hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 619X城巴呢排自動加班
開啟左側

[路線消息] 619X城巴呢排自動加班

JX9097 發表於 2020-5-23 23:33 | 顯示全部樓層

行秀茂坪道同行秀明道
最大分別就係做唔做下秀(曉麗苑)
秀茂坪邨行上秀茂坪道認真唔算過份
而且上車之後落山即刻過海到北角
吸引力的確足以抵消行上去嘅時間
之不過下秀行上去秀茂坪道就真係遠喇
相信即使車程快都唔足以推動上兩層去坐車

或者咁啦
601拉上去安達臣,停完寶達左轉經上秀總站落曉光街
619不變(因為冇位縮線)
619X順利開,停順天,秀茂坪道後直去港島
(啟田加站有一定難度,始終603係九巴獨營
又唔似690咁一直停啟田)
S3BL100 發表於 2020-5-24 01:04 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-5-23 20:53
我成日都話,當秀明道有齊 13 系同紅小出觀塘、佐敦,無人行上秀茂坪道等 95 系好正路。

但有條特快線真 ...

雖然我唔同意 619X 行秀明道,但秀暉樓既位置優勢同另外果半段秀茂坪道都好唔同

秀暉樓成座 lift 塔直入寶達商場,對秀茂坪五期亦係就腳

但另外果半段秀茂坪道對唔少秀茂坪居民的確係幾隔涉

fb.com/scientisthk2usa/
neoplan720p 發表於 2020-5-24 01:05 | 顯示全部樓層

一次過回應幾位覺得秀茂坪道做到秀茂坪客既板友:

作為一個唔係住觀塘山既人,
我當初都以為秀茂坪道同秀明道都幾近,應該無乜分別。
只要路線夠吸引,就吸到客啦。

但原來係錯既!
小弟坐過唔少次213X,不論非繁定下繁都坐過,
架車好多時都坐滿,客量唔錯。
但同想像中比較有出入既係客量分佈。
213X客量重心首位係安達臣,其次係樂華、淘大(振華),
反而秀茂坪道幾個站,好多時都係得幾個人落。

證明左乜?
213X比13X快咁多(慳左曉光街,非繁仲慳埋啟麗圈),但點解213X秀茂坪佔比咁低?
而秀茂坪班人又會揀返13X?
因為班客真係慣左秀明道搭車。
而更重要既係,秀暉樓同其餘秀茂坪道幾個站唔同:
秀暉樓有lift塔俾人好方便落去;
但其他秀茂坪道幾個站係無呢類設施架,仲要封左後門,要兜一個大圈先可以去返秀明道堆大廈。
更慘既係,如果秀茂坪道東行落車,要過馬路歸家既話,交通燈係可以隨時等2、3分鐘先過到。

簡單黎講,秀茂坪道真係唔太適宜做秀茂坪客。

再講,而家普遍共識係上、下繁四順同秀茂坪分家,
咁619X繁時依然行秀茂坪道,唔會比現時慢左。
至於非繁,而家619X都無服務,
你嫌秀明道慢既,咪唔好坐,坐返條619經樂華同觀市碌出去港島囉
無人逼你架
坦白講,唔計資源既話
如果619X非繁繼續行秀茂坪道,班次可能得20分;
但如果行秀明道,做哂成個秀茂坪,甚至食埋少少下秀客,隨時做到12-15分。
做人做狗自己揀 ~
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3BL100 發表於 2020-5-24 01:06 | 顯示全部樓層

同埋大家幻想 601 可以拉埋同 619 重組,唔好唔記得兩條都係聯營線,時段安排有別

送客畀對家既情況係唔可能喺現實出現

neoplan720p 發表於 2020-5-24 01:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-24 01:06
同埋大家幻想 601 可以拉埋同 619 重組,唔好唔記得兩條都係聯營線,時段安排有別

送客畀對家既情況係唔可 ...

坦白講,
經過當年110、118重組因時段問題搞到兩間公司爭論到面紅耳赤之後,
我唔太認為係可見將來會有大型聯營路線重組。

好可能係619X繼續加班加到大半日服務就算,而601、619就繼續碌出港島。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3BL100 發表於 2020-5-24 01:17 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-5-24 01:12
坦白講,
經過當年110、118重組因時段問題搞到兩間公司爭論到面紅耳赤之後,
我唔太認為係可見將來會有大 ...

咁我又覺得只要唔觸動到聯營時段問題,唔係無重組空間。但呢個前提下,大部份情況都只能自拆

所以你應該明點解我之前一路建議都係 102 自拆、106 自拆、112 自拆、116 自拆、601 自拆、619 自拆

與此同時,619X 無雙向客源

因此我認為 619X 有條件做半日,但全日就真係不了

dennis28a 發表於 2020-5-24 02:45 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-5-24 01:05
一次過回應幾位覺得秀茂坪道做到秀茂坪客既板友:

作為一個唔係住觀塘山既人,

我有朋友就係住正秀裕樓,好簡單一句,其實你唔識行。

根據我經常搭 213X、619X 下繁經驗,三期、五期班客其實係會選擇 213X、619X,秀茂坪道比例絕對無想像中咁低。

問題反而係秀程樓依個站,以 619X 情況,秀程樓除左秀程、秀賢、秀蕙、同埋去商場買野既人外,
秀裕、秀景班客一早係秀暉樓落晒車,燈都費事食。

213X 睇落秀茂坪果秀程樓落車客量好似麻麻,只係因為做唔到秀暉樓睇落做少左批客,
其實部份客只係去左寶達邨落車。

早繁一樣有大把人係秀程樓、秀康樓等 213X、601P 就知咩事,
仲落番去秀明道上 601P,傻的嗎?位都無得你揀。

既然 619X 一定經秀暉樓、秀康樓既情況下,行秀茂坪道事實上係做晒三期五期生意,已經係大半個秀茂坪生意。
就算幾唔想過馬路,係都去秀暉樓啦,咁又有咩必要落番秀明道呢?

咁如果 619X 非繁兜秀明道慢幾多?619X 去順天,619 已經去到觀塘官小甚至牛下。
我唔敢講對四順班人有無吸引力,但打折就一定會,而依個折仲要唔方便安達寶達班人,唔太值。

我唔反對非繁行秀明道既,但後果會搞到 601 點?我唔敢想像。
要下秀、和樂、寶達 601 沿線客仔減到 20 分,先執到 619X 非繁經秀明道 15 分鐘一班(畢竟無晒安達客),值唔值見仁見智。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| tommy14D 發表於 2020-5-24 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-5-24 02:45
我有朋友就係住正秀裕樓,好簡單一句,其實你唔識行。

根據我經常搭 213X、619X 下繁經驗,三期、五期班 ...

依家613回程係唔入秀明道,剩係得秀暉一站都落成30以上客,619X下繁足以落到半車客,其實秀暉呢個站客源好勁架
s2011m0101 發表於 2020-5-24 15:57 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-5-24 07:11
依家613回程係唔入秀明道,剩係得秀暉一站都落成30以上客,619X下繁足以落到半車客,其實秀暉呢個站客源 ...

其實都可以淨係619X去程入秀明道 回程不變

只要619X入秀明道 就可以問秀茂坪攞車加班

最理想係可以順便 踢601出秀明道 拉601上安達臣

619X攞咗601資源加班後 601無咗嘅資源就由安達臣填返

只係需要3間公司傾好時段分配嘅問題

區區落樓就有得上車 好過要人行上行落

YY487 發表於 2020-5-24 16:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽