hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油尖旺區議員關注九巴8A、8P班次問題
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 油尖旺區議員關注九巴8A、8P班次問題

天空之神 發表於 2020-5-11 01:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-11 00:01
究竟係冇客,定係成班客倒曬落鐵?

似係後者多,尤其本身8A 8P同6 6X有近半站位唔同,8A 8P極其量係多咗 ...

極其量係 8A 直行柯士甸道 廣東道 梳士巴利道 尖東 單向逆時針循環

做順時針循環感覺太差,尤其柯士甸道路口
.
leungky0528 發表於 2020-5-11 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-11 00:35
一個站內?
黃埔去佐敦都要轉一次線,仲要唔係同月台轉

唔會屈你,因為出面總有人要入座
不過你都諗清楚係講緊紅磡定黃埔先囉
放大左紅磡呢個地區概念嘅話嘅話,佢地隨時連土瓜灣邊緣都可以幫手出聲,要架8P離開海逸豪園,拉埋去九龍城碼頭都得
10598C 發表於 2020-5-11 02:23 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-5-11 01:37
唔會屈你,因為出面總有人要入座
不過你都諗清楚係講緊紅磡定黃埔先囉
放大左紅磡呢個地區概念嘅話嘅話, ...

不如你諗清楚你想講咩先
10598C 發表於 2020-5-11 02:26 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-11 01:23
極其量係 8A 直行柯士甸道 廣東道 梳士巴利道 尖東 單向逆時針循環

做順時針循環感覺太差,尤其柯士甸道 ...

其實係難搞
當初都諗過26會唔會開條分支黃埔花園-九龍站,經黃埔新邨、紅磡站、柯士甸道

而8A就改入尖沙咀內街,去海港城循環
leungky0528 發表於 2020-5-11 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-11 02:23
不如你諗清楚你想講咩先

我好清楚呀
而其實你更加清楚
講一站行程就無視紅磡站存在
跟手講條26就土瓜灣邊緣開出
人地講就縮細紅磡範圍,自己講就成個紅磡都扔得入去
你根本就好明白點操控個命題

Btw 班議員識得26,或者有諗過益26先算
talktogether 發表於 2020-5-11 08:49 | 顯示全部樓層
你地還會否諗5/5A/5C的存在呢?
AtrHenu 發表於 2020-5-11 11:13 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-5-11 01:23

做順時針循環感覺太差,尤其柯士甸道 ...

其實紅巴8A這樣做都可以既,但問題以它Hea做平車情格好難再大搞甚至將個波交返俾金匙頂硬上恢復返6系有限度服務!!
10598C 發表於 2020-5-11 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-5-11 07:37
我好清楚呀
而其實你更加清楚
講一站行程就無視紅磡站存在

你唔做作家真係嘥咗你
我諗過嘅、未諗過嘅idea你都講埋出嚟
真係勁
仲話我識操縱命題?簡直太睇得起我

知唔知點解我冇考慮過紅磡站來往尖東站?
因為我一直focus黃埔花園來往尖沙咀、佐敦,以及佐敦柯士甸道來往紅磡以及紅磡灣(黃埔花園)

而根本呢班客首選唔會係搭西鐵來往佢地嘅目的地
黃埔去尖沙咀行上得上紅磡站搭西鐵,唔差在行海傍去埋尖東好過

Btw我係覺得26應該開分支黃埔花園-九龍站,經黃埔新邨、紅磡站、柯士甸道
天空之神 發表於 2020-5-11 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-11 11:13
其實紅巴8A這樣做都可以既,但問題以它Hea做平車情格好難再大搞甚至將個波交返俾金匙頂硬上恢復返6系有限 ...

佢咁做可以封死 6 系唔會翻生
對佢自己有著數既
talktogether 發表於 2020-5-11 12:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-11 11:42

你唔做作家真係嘥咗你
我諗過嘅、未諗過嘅idea你都講埋出嚟

我睇番港鐵路線規劃圖,隨非屯馬土瓜灣段開埋,何文田站作為轉綫站,由黃埔搭鐵去尖東(於何文田站轉車)比而家紅磡搭鐵去尖東方