hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議74F延長至寶琳並增加回程班次 (更新15/05) ...
開啟左側

建議74F延長至寶琳並增加回程班次 (更新15/05)

將軍澳特快 發表於 2020-5-10 22:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便將軍澳人來往大埔工業區, 建議74F延長至寶琳/將軍澳工業邨
服務時間: 0630-0900; 1715-1945 雙向

北行取消車站: 觀塘碼頭, 敬業街, 成業街公園, apm
北行增加車站: 寶琳總站, 景林邨, 厚德邨, 重華路, 煜明苑, 將隧轉車站, 駿業里

回程: (粗體早繁往寶琳方向不經, 並改停斜體22-28)
1. 三門仔總站$16.5
2. 沙欄路
3. 船灣避風塘
4. 三門仔漁安街
5. 雅景花園
6. 大埔露輝路
7. 香港教育大學
8. 大埔大昌街
9. 大埔大宏街
10. 大埔大發街

11. 魚角
12. 救恩書院
13. 怡雅苑
14. 大元邨
15. 沐恩中學
16. 大埔安慈路
17. 大埔舊墟公園
18. 大埔廣福道
19. 大埔運頭角里
20. 廣福邨
21. 大老山隧道 $10.5
22. 啟業邨
23. 九龍灣站
24. 牛頭角下邨
25. 觀塘道休憩處
26. 創紀之城
27. 觀塘游泳池
28. 觀塘警署

29. 將隧轉車站
30. 銀澳路 $5.1
31. 坑口站
32. 厚德邨
33. 景林邨
34. 寶琳總站

將隧前去大埔工業邨$16.5, 觀塘維持$14.8

另外, 272K同272S全日合拼以便大學站來往大老山及鑽石山轉車

請畀意見

ViviTse 發表於 2020-5-11 03:36 | 顯示全部樓層
大方向幾好嘅,不過有幾項小小嘅建議:

1. 來回可以停埋將隧轉車站,方便藍田/將南居民坐呢條線
2. 回程可以停埋觀塘道,令觀塘區居民都有得坐呢架車由大埔工業邨返屋企
3. 建議來回都可以兜一兜大學站巴士總站,因為中大<>觀塘/將軍澳依家係獨市位又有潛在客量
4. 可以進取少少推展至繁忙時段服務/半全日,一來有潛在客量,二來換取原有乘客同意兜大學站
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-11 13:16 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-11 03:36
大方向幾好嘅,不過有幾項小小嘅建議:

1. 來回可以停埋將隧轉車站,方便藍田/將南居民坐呢條線

1. 我唔記得左將隧轉車站, 而家加返
2. 我本來係有建議過經觀塘道, 但諗下諗下觀塘道一定塞車, 咁搞法將軍澳居民8點都未返到屋企, 原本建議係咁: 大老山後跟277E停站至泳池+警署
3. 兜大學站時間會長左, 去程應該會阻到工業邨D人返工, 回程或可考慮
4. 繁忙時段服務/半全日, 不如開左先睇下需求如何先加車?
LauCT 發表於 2020-5-11 15:29 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-5-11 13:16
2. 我本來係有建議過經觀塘道, 但諗下諗下觀塘道一定塞車, 咁搞法 ...

延長就無必要嘅,但支持增加回程班次。建議加多班繞經三門仔同鳳園嘅回程班次,建議開07:45。因為74E頗受船灣居民歡迎,以至到達鳳園谷時經已滿座甚至頂閘,令嵐山居民難以登車。加上三門仔缺乏直達市區嘅交通,可以用74F來舒緩74E,順便為三門仔提供前往九龍市區的巴士路線
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-5-11 15:30 | 顯示全部樓層

74F其實有雙向嘅客源,可以方便教大師生之餘,更可方便三門仔一帶居民的話,就會有雙培收入
西貢區居民
ViviTse 發表於 2020-5-11 16:44 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-5-11 13:16
2. 我本來係有建議過經觀塘道, 但諗下諗下觀塘道一定塞車, 咁搞法 ...

我「加經大學站&觀塘」果個建議其實係同一set黎嘅,意思係自從「落馬洲<>觀塘紅小」超大幅減班之後,
中大來往觀塘/大隧幾乎真空,只有同樣超大幅減班後嘅74A服務,所以衍生咗「有需求但無車做」嘅情況。

若果能夠加經大學站(兜一兜入總站),影響應該只係幾分鐘嘅事,但可以增至全日服務(那怕係30分鐘一班),
其實都未必係壞事嘅。當然將軍澳客就兜完觀塘、再兜大學站會更慢,但有多條半全日線都未嘗係壞事。
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-12 00:39 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-5-11 15:29
延長就無必要嘅,但支持增加回程班次。建議加多班繞經三門仔同鳳園嘅回程班次,建議開07:45。因為74E頗受 ...

入將軍澳我覺得繁時可以一試, 話晒唔係淨係做將軍澳-大埔工業邨客, 可能仲有中途往返工業邨嘅客

至於經三門仔, 不如改做三門仔做總站, 去程工業邨-->教大-->三門仔; 回程三門仔-->教大-->工業邨?
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2020-5-12 00:44 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-11 16:44
我「加經大學站&觀塘」果個建議其實係同一set黎嘅,意思係自從「落馬洲觀塘紅小」超大幅減班之後,
中大 ...

我唔覺得會有全日客, 話晒工業邨係畀人返工嘅, 我都明白大學站冇一條全日去到大老山嘅線, 但咁兜一兜可能會趕客, 倒不如將272K同272S合拼, 大學站-->科學園-->大老山-->鑽石山?
ViviTse 發表於 2020-5-12 05:00 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2020-5-12 00:44
我唔覺得會有全日客, 話晒工業邨係畀人返工嘅, 我都明白大學站冇一條全日去到大老山嘅線, 但咁兜一兜可能 ...

全日客我都同意無,但繁時(例如0630-0900往大埔,1715-1945往寶琳)、
甚至半全日(例如0630-1300往大埔,1330-2000往寶琳)應該都仲keep到客嘅。
尤其是中大去東九龍(例如觀塘)以前有紅頂小巴服務,但依家削咗,應該有一定需求喺度。
若果擔心兜大學站會趕客,不如 07:15 果班(現時74F果班)不停大學站,其餘班次先至經?

LauCT 發表於 2020-5-12 17:19 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-5-12 00:39
入將軍澳我覺得繁時可以一試, 話晒唔係淨係做將軍澳-大埔工業邨客, 可能仲有中途往返工業邨嘅客

至於經 ...

好呀,只要方便到三門仔/鳳園谷居民出市區工作就得
西貢區居民