hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 已規劃的康城站公共交通交匯處平面圖
開啟左側

已規劃的康城站公共交通交匯處平面圖

JX9097 發表於 2020-5-27 20:29 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-5-27 16:22
98會入埋康城站,唔係行環保大道直出?

睇RPP理論上唔入
不過唔入又好難吸客
即管放長雙眼睇下九巴點搞
吳宗錡 發表於 2020-5-27 20:45 | 顯示全部樓層

題外話,A28就縮短返好過啦!
咁兜,797轉A29好過啦!
cobalt174 發表於 2020-5-27 20:52 | 顯示全部樓層
第時開6幹, 康城又起好曬商場同住宅, 自然會要更多獨立線, 咁又點?
cx838 發表於 2020-5-27 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

排位應該係新城三條全日/大半日線一條一個位,九巴1個位,九巴的車太少。至於A28,當大橋起好,中九龍幹線搞掂,改A29去康城後直達西九仲好,那時候,A28就改翠林開,A29就將軍澳站開,經調景嶺,,寶琳,坑口,康城之後行跨灣橋,中九龍幹線去機場。
ky927 發表於 2020-5-27 20:59 | 顯示全部樓層
個站偏細.......我覺得同嘉亨灣差不多
lsc04d11 發表於 2020-5-28 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-27 20:29
睇RPP理論上唔入
不過唔入又好難吸客

入先難吸客呀…  近港鐵站嗰邊 要去觀塘 實早行幾步入港鐵站解決
兜左入康城站  工業邨啲客會喺康城落左半(當佢係112M) 堅持要觀塘轉九巴既又會覺得佢耐  維持搭廠車出將軍澳搭296A或298E去坑口直接轉番相應九巴線好過

你見成堆康城站開出既線都要去環保大道兜一個圈就知 巴士客源一定係喺近馬路嗰邊 而唔係吸客去總站   總站只係擺車好嫁咋  所以98肯肯定唔入得PTI 否則死得快

回#12
啲人成日話 拎住行李仲轉黎轉去咩? 鍾意轉咪轉囉 但似乎搭鐵去九龍灣轉A22/A29好過797轉A29喎
想一程過咪A28坐總站到總站囉  人地爭取既心願都係一程過  難道佢奢望康城站開 經環保大道兩站就行跨海橋同六幹直入青馬收費廣場咩?
paul2357paul 發表於 2020-5-28 08:46 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-5-27 14:28
四個泊位只係岩岩好夠用

1. 796P, 798B

好心290X入埋將軍澳工業邨吧,唔好對有志來往將軍澳工業邨通勤既觀塘山上居民咁唔老禮。
li1872903 發表於 2020-5-28 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-5-28 08:17
入先難吸客呀…  近港鐵站嗰邊 要去觀塘 實早行幾步入港鐵站解決
兜左入康城站  工業邨啲客會喺康城落左半 ...

如果康城要去機場轉A22都唔會坐黨鐵轉下話,拎住行李去康城站又要落一次落黨鐵站,去到調景嶺又要行過對面月台,去到九龍灣又要上一次扶手梯,然後又落一次去到觀塘道,點睇都係搭797上落一次然後鐘意響將隧轉車站轉A29或者響觀塘轉A22/A29方便好多啦
ccchhhuuunnn 發表於 2020-5-28 11:01 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-27 20:29
睇RPP理論上唔入
不過唔入又好難吸客

似乎係運輸署特登設計98同797一間公司一條線去解決專營權界線問題
睇目前工業邨+康城需求,做夠兩條線去將隧轉車站其實係賣大包
但如果只做一條又唔知畀邊間做,亦都無咗另一邊嘅轉乘

最後九巴跟返九龍區專營權去工業邨
新巴跟返將南專營權深入康城
應該唔會互踩地頭

eric278 發表於 2020-5-28 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-5-28 10:25
如果康城要去機場轉A22都唔會坐黨鐵轉下話,拎住行李去康城站又要落一次落黨鐵站,去到調景嶺又要行過對面 ...

797不入觀塘道的,出隧道及轉車站後就直落觀塘碼頭,沿海濱道入九龍灣。

還有,叫乘客拿行李左轉右轉,是否有問題?一般巴士路線(如797)不容許帶大型行李上車,所以,這個是開機場A線的最根本原因。