然6年前嘅路面狀況、時段、乘客乘車習慣可能有變,但都可以叫做 for reference 兩者時間差不多。
而近年因為小巴加價,但車程可能因為上繁將隧塞車而更慢,令93K可能更平、亦唔太慢,我個人估有些少關係。
至於105改道建議方面,的確忽略咗寶儉樓短途密車果樣(除非改完之後有雙向分段),anyway 謝謝提點。
「特車信唔過,康翠可能上唔到」都啱,咁可能維持繁時不往坑口會好D?

屯馬綫全綫通車之後,我估297/93K好難兩線都留到喺全日密過30......
而如果297開30或更疏,相信班客會比105、106、111、93K、屯馬綫吸晒,非繁到寶琳就只會更吉車遊街,
坑口班客等30分鐘再兜路就不如落地底,結果惡性循環,有可能30變60、60變半日、半日變兩繁、兩繁變合併297P,
甚至最後297、93K二合一,或者殺線都真係唔太出奇;當然呢樣只係我predict有可能會發生,
而105改道與否都純粹係一個提議,我都唔認為一定要做嘅(停寶達、秀暉樓、曉光街之前要三思)。