hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果當日九巴唔係延長85c同86c,而仲會唔會有85x同286c ...
開啟左側

如果當日九巴唔係延長85c同86c,而仲會唔會有85x同286c?

樓主| tszhinchan3 發表於 2020-5-15 21:05 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2020-5-15 20:19
咁如果85M要兜77區,286M可以不用開啦
是否咁樣想

85m開辦已經錦英做總站,唔可能行到77區
AD118 發表於 2020-5-16 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層
由85c, 86c 延長到77區入伙,前後差五年,85C點都會延長因為馬市入伙有需求。要拆條線做錦英馬市,85C剩係做耀安,富豪同小歷源路會唔夠客會好似當時89C全冷後,因唔夠客俾89D搶客同新車折舊問題而蝕錢。86C就可以唔延長因為有大涌橋路撐住夠客另外搵新線做利安
jpoon 發表於 2020-5-16 02:41 | 顯示全部樓層
而家85X非繁第一城同石門都有唔少客,我覺得整一條齋馬鞍山(無論係行77區定拉到泥涌或烏溪沙)飛石門第一城嘅85X未必養得起條綫啦,諗下而家85X都要15-20分鐘一班(疫情時仲要30分鐘一班)
利申: 間唔中搭85X,未全日前係搭85M轉5,而前幾日走咗架85X等咗幾分鐘搭89D都仲追到架85X
http://jpoon9394.blogspot.com/
AD118 發表於 2020-5-16 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2020-5-15 20:19
咁如果85M要兜77區,286M可以不用開啦
是否咁樣想

正確嚟講係因為85M開辦時,77區未發展所以行唔到, 到入伙就搵286M做,所以85M唔駛經
Freezewinter 發表於 2020-5-16 12:29 | 顯示全部樓層

如果 85D 九龍路線同 85X 一樣,咁就未必會開

不過就算有 86D 佢都係會開 286C
當初連濱景都唔經既 86X 就係被 286C 所取代
Choi 發表於 2020-5-16 12:36 | 顯示全部樓層
如果泥涌有更多全日綫就可以有更多分拆機會
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-5-16 13:44 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-5-16 12:29
如果 85D 九龍路線同 85X 一樣,咁就未必會開

不過就算有 86D 佢都係會開 286C

286c係用86x同86p取消換返黎,同埋就算去到沙田醫院之後跟980x行法行去青沙,其實唔會快得過經濱景第一城,除非有T4。286c比人捧上天只係因為86c太兜路。
Chnnr 發表於 2020-5-16 13:57 | 顯示全部樓層

海皮人士無非都係三類
1) 睇透哂海皮車有幾疏, 搭鐵算
2) 唔想搭鐵, 唔想陪兜富安總站, 我寧願富安出面落車行入去算
3) 行都唔想行, 兜就兜啦由佢照搭海皮線
所以要搞好海皮線, 除非肯重組做一條密啲好睇D既線, 更甚者係... 拉走富安出面大站停既線
86K, 40X, 89D 呢啲唔少有海皮線有代替既, 其實係可以考慮拉返走
當然總會有聲音表示, 葵涌去富安點算, 藍田去富安點算, 錦英出富安點算..((後刪一萬個問題)--------------
回正題, 呢兩條線如果係耀安恆安做總站, 長遠都會延長
以前恆耀開車直上馬鞍山路既玩法已經唔存在, 改為兜海皮加停富安
除非兩者馬鞍山區內客量好到好似 681 咁因為無窗口位坐, 比人拎出黎講而唔比延長,
否則都會比九巴或者區議會拉出黎講, 唔市中心都烏溪沙已提升客量
當然"延長後"經咩路段就真係好睇條線當時改到一個咩地步
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-5-16 18:05 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2020-5-16 13:57
海皮人士無非都係三類
1) 睇透哂海皮車有幾疏, 搭鐵算
2) 唔想搭鐵, 唔想陪兜富安總站, 我寧願富安出面落車 ...

仲有一類係海皮線太兜而放棄。
BTW講40x經亞公角街問題其實好諷刺
當初開城隧轉車站目的就係唔想D巴士線重疊,所以見到沙田區堆城隧線分工其實做得好好。
唯獨40x反而係富安段同43x重疊,源禾段就同48x重疊。
後者就冇辦法,因為想馬鞍山客搭貴車去源禾又死都唔肯86s全日。
至於前者,應該同亞公角街比大老山公路早通車有關。
記得當年大老山公路通車之後,九巴係想將利安堆線改行大老山公路,但因為大水坑當時個區議員(好似係民建聯)反對而冇做。
兩個重疊就造成左而家40x進退失據既局面,其實講真,如果真係要做到點對點既,城隧開個轉車站托7呀?
ricky 發表於 2020-5-16 19:45 | 顯示全部樓層

85X取代85C,同埋返馬鞍山改經新蒲崗太子道東上觀繞橋入老隧,其實為日後屯馬線開通做好準備,85C的走線,點樣同屯馬線鬥呀﹗
前荃葵青區居民