hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 進智架特快小巴40根本無想像中咁快,塞一塞直情慢過架特 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 進智架特快小巴40根本無想像中咁快,塞一塞直情慢過架特慢巴士63

miklcct 發表於 2020-5-16 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先我由赤柱去銅鑼灣,嗰陣唔啱63嘅時間,咁當然即刻小巴40見。我喺赤柱村總站上小巴,11:17上車,已經出現奇怪情況:明明係起點站,但部小巴已經有客,而且無等客直接開車,好似中途站一樣。

小巴開車,初頭好順利,一過淺水灣個迴旋處(揀山同隧道過位)就塞車,塞到深水灣。

過深水灣入隧道,入口已經塞,塞慢線,之後落橋位一直塞塞塞,轉入禮頓道繼續塞,過咗時代廣場先無再塞,最後11:59先過邊寧頓街,12:01到總站我落車。

同一時間,Google Maps 顯示山路完全暢通,撳埋63 ETA,11:30班車最終12:05過邊寧頓街,即係架特慢線63重快過部特快40跑到銅鑼灣。

如果架63啲班次唔係咁垃圾,根本架小巴唔會做得更旺。但係我以往多年前試過平日下繁搭63,未落山已經塞,搭咗個幾鐘先到北角,搭到我怕,從此以後我赤柱要去北角我就14轉8X啦。

請問呢個情況(銅鑼灣塞車但山路唔塞)令到小巴重慢過巴士嘅情況多唔多見?新巴63咁垃圾嘅原因係唔係衰班次?

Choi 發表於 2020-5-16 12:35 | 顯示全部樓層
係衰改唔成65,本來41A/6個轉乘係好好但唔知邊個話大坑沒車去赤柱所以被BAM
新造的人、如鷹展翅上騰。
dydx 發表於 2020-5-16 14:03 | 顯示全部樓層
14+8X/19行大潭道路程短啲
但係仲貴過轉608過海
Chnnr 發表於 2020-5-16 14:13 | 顯示全部樓層

63 半粒一班其實都唔少人搭, 由頭到尾都唔係慢, 唔兜銅鑼灣當然仲快
只係唔少人都有種錯覺係唔行隧道就係慢
marcolam205 發表於 2020-5-16 14:19 | 顯示全部樓層
吓吓根據巴典就死得
從來進智都係40/40X打亂嚟做,監獄照入,目標係想飛走沙灘個圈
甚至已經係進化到班司機唔擺40X紙牌都照行,而家基本上係唔駛旨意係沙灘等到車
正如而家見到52會開上石排灣班次應該要買六合彩一樣。
所以有客係正常

至於63,向來由赤柱去銅鑼灣(邊寧頓街計)都係穩定地需要35-42分鐘,而家已經好少塞到要一個鐘頭先落山。
至於小巴塞起上嚟同巴士平手,呢個係正常,尤其是你呢個時間,香隧唔塞至奇。

不過咁
本人立場一直支持65改全日,就算只係維持到非繁忙20分鐘班都會收貨
可惜係新上任區議員仍然洞悉唔到呢個爭取咗咁耐嘅訴求,反而走去諗63轉循環線,係有種恨鐵不成鋼嘅感覺。
我地落...落鵝頸橋打小...小人
RobynnNKendyFan 發表於 2020-5-16 14:39 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2020-5-16 14:19
吓吓根據巴典就死得
從來進智都係40/40X打亂嚟做,監獄照入,目標係想飛走沙灘個圈
甚至已經係進化到班司機 ...

轉循環?
即係行完舂坎角赤柱峽道出?
定係掉轉
反青沙撐獅隧
天空之神 發表於 2020-5-16 14:47 | 顯示全部樓層

其實 6X 都係慢過 6 (唔係 6H)
所以唔好覺得香隧好快

舂坎角一帶有多人上落就輸返哂
63 應該少客會好睇d
.
Larry93 發表於 2020-5-16 15:29 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-16 14:47
其實 6X 都係慢過 6 (唔係 6M)
所以唔好覺得香隧好快

城巴有6M?
 樓主| miklcct 發表於 2020-5-16 16:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-5-16 14:47
其實 6X 都係慢過 6 (唔係 6M)
所以唔好覺得香隧好快

6X慢過繁忙時間嘅6係因為6唔使入馬坑,6X要入。要比就同6A比,6A正常會快過6(我今日搭6,金鐘上車,結果畀5分鐘之後開嘅6A未到淺水灣過咗,正常兩條路相差只係2分鐘)。

小巴路線我理解就係40同40X同一路線嘅兩個分支,40X係40嘅短途班次。赤柱方向40過馬坑會先入監獄,然後掉頭上赤柱峽道交匯處,最後喺赤柱村完;40X就去到赤柱監獄完。銅鑼灣方向就兩個總站(赤柱村/監獄)各自開車,然後直上馬坑。而我正常來講係兩邊(赤柱村/赤柱警署)都會見有人等車,咁當然銅鑼灣方向有無個X字係唔會有人理。

進智公交
天空之神 發表於 2020-5-16 16:16 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-5-16 16:00
6X慢過繁忙時間嘅6係因為6唔使入馬坑,6X要入。要比就同6A比,6A正常會快過6(我今日搭6,金鐘上車,結果 ...

行香隧純粹係做埋深水灣
講里數一定係上山著數

6H 係指 6 日中嘅馬坑特
以上資料我寫錯左
.