hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2重組, 18及26合併
開啟左側

2重組, 18及26合併

mingfai31 發表於 2020-5-16 17:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

26, 班次及價錢與分段不變
1      勵德邨
2      勵德邨邨榮樓, 勵德邨道
3      利群道, 大坑道
4      豪園, 大坑道
5      百德新街, 告士打道 (2同站)
6      景隆街, 告士打道 (2同站)
7      馬師道, 告士打道 (2同站)
8      史釗域道, 告士打道 (2同站)
9      柯布連道, 告士打道 (2同站)
10    分域街, 告士打道 (2同站)
11    海富中心, 夏慤道 (2同站)
12    皇后像廣場, 干諾道中 (720同站)
13    恒生銀行總行, 干諾道中 (4同站)
14    永安中心, 干諾道中 (930同站)
15    西港城, 干諾道西
(26相同)
25    新顯利大廈, 雪廠街
26    大會堂, 干諾道中 (2同站)
27    政府總部, 夏慤道 (720同站)
28    香港演藝學院, 告士打道 (720同站)
29    入境事務大樓, 告士打道 (720同站)
30    銅鑼灣避風塘, 維園道 (18P同站)
31    永興街 (18P同站)
32    皇仁書院, 銅鑼灣道 (81同站)
33    中華游樂會, 銅鑼灣道 (81同站)
34    豪園, 大坑道
35    光明臺, 大坑道
36    勵德邨德全樓, 勵德邨道
37    勵德邨

提供新26與10東行及5B東行及新2東行BBI
好處:
提供特快服務來往勵德至中西區
預計比原2630, 節省3部車
壞處:
部分來往銅鑼灣及勵德之乘客需改乘25, 25A

18取消全日服務, 只保留上繁
非繁節省3部車
西行:
提供9925轉乘新26 BBI予北角及炮台山受影響之乘客, 總數$5.3, 節省$0.2
前往港灣道之乘客請改乘18P
東行:
提供720, 722, 780, 788轉乘18P37B, 37X, 90B轉乘新26 BBI予中上環受影響之乘客, 總數$5.3, 節省$0.2

2西行, 價錢與分段不變
1      西灣河 (嘉亨灣)
(與2相同)
22    中華游樂會, 銅鑼灣道
23    香港中央圖書館, 摩頓台 (26同站)
24    加路連山道, 禮頓道 (10同站)
25    紀利華木球會, 禮頓道 (10同站)
26    南洋酒店, 摩理臣山道 (116同站)
27    利景酒店, 灣仔道 (111同站)
28    普樂里, 灣仔道 (111同站)
29    菲林明道, 軒尼詩道  (111同站)
30    修頓球場, 軒尼詩道 (111同站)
31    太古廣場, 金鐘道 (26同站)
32    中銀大廈, 金鐘道 (26同站)
33    置地廣場, 德輔道中
34    中環街市, 德輔道中
35    金龍中心, 德輔道中
36    中環 (港澳碼頭)

2東行, 價錢與分段不變
1      中環 (港澳碼頭)
2      中區政府碼頭, 民光街
3      中環 3 號碼頭, 民光街
4      中環 5 號碼頭
5      中環 (天星碼頭)
6      國際金融中心二期, 民耀街
7      林士街, 德輔道中 (720同站)
8      德忌利士街, 德輔道中 (720同站)
9      怡和大廈, 干諾道中 (722同站)
10    皇后像廣場, 德輔道中 (722同站)
11    金鐘站, 金鐘道
12    軍器廠街, 軒尼詩道 (789同站)
13    柯布連道, 軒尼詩道 (789同站)
14    譚臣道, 菲林明道 (789同站)
15    克街, 灣仔道 (789同站)
16    天樂里, 灣仔道 (789同站)
17    勿地臣街, 禮頓道 (10同站)
18    雲翠大廈, 禮頓道 (10同站)
19    邊寧頓街 (10同站)
20    維多利亞公園, 高士威道
(與2相同)
40    西灣河 (嘉亨灣)
(26/5修改..應是用780走線而非停交廣)

提供2X2A與新2 BBI方便來往禮頓道及灣仔道, 第二程免費
提供新225西行BBI予前往海皮之乘客, 總數$4.3
全日班次減至20分班, 並加2部車以彌補路程增長單程約15-20分鐘
10會因客量需求按情況減0-1部車
好處:
提供東區來往禮頓道及灣仔道服務
適合牛河 (誤)

壞處:
車程比原2更長
全日班次減至20分班

此方案合共節省至少1部車, 非繁共節省4部車

我是分隔線-----------------------------------------------------------------------------------我是分隔線
(以下方案取消)

鑑於版上討論港島北岸熱烈..小弟我又叉多隻腳入黎玩下先
長話短說

8H東行
1      東華東院 $5.5
(8H相同)
10    琴行街, 英皇道 $4.3
(8H相同)
17    太古城中心, 英皇道
18    太康樓, 太康街
19    嘉亨灣, 太安街 #
20    東旭苑東曉閣, 愛勤道
21    愛蝶灣, 愛賢街
22    筲箕灣
23    明華大廈, 柴灣道
(8H相同)
39    小西灣 (藍灣半島)

8H西行
1      小西灣 (藍灣半島) $5.5
(8H相同)
16    阿公岩道, 柴灣道
17    筲箕灣 $4.3
18    愛東商場, 愛賢街
19    東旭苑東曉閣, 愛勤道
20  港島民生書院, 太安街
21    太祥街, 筲箕灣道
(8H相同)
40    東華東院

東行
# 新增一巴士站以方便嘉亨灣乘客及使路線不致過份迂迴
由於新8H不停筲箕灣道導致82客量有機會回升,故按情況加0-1部車

西行
愛碟灣及嘉亨灣如需前往筲箕灣道之乘客要改乘7202X
筲箕灣道前往東華東院之乘客請利用現有2XBBI轉乘5B/ 8H

8H改為全日服務, 提供8H免費轉乘81 BBI, 往大坑乘客請改乘81
提供8H免費轉乘25 BBI, 往內告乘客請改乘25
來回車程比原8H略微各增加3-5分鐘,班次不變車數亦不變

18東行
1      中環 (港澳碼頭)
(2相同)
6      國際金融中心二期, 民耀街
7      林士街, 德輔道中
(18相同)
22    北角 (健康中街)

18西行
(18相同)

東行
交廣之乘客可步行至怡和乘搭新18
金鐘之乘客可步行至告士打道乘搭新18
前往維園之乘客請改乘25/ 23/ 10或於避風塘下車步行前往

西行
前往銅鑼灣及金鐘之乘客請改乘23/ 10/ 25

東行車程比原18略微增加5-10分鐘,可按情況增加0-1部車
18改為全日服務

預計整個方案合共節省至少5部車

PS.隔離帖CHING好似有講過類似既野..不過我諗既時候我仲未睇到佢篇文
kay 發表於 2020-5-16 17:26 | 顯示全部樓層
執左條2某程度做瓜2A西行

8H先開得個30分一班,2仔平日中段開緊15

如果比我揀,18唔開平日
有車多同18X/720重組,博720X開半日都好

或者18堆車行返2A都好,2A班次都去到失控
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-16 17:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-16 17:26
執左條2某程度做瓜2A西行

8H先開得個30分一班,2仔平日中段開緊15

其實我就慳左5部車出黎既..理論上係可以分1-2部俾2A

至於720X個人認為最應該係開0810左右既時間0850到林士街就最好
0720根本開唔開都得
其餘時間西行應該唔夠客
至於東行呢..我以前PLG有建議過類似既俾老新只係又冇左件事

Commy 發表於 2020-5-16 17:44 | 顯示全部樓層

由2嘅15分一班
變8H嘅30分一班
加埋東旭愛蝶去西筲迫人搭2X/720
應該已經ban得
Busmtr 發表於 2020-5-16 18:04 | 顯示全部樓層
咁樣搞法根本係本末倒置,開返18半全日,最有價值除咗係朝早幫18P西行,中上環電車路去炮北先係18主打客源。然而你夾硬將鴨仔同18合併,中碼冇平車出金鐘至銅鑼灣,德輔道中又要坐返10號,大坑又少咗鴨仔清客,咪仲衰過之前。慳到五部車又點,你製造咗好多個新問題出嚟。

2 18 18P 效率低,又有載空路段,係唔理想。但係夾硬閹咗鴨仔同18最有價值嘅功能,仲未比較2號同8H係咩級數班次。換咗人哋 15 20分鐘流水,塞條半個鐘一班嘅貴價流水,愛秩序灣會肯?反而東華東院又唔係全日開放,提升做全日根本冇意思。 應該做嘅客唔做亦冇合理補償,反而雞肋位又有提升服務...根本由東區筲箕灣至遠一遠嘅離島,都冇支持嘅理由。

我會諗方法將鴨仔縮去金鐘,中上環留比18 18P 25重組後食哂鴨仔客。朝早再開幾班特別班次,幫手清英皇道同大坑出灣仔至上環流水客。至於8H,有條現成82M,早繁後兜一兜柴灣站加個雙向,已經食咗一部車。令722同2號有更明確分工,同時將最平嘅鴨仔抽車畀貴價線。

鴨仔最大問題係做緊流水,但係佢又唔慢得曬,依然會有人由頭坐到尾。我嘅方法正正係杜絕有乘客由頭坐到尾,同時幫中段乘客提速。但係始終2攬住好多獨市位,又經過大量選區,實會死攬住唔放,要取消非常難。
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-16 19:01 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-16 18:04
咁樣搞法根本係本末倒置,開返18半全日,最有價值除咗係朝早幫18P西行,中上環電車路去炮北先係18主打客源 ...

其實你講緊D咩

一黎我條18幾時飛左電車路..對電車路根本冇影響
二黎你條流水有價值就唔會15-20啦..頂左閘咪加班囉(前提你頂到先)
三黎東華東院拎黎擺咋嘛..仲有你係咪當5B死左..又或者我問番你邊條巴士線個總站好有價值?(唔好同我講88R呢D一站走人既)
四黎你第二段話"應該做既客"請問係咩?而且8H係全程收5.5姐..愛碟灣雙向都係4.3點貴價法?我都可以同你講愛碟灣成堆人當102係流水我搭102個陣火都黎啦10蚊都未係錢5蚊係?
五黎你話2仔效率低..咁請問你諗既縮去金鐘效率有幾高?
六黎你仲要重組埋18/18P/25..又加咩特別班次..分分鐘仲要加車落去添..請問你重組黎有咩用?我而家咪一樣重組18
七黎你話你方法杜絕由頭坐到尾..難道我唔係?我由一諗開始就係斬開佢唔俾佢由頭搭到尾..請問你縮去金鐘點樣唔令到人由頭搭到尾?
八黎點解大坑一定要靠2仔清而唔係5X清?冇左2仔5X會頂閘?

你講既野就好多都自相矛盾甚至同我個方案有些許類似..我就唔覺有咩新問題
反而而家有八個新問題要你解答
qunow 發表於 2020-5-16 19:37 來自手機 | 顯示全部樓層

8H咁行唔該縮入筲箕灣,8X縮入東院
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-16 19:40 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-5-16 19:37
8H咁行唔該縮入筲箕灣,8X縮入東院

冇呀我當廢物利用
當初開8H縮到入筲箕灣就唔駛小西灣開啦..度度都成功爭取

H1A 發表於 2020-5-16 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
8H繼續30分鐘一班搞唔掂喎
 樓主| mingfai31 發表於 2020-5-16 21:26 | 顯示全部樓層

H1A 發表於 2020-5-16 20:17
8H繼續30分鐘一班搞唔掂喎

其實你地有冇睇清楚我兩條線點行
條8H唔叫入到老銅..最遠個度叫伊榮街
點解個個都話30分班搞唔掂?如果搞唔掂而家條8H仲駛係度運凳?
搞唔掂既車我亦都#1同#3有分別加番少量落去..整體上比起而家2仔既有緣人班次係密左

唔好個個齋係度講30分唔得..又講唔出邊度客倉