hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [第二次修訂]建議開辦 新巴720P回程、722P、722X ...
開啟左側

[第二次修訂]建議開辦 新巴720P回程、722P、722X

qunow 發表於 2020-5-18 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2020-5-18 17:05
已修改價錢同站位,其實呢個方案系phase one,目的系為減少進入中上環既巴士數量,即系簡單d講,我要減少 ...

18X/88X有一半作用就係加價做中環特快,用788/722開分支做中環特快等於要巴士公司減價
brianso198 發表於 2020-5-18 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-5-18 19:15
18X/88X有一半作用就係加價做中環特快,用788/722開分支做中環特快等於要巴士公司減價 ...

就算新18X,東行有停中環?
kay 發表於 2020-5-18 20:04 | 顯示全部樓層
722X我會建議咁行

港澳碼頭
3號碼頭
5號碼頭
中環香港站
林士街(干諾道中)

入繞道
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-5-18 20:52 | 顯示全部樓層

我會建議以下行法:

720X:
港澳碼頭原線到政府總部
中信大廈
繞道直返筲箕灣,然後耀東,嘉亨灣。

722X:
中環碼頭
中環(交易廣場)
域多利皇后街
中環街市
入繞道(全部同722同站)
之後跟722返耀東。
進智公交
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-19 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-18 20:04
722X我會建議咁行

港澳碼頭

停完林士街干諾道中未必cut線cut得切入繞道,入碼頭同入繞道個路口唔同,不過722x走線昨日我私底下同某d版友傾過,現時走線的確有d問題,所以會再改...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-19 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-18 20:52
我會建議以下行法:

720X:

720x我未淋,會唔會開也不知道,因為個pool未必夠同時容納720x同722x同時存在...

你提既722x走線我會考慮,我會先碼頭後內街...
miklcct 發表於 2020-5-19 09:27 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2020-5-19 09:16
停完林士街干諾道中未必cut線cut得切入繞道,入碼頭同入繞道個路口唔同,不過722x走線昨日我私底下同某d ...

我個722X行法係同88X同一個路口(永和街)轉入繞道,所以唔存在入唔到繞道嘅可能性。

我條線係中環碼頭開,然後跟正線到域多利皇后街,經租庇利街右轉電車路,再跟返正線嘅早段去中環碼頭咁出繞道,所以全部係停返哂正線嘅站。

至於788X我就諗唔到有開辦可能,因為已經有88X食咗上環,其餘入繞道嘅口只得中環碼頭尾站,或者新政總轉中信大廈尾站,前者吸客能力低,後者就同直行入境處、灣仔碼頭已經幾乎無分別。

我劃嘅720X其實純屬係朝早走線嘅回程,無特別,而亦都因為中環灣仔繞道嘅出入口太垃圾,所以722X亦都唔存在開朝早西行嘅可能性。

進智公交
kay 發表於 2020-5-19 09:28 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-5-19 09:16
停完林士街干諾道中未必cut線cut得切入繞道,入碼頭同入繞道個路口唔同,不過722x走線昨日我私底下同某d ...

因為下繁交廣真係會幾塞
所以想避一避

所以我擺港澳碼頭開
林士街個站停唔到都無所謂

不過下繁碼頭都可以好塞
所以18下繁點解東行幾好客,佢就避左D塞車地方
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-5-19 09:36 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-19 09:28
因為下繁交廣真係會幾塞
所以想避一避

所有只有一兩班嘅特別車,如果唔係獨市,而且同全日嘅正線站位唔同就只會淪為垃圾線,因為唔會有人去等,一唔啱時間就搭返正線好過。
進智公交
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-19 23:48 | 顯示全部樓層

已修訂