hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296M 繞經將軍澳南部,改為循環線並調整班次 ...
開啟左側

建議 296M 繞經將軍澳南部,改為循環線並調整班次

10598C 發表於 2020-5-16 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

隨著至善街一帶住宅項目陸續入伙,往返區內各區需求漸增,亦有聲音要求往返將軍澳醫院之公共交通服務(如專線 108A)繞經將軍澳南部;

與此同時,隨著將軍澳南商場落成,衍生將軍澳各區(如寶林、坑口、康翠)往返將軍澳南、調景嶺的需求;

除此以外,現時 296M 僅往坑口方向繞經靈實醫院,建議 296M 改為循環線,方便靈實醫院乘客乘搭前往將軍澳市中心、寶林等地,並只繞經坑口北一次,節省時間

藉此機會,296M 將調整至每 20-30 分鐘一班,方便乘客掌握時間乘車,以及增強下午繁忙時間 296M 運載力

建議走線:
林盛路、寶琳北路、佳景路、寶林公共運輸交匯處、欣景路、寶豐路、寶康路、運亨路、運隆路、寶康路、唐明街、唐賢街、至善街、寶康路、靈康路、寶順路、寶寧路、常寧路、重華路、培成路、坑口站公共運輸交匯處、常寧路、寶寧路、坑口北公共運輸交匯處、寶寧路、昭信路、寶邑路、至善街、唐俊街、唐德街、唐賢街、唐明街(西行)、唐明街(東行)、寶康路、運隆路、運亨路、寶康路、寶豐路、欣景路、佳景路、寶琳北路、林盛路

建議停站:
康盛花園總站
康盛花園
翠林邨
寶林消防局
英明苑
將軍澳賽馬會診所
浩明苑
寶林總站
新都城
茵怡花園
將軍澳游泳池
香港單車館
唐明街公園
唐賢街將軍澳站 *
天晉III
播道書院
富康花園
廣明苑
靈實醫院
將軍澳游泳池
厚德邨
重華路
坑口站
富寧花園
坑口北
煜明苑
怡明邨
播道書院
天晉II
唐俊街將軍澳站
將軍澳天主教小學
唐明苑
唐明街公園
尚德邨尚智樓
廣明苑
寶康公園
茵怡花園
寶林邨寶儉樓
欣景路
欣明苑
英明苑
寶林邨寶仁樓
翠林邨
康盛花園總站

全程行車時間約 80 分鐘

建議班次:
0550-0650 30
0650-0750 20
0750-1820 30
1820-1920 20
1920-0020 30

上學日早上繁忙時間唐明苑開出之特別班次不變(惟加停唐明街公園東行分站)

派車不變

* 為新設巴士站,鄰近唐明苑、將軍澳中心,方便乘客往返調景嶺,建議於將軍澳站B出口外、行人天橋下設站
如未能設站,則建議過天晉III後,經至善街、唐俊街、寶邑路,改停天晉II及將軍澳廣場

電腦地圖連結:https://goo.gl/maps/vCgvP7cFc94MmYnk6

KG6068 發表於 2020-5-17 17:36 | 顯示全部樓層
兜到痴線, 吸唔到新客之餘又倒埋僅餘既客
要處理將南去醫院問題, 開多條 108B 就得, 順便再執下 108A 走線
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-17 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
KG6068 發表於 2020-5-17 17:36
要處理將南去醫院問題, 開多條 108B 就得, 順便再執下 108A 走線 ...

本身要改小巴走線、增加小巴派車,冇改巴士咁易
小巴亦無低地台

新296M係再兜多啲,但唯一受影響嘅係只有坑口來往尚德,車程增加約7-10分鐘,其餘乘客車程基本上唔受影響(坑口來往寶林、康翠根本唔會搭296M)

坑口來往尚德嘅客唔多
比起康翠來往寶林、寶林來往尚德,比例細好多,所以296M兜入將軍澳南對現有客源影響唔大

(構思重組296M時,如果唔係念著有靈實、將軍澳醫院社會責任要做,我係想斬走坑口段,專注做尚德循環,或者深入將軍澳站/將軍澳南)

反正296M飛唔走坑口,索性兜入將軍澳南,做埋康翠、寶林入將軍澳南,加埋來往坑口嘅社會責任,又順便轉定點30分鐘一班

所以唔見得會吸唔到新客,更加唔見得會連僅餘嘅客倒走
miklcct 發表於 2020-5-17 18:23 | 顯示全部樓層

我都會建議改做循環,不過係一對,兩個方向:

逆時針:
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3185648,114.2538642/22.318552,114.2538423/@22.3137414,114.2523165,15z/data=!4m34!4m33!1m30!3m4!1m2!1d114.2582843!2d22.3191717!3s0x3404040a37254b09:0xe2d461cfb6748f40!3m4!1m2!1d114.2591037!2d22.3105914!3s0x340403f39b0cae83:0xb2718adf4e1a850c!3m4!1m2!1d114.2616079!2d22.3063194!3s0x340403f2a25b459f:0xab07bd3cb6c0a866!3m4!1m2!1d114.2654861!2d22.3172346!3s0x34040475735e0777:0xad5449727aafb70e!3m4!1m2!1d114.2591983!2d22.3229809!3s0x3404040c78f0fe55:0x6005bc9c7edc3da1!3m4!1m2!1d114.2561827!2d22.3270497!3s0x3404040e6e70eefb:0x8e2fab2be56bbc78!1m0!3e0

順時針:
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3185648,114.2538642/22.318552,114.2538423/@22.3152021,114.254343,15.25z/data=!4m34!4m33!1m30!3m4!1m2!1d114.2583563!2d22.3239571!3s0x3404040c15bee8f7:0x9bfcf17cbcf3071c!3m4!1m2!1d114.2659926!2d22.316824!3s0x340404759d16fb85:0x66950ab35b07b9ce!3m4!1m2!1d114.2689186!2d22.3176772!3s0x34040476779d7b81:0x5f5772be71936da4!3m4!1m2!1d114.263915!2d22.3065052!3s0x3404038d47284561:0xebc7c3a9a5942e3d!3m4!1m2!1d114.2602991!2d22.3101759!3s0x340403f30de82a53:0x4967466276b1942b!3m4!1m2!1d114.2579032!2d22.3143116!3s0x340403f4339c96b3:0xc1bfd45dfcdc3005!1m0!3e0

但受制於道路,只有一個方向可以經靈實醫院,另一個方向要轉回頭車先得。
進智公交
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-17 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-17 18:23

逆時針:

我將296M變循環其中一個目的係想靈實可以搭返尚德、寶林(雖則要兜坑口)

再者,閣下將296M變順逆向循環有幾個問題要諗
1. 回程運隆路冇車上山
2. 寶林要兜坑口先去到尚德
3. 用4部車班次最密應該只可以做到30分鐘一班
4. 康盛來往坑口同15完全重疊,要留意小巴反應,而部分路段同290亦有所重疊

如果行順逆時針,都係要兜坑口兩次
我上面將296M咁改,某程度上係想利用只兜一次坑口,用慳番嘅少少時間兜入將軍澳南

當然,執到部分細節位的話,原則上唔反對順逆時針循環
ViviTse 發表於 2020-5-18 03:50 | 顯示全部樓層
相信比現時更迂迴,例如尚德去將軍澳醫院嘅客可能會直接轉軚108A,令建議難以實行;
巴士公司角度:即使係改做循環線,都未必會肯增加路程,反正預期客量都唔多。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-5-18 03:52 | 顯示全部樓層

KG6068 發表於 2020-5-17 17:36
要處理將南去醫院問題, 開多條 108B 就得, 順便再執下 108A 走線 ...

108A開支線的確有難度,因為108A現時喺彩明開出後,係會先經調景嶺內街、尚德、將軍澳站一帶,
如果做得調景嶺、尚德、將軍澳站,就行唔晒至善街全條路;除非108B調尚將三區都飛晒就另計啦
ViviTse 發表於 2020-5-18 03:56 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-17 18:23

逆時針:

幾創新嘅大循環建議,但似乎九記好難會肯......
因為依家有290同290X,基本上肯搭巴士嘅都迫住要比貴錢,無理由會平比班客嘅......

另一個問題係車程會增長咗,以一條「蝕錢」嘅路線黎計,應該好難會再花多D油錢

我會建議用290改落至善街,雖然係貴,但每一個小區一樣去到至善街,而巴士公司又唔會因為錢銀問題而唔想做。
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-18 06:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-18 03:50
相信比現時更迂迴,例如尚德去將軍澳醫院嘅客可能會直接轉軚108A,令建議難以實行;
巴士公司角度:即使係 ...

來來去去都係揸住尚德來往將軍澳醫院去講,用車程增加去令296M無法兜入將軍澳南,真係構唔成一個有力嘅論點去反對

296M本身坑口至尚德真係唔多客,沿路替代品有108A 290 792M,甚至單車與步行,呢段社會責任路段,新296M依然做到,唔係斷咗,只係慢咗

你話296M去程入唔到唐明街東行,都尚有說服力
但我會話呢班客唔想過馬路,都仲有廣明苑站選擇
順帶一提尚德嫌慢都可以去廣明苑上車

至於296M冇錯每程車程長咗,但而家296M係派四正零蛇,新296M全程約80分鐘,可以將一正轉一蛇,非繁忙連休90分鐘三部車夠行,如果冇計錯的話非繁忙仲慳咗部車

Between,296M入將軍澳南仲可以順手插旗區內線

新296M可以開發新客源,亦都將班次轉定點,唔見得差過而家
ViviTse 發表於 2020-5-18 15:47 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-18 06:01
來來去去都係揸住尚德來往將軍澳醫院去講,用車程增加去令296M無法兜入將軍澳南,真係構唔成一個有力嘅論 ...

(利申:如果296M加經將南,我會係既得利益者,所以私心支持建議,只係認為九記無咩誘因肯咁做)

1. 尚德客車程問題
雖則係少,但尚德客嘅車程多年黎都係決定性嘅因素:例如296D(尤其非繁)一樣唔多人搭,
但探討延長去康盛花園/將軍澳南/調景嶺/日出康城/工業邨等任何一區 傾到796P半全日都仲係無進展;
296C情況類似,傾經坑口一樣咁多年都亳無進展,就算近年再開296P新線照樣係尚德總站直出;
290X去程不停茵怡、當年開N96直達尚德、893不經寶達都直達尚德等就更不在話下。
而2002年11月底,296M由類似於290嘅走線(康翠>寶琳>坑口>尚德),改到變依家V字型嘅走線
(康翠>寶琳>尚德>坑口),一來變相減少同鐵路重疊,二來係令尚德提速;若想加長尚德車程,可能有難度。

2. 與108A/114A正面競爭問題
相比296M,依家只有108A呢條全區嘅區內線有喺將南插旗;若296M加經將南,便會構成正面競爭,
小巴應該好難唔反對。若果有意入將南,會唔會108A部分時段加經至善街會比296M入去容易?
小巴改道果方面應該唔係想像中咁難,例如114A非繁都會入尚德、105朝早都唔停寶琳、
113都研究緊入坑口站PTI。只不過如果108A改道,可能面臨114A反對咁解,which is 296M改道都會遇到嘅問題。

3. 其他原因
例如尚德往返坑口站/厚德一帶嘅乘客雖然唔多,但九記會唔會肯倒客落對家更平嘅E22A/更快嘅鐵呢?
加上如果九記可以幫「蝕錢線」減班慳車,4正0蛇轉3正1蛇,又有咩理由會再拉長條線呢?
同埋依家有心由將南(例如至善街)返寶琳/坑口/康翠嘅乘客,好可能要比足$10.7坐290/A/X,
九記又會唔會肯特登改條平線去做呢(尤其290開咗之後,296M真係被搶咗唔少客)?

所以我個人會建議290改經將南,多過拉長296M。