hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議會通過要求286C經大涌橋路動議
開啟左側

[其他] 沙田區議會通過要求286C經大涌橋路動議

av335 發表於 2020-6-1 22:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-6-1 02:37
我個人認為兩樣都可以,各有優劣之處,281X 好處係班次比較密

但 281X 咁做係勢必取代富安至一城之間 87 ...

要拆的話,同意286C+87C影響最小

有影響主要是指,決定用86C還是286C全日經海皮後
另一條(87C/281X)就應該用不同的隧道
海皮兩條全日線都獅隧或兩條都青沙,其實不太理想
RyanPun 發表於 2020-6-1 22:50 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-6-1 22:13
講得出寧願趕走82K都要砌個位俾A車上去,證明佢地好清楚知道自己選區要點樣爭取最應該爭取到既路線 ...

的確係,再者,最重要一點,人地冇因為上屆嘅自私,最終拋條拍蚊線收場,然後捧自己上道德高地,將個波拋返比人。至少我希望選出嚟嘅議員係做實事,識得同其他區夾,並唔係淨識得撩交嗌,周圍㷫火頭囉。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
av335 發表於 2020-6-1 23:03 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-1 20:15
當然,但其實坊間已經有好多人提出過包括拉直81c同89c既建議,佢地都唔接受
...

不過九巴又唔多爭氣,上會的方案都是有不少問題
如果補償方案夠好的話,我自己唔會反對改線
av335 發表於 2020-6-1 23:14 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-1 22:29
81C其實係觀感同班次問題
富安 - 尖沙咀同87D差唔多
81C兜乙明、秦石、大圍

87D多富安人揀,主要就係經太子及旺角市中心

89D改成全日沙田醫院直出後,跟89C差距更明顯
改線難度大大提高

另外回埋:
84M對富安來說,主要做富安來回第一城內街及威爾斯
好少有富安人真係會搭佢出九龍
有了89S後,84M重組/拉走的阻力會比以前少

S3BL100 發表於 2020-6-1 23:18 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-1 18:32
提240x全日唔係解決大涌橋路去深水問題,而係要將大涌橋路全日納入青沙公路個網絡既折衷方法。240x全日 ...

就算唔係去深水步,大涌橋路青沙線,都有比起 240X 更好既選擇

fb.com/scientisthk2usa/
Freezewinter 發表於 2020-6-2 00:12 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2020-6-1 23:14
87D多富安人揀,主要就係經太子及旺角市中心

89D改成全日沙田醫院直出後,跟89C差距更明顯

至少繁忙時間 89D 可考慮不經亞公角;而 89S 都係取代唔到 84M 既區內段,如果係既話 808 同馬鐵已經取代到

Fong_2132 發表於 2020-6-2 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-1 22:29
81C其實係觀感同班次問題
富安 - 尖沙咀同87D差唔多
81C兜乙明、秦石、大圍

81C 提速後,唔好有人又話要開條大圍去馬鞍山嘅大流就好了,唔好忘記89s就係咁出左來
S3bl430 發表於 2020-6-2 00:55 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2020-6-2 00:28
81C 提速後,唔好有人又話要開條大圍去馬鞍山嘅大流就好了,唔好忘記89s就係咁出左來 ...

大圍去馬鞍山嘅大流水=馬鐵/803囉
錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2020-6-2 01:01 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-6-2 00:12
至少繁忙時間 89D 可考慮不經亞公角;而 89S 都係取代唔到 84M 既區內段,如果係既話 808 同馬鐵已經取代 ...

咁而事實係而家84M lee段路少客到無倫
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Waiyin12 發表於 2020-6-2 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-6-2 00:55
大圍去馬鞍山嘅大流水=馬鐵/803囉

廣黃去馬鞍山夠有808, 但89S照開