hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有屯碼區居民不滿城巴派出機場巴士行走962系 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 有屯碼區居民不滿城巴派出機場巴士行走962系

樓主| RH7685 發表於 2020-5-18 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-5-18 16:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-5-18 15:54
拎架無雙輪椅行李架既12.8同一架12米FLYER比
其實講緊差24個座位

如果80系同6300-6427,6450-6459比的確係相差24位,但同68系只係差10位啫!!

btw,呢位屯門人可能當經常出現的特見深西/蓮塘B線專用巨無霸當係機場車囉(因為它同6568+一樣有雙行李架和大陽簾,分別只係一個只可以行北大嶼線,W1,R11/21/22/8,B5;另一個只可以走專一可以用12800線(包括:港島5X,10,780,19))!
053h4 發表於 2020-5-18 16:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2020-5-18 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-5-18 16:11
又其實,雙輪椅車個第二輪椅位好應該加返摺凳

由得佢變水塘位企多件啦
樂仔〞 發表於 2020-5-18 16:40 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-5-18 16:08
呢個例子係正常的,因為運吉早係20年前批準962,969系(除了N962,962N,N969外)於兩繁時段派出機場車以加班車 ...

成個屯門廠(包括元朗分廠)只係得五部直梯車 ...
你不如講埋以前派白版行好無 ...
樂仔〞 發表於 2020-5-18 16:41 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-5-18 16:09
咁舒適度機場車一定高架喎,你呢架無位坐咪等下班車,反正962P車鍊服務。 ...

佢本身都等緊下班車但等到 962P 尾車都仲係機場車
所以等下班要等 22 個半鐘,唔 make sense 喎

但其實識搭 962P 嘅人多數都會行去兆山苑或者美樂花園搭架啦 ...
JC8385 發表於 2020-5-18 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-18 16:40
由得佢變水塘位企多件啦

而家數量唔多
加上少行公路線就話姐
長遠講唔係個可以坐視不理嘅問題
Anonymous 發表於 2020-5-18 16:45 | 顯示全部樓層
20蚊坐flyer都係bouns姐,有得坐固然爽。冇得坐都冇所謂嘅,始終派flyer意味下遊更難有位坐。派多啲63xx/64xx咪更多人有得坐

利申:962flyer常客
10897106606 發表於 2020-5-18 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-18 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-5-18 16:12
你無位坐咪等下班囉,一係行去總站上實有位,之不過總站都有機會一站上滿啫。

唔好老奉當城巴有求必應先 ...

嘩...上唔到車投訴都唔比
惡到呢

BTW佢呢個case係962P尾班
雖則之後有962,但又要等多10分鐘,又慢過962P
完全可理解佢投訴

PS 理解人唔等於完全認同人
唔好二元對立

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分