hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車費貴的原因
開啟左側

車費貴的原因

LN9267 發表於 2006-7-15 00:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在呢篇文中:
http://hk.geocities.com/ntoreg/govhead2.htm

帶出車費貴的原因係因為政府發展新市鎮,導致新市鎮與市區距離太遠。

係咪應該停止發展任何新市鎮呢?令新市鎮居民搬回市區令距離拉近呢?

我覺得不太可行,香港寸金尺土,市區要發展,新市鎮居民搬回市區不容易。

政府既然已經發展新市鎮,車費貴的問題唯有做d舒援措施,幫窮困的居民。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
JX9097 發表於 2006-7-15 00:56 | 顯示全部樓層
政府開發新市鎮,距離市中心(CBD)遠咗
車費一定比市區與市區之間嘅路線貴
而且呢D新市鎮路線
通常都只係單一方向多人/頂閘
另一方向就會好少人坐
所以...現時呢個價錢都唔算特別貴

即使你去坐地鐵轉車,車費都係比一程長途巴士貴
所以市民都係冇得揀
ahbong 發表於 2006-7-15 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2006-7-15 00:53 發表
在呢篇文中:
http://hk.geocities.com/ntoreg/govhead2.htm

帶出車費貴的原因係因為政府發展新市鎮,導致新市鎮與市區距離太遠。

係咪停止發展任何新市鎮呢?令新市鎮居民搬回市區令距離拉近呢?

市區夠位住咁多人的話
又何需發展新市鎮?
ksmbh 發表於 2006-7-15 08:05 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-7-15 00:53 發表
在呢篇文中:

係咪應該停止發展任何新市鎮呢?令新市鎮居民搬回市區令距離拉近呢?

我覺 ...

問題係政府發展新市鎮既時候,
冇顧及就業既問題.

冇遠見的城市規劃導致
部份地區失業率高企,
社會問題叢生,
但睇黎越近年發展既新市鎮,
問題越嚴重....

香港既就業機會太集中係市區,
尤其寫字樓工好集中係灣仔,中環,
而過海車錢又咁貴,
對新界居民係一大負擔.
GM 發表於 2006-7-15 13:41 | 顯示全部樓層
但係這篇文章忽略了香港的現象,
就是長途巴士的每公里收費較中短途為高!
無論是277X的$13 v.s. 74X的$8.4
還是經大欖的元天路線與屯門的區外線比較,
都反映以上問題。
所以應減低交通費。

至於新市鎮政策是否毫無用處,看沙田便知。
沙田區有不少就業機會,否則將軍澳也不會有村巴去沙田區。

ATR83 發表於 2006-7-15 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2006-7-15 13:41 發表
但係這篇文章忽略了香港的現象,
就是長途巴士的每公里收費較中短途為高!
無論是277X的$13 v.s. 74X的$8.4
還是經大欖的元天路線與屯門的區外線比較,
都反映以上問題。
所以應減低交通費。

至於新市鎮政 ...

凡事總有正反兩面,沙田如此成功,而天水圍則徹底失敗
知足‧就能活得幸福
chan6723 發表於 2006-7-15 14:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2006-7-15 14:17 發表

凡事總有正反兩面,沙田如此成功,而天水圍則徹底失敗

沙田本身較早發展,又有唔少係私人樓,居民消費能力唔低。
加上沙田本身離市區唔遠,唔少出市區既巴士線收費都只係
五,六蚊,居民當然樂意出市區返工吧。

但天水圍本身已經比較遠,加上有唔少居民都係新移民。
老實講,當初未有天華村後面果堆樓時,天水圍發展得係
幾好既,公屋同私人樓比例算平均。係一發展埋後面果堆
樓果時,竟然全部都係公/居屋。如果當時天北已經有一
堆私人樓,相信情況唔會好似今日咁惡劣。

來回市區二,三十蚊車錢,對於中產階層來講就唔算太貴,
但對於低下階層黎講,可說係一個沉重的負擔,即使西鐵
同大欖隧道巴士有幾快幾方便都好…

論就業機會,其實元朗區內本身都有一定的職位供應,差在
有唔少新移民的學歷水平實在太低,除左打雜洗碗之外都
已經唔知有乜野職位可以俾佢地做。

教導子女遠離益童
KC3555 發表於 2006-7-15 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-7-15 08:05 發表

問題係政府發展新市鎮既時候,
冇顧及就業既問題.

冇遠見的城市規劃導致
部份地區失業率高企,
社會問題叢生,
但睇黎越近年發展既新市鎮,
問題越嚴重....

香港既就業機會太集中係市區,
尤其寫字樓工 ...

我反而某程度上同意政府發展新市鎮規劃有問題,
捫心自問,你係營商者,願唔願意開一個辦工總部在屯門呢?
問題係呢個唔係社會主義社會,辦公室地點係可以自由選擇,
身為CBD,係商業集中地,因為公司與公司之間大家可以短距離,
短距離可以減少成本,增加競爭力,吸收更快的市場資訊。
仲有最重要係,提高公司在競爭及合作伙伴中的價值。

沙田荃灣可以得到優良發展,係因為社會發展太蓬勃,
一個蓬勃的社會,市中心地帶才會伸延,荃灣沙田,以致將軍澳,
都係最接近市區,自然係地域上的優勢啦。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ksmbh 發表於 2006-7-16 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2006-7-15 19:54 發表

我反而某程度上同意政府發展新市鎮規劃有問題,
捫心自問,你係營商者,願唔願意開一個辦工總部在屯門呢?
問題係呢個唔係社會主義社會,辦公室地點係可以自由選擇,
身為CBD,係商業集中地,因為公司與公 ...

香港既情況的確係辦公室係邊區相對重要,
英美公司往往江辦公室開在市區外邊,
一則市區少供應,
二則外圍空間廣寬環境好;
鄰近既台灣,
就工住商混集,
尤其商住往往混於一大樓,
因此較易在居所附近尋得工作;
但香港情況係,
寫字樓地區門面異常緊要,
於是長途通勤係大部分新界居民無可奈可的選擇.

但某程度上,
政府規劃失敗仍得為此現象負責,
如果西北區如西鐵站附近有局部既商業發展,
例如酒店,寫字樓,
隨著西部通道通車,
都可以吸引部分貨運公司進駐開設辦公室.
但現時觀乎西北區,
似樣既寫字樓都冇幾座,
得幾個頹爆既工業區,
我都唔敢開辦公室.

再講,
天水圍西鐵站係居民轉車樞紐,
如果好似新城市咁,
天水圍消費力最高個班外區上班族,
放工都可以去消費,
而家商場係銀座,
放工更唔會專登去,
區內服務業職位就更加又少了,
根本無法做到’留區消費’.

如果當年玫瑰園計畫較有遠見,
現時西九龍至奧運站一帶劃作
商業區發展為CBD的伸延,
香港不只能有個比得上台北信義計劃區,
倫敦Dockland的新CBD,
亦因該區有地鐵Tung Chung線,
未來南環線,
改善商業過度集中灣仔中環,
大量新界居民搭貴車負出長時間過海通勤既問題.

可惜中環情意結實在太深,
政府總部亦要留守中環,
不斷重建更加多人返工,
空氣更差交通更糟,
香港市民繼續要比高交通費.
gakei 發表於 2006-7-16 01:18 | 顯示全部樓層

距離市區遠引致車費貴, 理論上會從較平樓價和租金反映和彌補。
祺人祺事 是神奇技倆