hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2 / 5X 大幅削減服務
開啟左側

2 / 5X 大幅削減服務

boco1211 發表於 2020-5-15 23:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2, 5X, 18, 18P, 18X 服務重組

重組方案主要目的:2 / 5X 大幅削減服務,18P將成為西區主力對外半特快線,本重組分案並未考慮 33X 未來發展方向,故 18X 仍維持全日服務

2:取消

• 請改搭 5X / 16(全新路線)/ 18P / 23 / 25 / 81 / 722 / N8X

5X:銅鑼灣(威菲路道)→ 堅尼地城

• 縮短至每日下午繁忙時段西行服務,1620 - 2220,15/20分鐘一班,其餘時段請改搭 16(全新路線)
  • 東行服務取消,請改搭 18P

18:北角(健康中街)→中環(港澳碼頭)

• 縮短至上午繁忙時段西行服務,回復至2019年12月23日 前服務水平,請改搭 16(全新路線)

18P:北角(健康中街)- 堅尼地城(卑路乍灣)

• 大幅修改東行走線,改經堅尼地城,水街上橋,加停中環、銅鑼灣,取代 5X 東行服務,預計總行車時間將增加 10 分鐘
  • 加停聯邦新樓、爹核士街、水街、國際金融中心二期、郵政總局、大會堂、政府總部、皇室堡、維多利亞公園、銀幕街
  • 取消荷蘭街、西區警署、正街、銅鑼灣避風塘、永興街分站
  • 西行走線不變
  • 加密班次配合 5X 取消,18 縮短服務時段,18X / A12 東行不停灣仔告士打道,全日 10-12分鐘一班
  • 東行尾班車延至 2230
  • 平日東行早上加設 0750,0810 特別班次,維持正街上橋

18X:筲箕灣 - 堅尼地城(卑路乍灣)

• 修改東行走線,加停中環(港澳碼頭)、林士街(德輔道中),改經中環灣仔繞道,不停灣仔告士打道(大致跟RPP建議、88X走線)
  • 西行走線不變   

A12:小西灣 - 機場

• 修改走線,東行改經中環灣仔繞道,不停灣仔告士打道;西行改經中環灣仔繞道,不停中環

16:北角(健康中街) - 中環(港澳碼頭)

• 全新路線,取代 2 / 5X 西行服務,18 東行服務,收費 $5.5
  • 西行走線:沿 2 走線至大坑,後跟 5X 走線至中環,後經干諾道中往中環(港澳碼頭),清風街上車收 $4.7,1600 後不設服務,請改搭 5X / 8H / 81
  • 東行走線:現有 18 走線
  • 西行服務時間:每日 0600 - 1600,全日 15分鐘一班;大坑特別班次:0755 - 0840,15分鐘一班
  • 東行服務時間:每日 0900 - 1900,全日 15分鐘一班

配合 2 號取消 / 5X 大幅削減服務微調措施:

25:中環碼頭 ↺ 寶馬山

• 東行加停中環(天星碼頭)、國際金融中心二期、熙信大廈,取代 2 號服務
  • 西行全日改經海富中心、干諾道中往中環碼頭
  • 調整分段收費,西行銅鑼灣海旁起,減價至 $4.3,配合 2 號取消
  • 尾班車延長至 0000,2300 後 20 分鐘一班;2300 後之班次以港澳碼頭為起點,配合深夜港澳碼頭東行需求;停靠中區政府碼頭、中環3號碼頭、中環5號碼頭,後沿 25 現有路線行走
  • 2300 後之班次以寶馬山為尾站,不返回中環
  • 新增轉乘優惠以配合深夜中環碼頭區東行需求,乘搭 25 往寶馬山方向,可於 維多利亞公園 免費轉乘 2A / 10 / 23 / 81 往港島東

81:勵德邨 - 興華邨

• 加密班次至全日 12/15 分鐘一班,配合 2 號取消
  • 換大車,部分班次仍使用短車,改為只限以短車行走之班次停靠峰華邨曉峰樓
  • 東行 $4.3 分段提早至維多利亞公園實施
  • 西行加停健威花園
  • 取代 2 號東區往大坑內街,東區流水服務
  • 興華邨尾班車延長至 0000

8H:小西灣 - 東華東院

• 西行加開 0800,0830班次,加停港運城,改經大坑內街
  • 東行 $4.3 分段提早至維多利亞公園實施
  • 取代 2 號東區往大坑內街,東區流水服務

23:蒲飛路 - 北角碼頭

• 東行加停熙信大廈,取代 2 號服務
  • 東行加停馬師道(2A 站位),方便乘客叫幾飛
  • 東行改經電照街入北角碼頭,加停琴行街、港運城、電照街,不停新光戲院

11:中環碼頭 ↺ 渣甸山

• 東行加停中環(天星碼頭)、國際金融中心二期、熙信大廈,取代 2 號服務

N8X:小西灣 - 堅尼地城

• 東行加開 0010 班次,配合 2 號取消
  • 東行 0010,0030,0100 班次於港澳碼頭後加停中區政府碼頭、中環3號碼頭、中環5號碼頭、中環(天星碼頭)、國際金融中心二期、中環(交易廣場),不停林士街、中環街市,配合深夜港澳碼頭東行需求
  • 其餘服務不變

37A:置富 ↺ 中環;26:勵德邨 ↺ 中環

• 西行加停廣生行大廈,取消北海中心分站,配合 5X 大幅削減服務

brianso198 發表於 2020-5-15 23:22 | 顯示全部樓層
愛東流水?
 樓主| boco1211 發表於 2020-5-15 23:54 | 顯示全部樓層

諗漏咗愛東流水

RPP 建議2X 拉入嘉亨灣,咁東行基本上就無咩問題,可能加返2A/77/85/99 BBI轉2X/720入愛東

西行就可能做八達通即日回程優惠,2X / 720 嘉亨灣至愛蝶灣上車,即日回程於太古城/西灣河/筲箕灣上車,來回合共$8.6 ($4.3 x 2),應該就唔會拉77/99去保位
brianso198 發表於 2020-5-15 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-5-15 23:54
諗漏咗愛東流水

RPP 建議2X 拉入嘉亨灣,咁東行基本上就無咩問題,可能加返2A/77/85/99 BBI轉2X/720 ...

我想講呢,愛東流水坐去太古鰂魚涌比例唔低囉。

仲有,722做多一堆客,一車不加唔緊要。
最慘嘅係722朝早已經因為鰂魚涌街上唔到車搞到跌咗批客去2,搞搞下連大坑都可以上唔到車。

如果咁都可以一車不加的話我唔知到時會點。

2號最大問題係佢流水力唔夠強,成堆人由中間坐到尾。
 樓主| boco1211 發表於 2020-5-16 00:28 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-15 23:59
我想講呢,愛東流水坐去太古鰂魚涌比例唔低囉。

仲有,722做多一堆客,一車不加唔緊要。

因為呢個重組方案主要係諗點去cut走 2/5x,所以冇乜點諗到722嘅問題
722 太爆呢個問題可以加車落去,同埋 18x 0720-0820 加到 15分鐘一架,只不過唔係最主要嘅focus 所以無理到去

上面寫 2 取消,乘客改搭722 係講緊2仔 中環碼頭早繁東行要改搭722出返去灣仔果邊而唔係西行流水

而西行2仔流水推落 81/85 應該冇問題 本身兩條線都唔係太多人 留意返81加咗大車落去做 仲有間唔中先見到嘅8H兜入大坑 加加埋埋已經填到晒 2仔嘅流水

而家得返愛東呢個問題,早繁可能 8H 兜出去海皮,或者19P 拉入嘉亨灣,又或者將朝早 16 拉入筲箕灣 經海皮出西灣河(海皮掉轉行),甚至留朝早 9 點前嘅 2 仔,但係比起拉16入筲箕灣,咁會收平咗,2仔同16 朝早要再執過,最好係開 16 去收多啲(參考23西行流水,都唔少人當係2A咁搭)

2仔而家係收得太平兼且太多長途客,所以先要好狠咁去cut成條線
brianso198 發表於 2020-5-16 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-5-16 00:28
因為呢個重組方案主要係諗點去cut走 2/5x,所以冇乜點諗到722嘅問題
722 太爆呢個問題可以加車落去,同 ...

18X你講嘅時段根本無須加車。

2號要殺肯定要處理愛東同722問題,但搵任何外區線兜都只會趕客,85早年都想踢入去但最後一樣做唔成。

8H我覺得最多應該行康翠台,唔應該兜筲箕灣道以外地方。
另,2果度金鐘返北角鰂魚涌都算係阻力,尤其23減吓減吓減到啲人見2都照上,722下繁又唔密。
表列23無錯密車,但2號行落唔係咁差搞搞下變阻力。
 樓主| boco1211 發表於 2020-5-16 01:02 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-5-16 00:38
18X你講嘅時段根本無須加車。

2號要殺肯定要處理愛東同722問題,但搵任何外區線兜都只會趕客,85早年都想 ...

愛東問題:
  • 16 朝早9點前拉到入筲箕灣,經海皮出西灣河(海皮掉轉行,無謂嘉亨灣開自轉一大圈先出返西灣河)(可能變相唔夠車做大坑特車)
  • 85A 愛東特車加停東旭苑
  • 2x/720 八達通即日回程優惠,回程太古後上車合共收$8.6 ($4.3 x 2)
  • 82x(甚至102)東行
  • 8H 0730,0800,0830 兜入愛秩序灣經海皮出西灣河(橫掂8點/8點半個兩班車係新加嘅,兜入去無所謂,係7點半班車難搞少少)(做愛秩序灣學生客為主)
  • 又或者8H 兜上耀東,多部平車,減輕722 長線短用情況,變相幫2A 加班(唔兜鯉景灣/西灣河)
  • (8H方案 2 選 1)
  • 2A/77/99 BBI 2X/720(東行)

- 東旭苑/愛東流水要過番對面上車,去筲箕灣電車路就2x/720

722 問題:

西行:朝早加兩架(甚至更多)落去,但建議18x加到15 分鐘一架(0720-0820),好聽啲叫做分流中環啲客,難聽啲講係搶錢
東行:下繁因為 722 冇咗 2仔救命,就點都要加車落去做,拆唔拆線或者同720做重組就後話

Busmtr 發表於 2020-5-16 02:14 | 顯示全部樓層
你殺咗條鴨仔,換咗條又貴又慢嘅16,仲未計殺咗鴨仔之後嘅手尾:愛秩序流水你逼班人轉車... 北炮搭16比起2號又唔係特別快,但係又俾貴咗,仲少咗條18... 大坑一次過冇曬2號5x,又係得條又貴又慢嘅16... 冇快車由灣銅返西區... 連興華邨都唔放過,為咗cut條2號,夾硬要81開大車。最多老人家落嘅站,竟然可以唔係個個班次都停...

由柴灣至堅尼地城,我都諗唔到搵咩理由會支持... 你似係想一次過辣興全港島北岸區佬多啲...
kay 發表於 2020-5-16 10:04 | 顯示全部樓層
條16好搵笨

2問題係長途得黎,每個站都有人上落
無左2,上面任何一個方案都唔可以100%補位

所以點解當日開18X,係2/18/720A抽車,而唔係改18P,係有原因的

18P比人建議拉去北角以東,但要加價
720同樣比人建議過拉去上環以西,但都係要加價
但最終18X都係比18P/720貴,但起碼18P/720 D客無收貴左

而新巴將2減到20,其實已經好極限,2有時都要輔助2A
下繁西行2A無車,2去到太古坊,出38XX都可以爆,然後到銅鑼灣得返半車人
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2020-5-16 14:43 | 顯示全部樓層

第 4 行已經出事
取消 2 但叫人搭同樣會削減服務既 5X

不過點解當年區議會會放行 25 唔入大坑
.