hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 泥涌臨時巴總的第一個上繁
開啟左側

[即日快報] 泥涌臨時巴總的第一個上繁

hkbw 發表於 2020-5-11 16:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭車VT852@X89D
好早到.. 2車都好早...
40S, 都係用返12.8米, 不過唔係星期五個部...
泊下又一部, 泊下又一部...乜咁早多車既?
個個師傅都預早來新站吧?!
擺到咁....99/299X唔夠轉架啦WO...
又來多部12.8米...擺到出街啦WO...

X89D二車呢個時候走..
都係唔夠擺..

唯有....
原來9791行X89D尾二班次...
結果俾稽查踢走...
要返部12.8擺埋少少..

呢個時候先682P先到..
唔係12.8米...

好在唔係...泊晒車下, 可以勉強上壆入到孖坑外檔....

12米車行孖坑就算充裕既, 唔駛驚個尾發到野...就算孖坑咁出都OK..
部40S出車, 第一個12.8米班次...

朝早冇乜車, 多數都係自己公司車, OK既..
X89D 三車
X89D 四車, 12.8米

拉開D轉好D...

部9791返轉頭, 俾人踢左返烏溪沙再返來?

87E都到了..

星期五682X用5501, 今日就5502..
X89D 尾車..到...都係UF8231

86P到埋, 有人跟車既?

87E..走..尾轆車, 都係要拉出D先轉...

UF8231..今日九巴都幾多稽查到...
UF8231..走人...

第一朝係D車太過早到, 攪到有D亂..
未有稽查到, 大家孖坑都只係敢一架跟一架...
如果部682P係用12.8米..應該會有點麻煩...特別仲有個尾軸轉向...

又好在同一鐘數299X/99入西貢都唔會好密車, 否則又係好麻煩..
今朝有兩部車出入站迎頭, 大家都要收慢, 出站個部就停低等入站個部過左彎再偷位..
冇旅遊車/泥頭車/其他車唔生性飛著入既話...還可以啦...

但而家呢個位就算朝早呢個鐘數都有唔少工程車/泥頭車出入, 真係沙塵滾滾...

話時話, 個日冇為意...呢個位應該都係試路出事後改既..

其實個小巴站都唔會有小巴到...站牌都冇擺一個...
分分鐘..唔咁樣分開兩條坑, 合併做鋸齒泊位仲有著數...
說好了的人車分隔呢?!

殺雞焉用牛刀?!
AtrHenu 發表於 2020-5-11 17:00 | 顯示全部樓層
呢D臨時過度性總站點會肯做呢D較為先進的齒輪式總站,寧願將紅巴99,299X條坑拆掉改為二行半坑位而它們就直接於西沙路(西沙茶座)對面設返臨時站咪仲化算!!
btw,隨著越來越多泥涌早繁線,我諗政府日後應該於十四鄉,落禾沙發展完成後設一個大型總站安置呢D線總好過今時今日係又細又無位擺的泥涌臨時站大家鬥塞欖炒!!
 樓主| hkbw 發表於 2020-5-11 18:30 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-11 17:00
呢D臨時過度性總站點會肯做呢D較為先進的齒輪式總站,寧願將紅巴99,299X條坑拆掉改為二行半坑位而它們就直接 ...

金門/ 運輸署話佢係臨時站...但睇圖則, 個平台係永久的,
只係再係旅遊巴坑再劃兩條車坑, 入面孖坑同而家99/299X條坑, 應該係永久的.

只係將個錶位及旅遊巴泊位擺返係以前舊巴總個巴士坑及旅遊巴坑...
同埋駁通新舊站的連接路, 就唔駛只係用年明路出入.  
而家個幾個問題位, 除左穿錶位場之外, 都係永久既問題~

殺雞焉用牛刀?!
AVBWU291 發表於 2020-5-11 19:58 | 顯示全部樓層

條坑個壆收窄啲,應該會方便到12.8米車入。如圖

將個壆收到黑色線咁

將個壆收到黑色線咁
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論