hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 傳 CX 重組,港龍玩完
開啟左側

傳 CX 重組,港龍玩完

sancouve 發表於 2020-5-9 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2020-5-9 18:04
cheap我講個名
主要係高價客可能唔鍾意廉航又叫一樣名
我話搭Cathay

因航本身形象都算高級,歷史又耐啲,我自己嘅感覺就係令到KA/UO高級咗,而唔係CX cheap咗
勾魂使者 發表於 2020-5-9 20:43 | 顯示全部樓層
加個express就話個名cheap咗

咁香港咪已經cheap晒?

評分

參與人數 2HugeC +6 收起 理由
AVBWU291 + 5 精闢見解
WHYB630 + 1 精闢見解

查看全部評分

MUE-Train 發表於 2020-5-9 21:53 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2020-5-9 18:04
cheap我講個名
主要係高價客可能唔鍾意廉航又叫一樣名
我話搭Cathay

以ANA為例日本國內線同Jetstar Japan, AirAsia Japan一樣係無服務可言,連ANA Wings/Air Japan都係用ANA個brand。
你會唔會覺得影衰高價客搭ANA長途線形象/誘因?

將短途線low cost化=日本/美國傳統航空國內線做法。
而且全價線用Cathay Pacific、平價線用Cathay Express,個名比NH/JL呢類分得更清楚。
留住港龍,短途線Low cost化,用Cathay Dragon個brand基本上都係無分別。

MUE-Train 發表於 2020-5-9 22:06 | 顯示全部樓層

sancouve 發表於 2020-5-9 18:52
因航本身形象都算高級,歷史又耐啲,我自己嘅感覺就係令到KA/UO高級咗,而唔係CX cheap咗 ...

佢感覺CX高級,只係因為佢響香港睇住CX個港人水魚價啫⋯⋯

好似去SFO,同一班機來回:
廣州出發搭多程KA,仲平過香港一半。
唔係點解咁多轉機客⋯⋯只係因為平,平俾香港以外嘅客咁囉。
hkaiw 發表於 2020-5-9 23:31 | 顯示全部樓層
另外國泰之前全面收購了華民航空,但是不但無與國泰合併,之後賣了40%股份給DHL,否則國泰這回整合行動可能會「四合一」。
喵...
JX9097 發表於 2020-5-9 23:39 | 顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-5-9 22:06
佢感覺CX高級,只係因為佢響香港睇住CX個港人水魚價啫⋯⋯

好似去SFO,同一班機來回:

呢個情況其實間間airline都一樣
正如點解香港坐中東三寶去歐洲會咁平一樣
iseen 發表於 2020-5-10 06:27 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-9 23:39
呢個情況其實間間airline都一樣
正如點解香港坐中東三寶去歐洲會咁平一樣
...

無錯, 只要係直飛就會收貴你
YY487 發表於 2020-5-10 11:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
MUE-Train 發表於 2020-5-10 11:57 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-5-10 11:29
FYI, 同香港環境最似嘅星加坡(即係同樣冇國內線)
星航旗下嘅廉航唔會叫 Singapore Express / Singapore  ...

你其實有無睇清楚我嘅內容?
即係好似ANA/JAL咁,Full Service/No Service全部叫哂做Cathay Pacific就唔會影響品牌形象。
No Service brand分拆叫做Cathay Express就反而會影響Cathay Pacific?

你硬要玩文字遊戲將「國內線/短途線」當兩樣野,咪自己玩夠佢。
大半機長途客都係貪平/短途線多先搭佢轉機返大陸,我睇唔到Cathay Pacific本身有幾「高級」。

我前面#7已經講左,只要個客買CX長途飛,轉短途線時照有行李/餐跟,同依家KA無分別。
053h4 發表於 2020-5-10 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層