hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新城2, 5X, 18, 18P, 25重組,並新增25P(1-6-2020修 ...
開啟左側

建議新城2, 5X, 18, 18P, 25重組,並新增25P(1-6-2020修訂)

Ravenclaw 發表於 2020-5-28 15:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:善用資源,並提供新服務

A. 新巴2西行路線和站位調整

新巴2:嘉亨灣 <> 中環(港澳碼頭)

往 中環(港澳碼頭)

01. 嘉亨灣
{現時新巴2沿途各站}
20. 清風街
21. 興發街
22. 百德新街
{現時新巴2沿途各站}
27. 分域街
28. 晏頓街
29. 高等法院
30. 中銀大廈
31. 置地廣場
32. 中環街市
33. 金龍中心
34. 中環(港澳碼頭)

服務時間:不變
收費:不變

B. 城巴5X東行路線和站位調整

城巴5X:堅尼地城 <> 銅鑼灣(威菲路道)

往 銅鑼灣(威菲路道)

01. 堅尼地城
{現時城巴5X沿途各站}
11. 中山紀念公園
12. 會議道-博覽道東
13. 史釗域道
{現時城巴5X沿途各站}
16. 維多利亞公園
17. 銅鑼灣(威非路道)

收費:
全程收費不變
會議道-博覽道東 起 $3.70

C. 新巴18路線、服務時間和站位調整

新巴18:北角(健康中街)<> 中環碼頭

0845 炮台山站 往 上環 之特別班次取消

0915前 往 中環碼頭

路線和站位不變

服務時間:
星期一至五 0745-0900 15分班,

0915或以後 往 中環碼頭

01. 北角(健康中街)
{現時新巴18沿途各站}
15. 永和街
16. 中區政府碼頭
17. 中環3號碼頭
18. 中環5號碼頭
19. 中環碼頭

往 北角(健康中街)

01. 中環碼頭
02. 林士街
{現時新巴18沿途各站}
18. 北角(健康中街)

服務時間:
星期一至五 0955-2300 15分班

D. 新巴18P東行路線、服務時間和站位調整

新巴18P:北角(健康中街)<>  堅尼地城(卑路乍灣)

0948前 往 北角(健康中街)

路線和站位不變

0948或以後 往 北角(健康中街)

01. 堅尼地城(卑路乍灣)
{現時新巴18P沿途各站}
09. 中山紀念公園
10. 港澳碼頭
11. 會議道-博覽道東
12. 灣仔碼頭
13. 銅鑼灣避風塘
{現時新巴18P沿途各站}
20. 北角(健康中街)

服務時間:
星期一至五 0948-1820,班次跟隨現時新巴18P
星期六、日和公眾假期不變

E. 新巴25路線和站位部分調整

新巴25:中環(5號碼頭)<循環> 寶馬山

01. 中環(5號碼頭)
02. 中環(交易廣場)
03. 怡和大廈
04. 大會堂
05. 金鐘站
{現時新巴25沿途各站}
31. 炮台山站
{現時新巴2沿途各站}
41. 海富中心
{城巴780沿途各站}
45. 永和街-干諾道中
46. 中區政府碼頭
47. 中環(3號碼頭)
48. 中環(5號碼頭)

收費:
往 寶馬山
全程和分段收費不變
往 中環(5號碼頭)
全程收費不變
皇仁書院 起 $4.30

F. 新增新巴25P線,提供寶馬山早上特快往灣仔北和中上環的巴士服務

新巴25P:百福道(天后廟道)> 中環(永和街)

01. 百福道(天后廟道)
{現時新巴25沿途各站}
12. 炮台山站
{現時新巴18只往上環班次沿途各站}
21. 中環(永和街)

用車:2部來自新巴18
服務時間:
星期一至五 0815、0830
收費:全程$7.20
炮台山站 起 $5.50
百德新街 起 $4.80

好處:

01. 減少新巴18P,25載空情況
02. 寶馬山居民不必駕車往大坑
03. 增加新巴2西行客源
04. 減少新巴2和25行經不必要的擠塞位
05. 新增會展和灣仔碼頭往北角炮台山的巴士服務
06. 新增中西區往灣仔碼頭和會展的特快巴士服務
07. 新增西區往灣仔中和銅鑼灣的特快巴士服務

壞處:

01. 寶馬山失去特快往內告士打道和金鐘
02. 堅尼地城失去特快巴士服務往中環碼頭
Commy 發表於 2020-5-28 18:38 | 顯示全部樓層
寶馬山冇咗25快線直達中環實反枱
跟住無啦啦又起多幾條分支令乘客混亂
整個建議唔改其實好過改
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-28 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-5-28 18:38
寶馬山冇咗25快線直達中環實反枱
跟住無啦啦又起多幾條分支令乘客混亂
整個建議唔改其實好過改 ...

寶馬山上次改到特快系霸王硬上弓,老運少有地系強烈反對下硬改,改既前幾日仲少有地開埋緊急會議⋯

25改特快歷年來提過幾次,每次寶馬山都反對,寶馬山從來都唔想要中環特快,不過可惜早上多左班特快客,所以要保留⋯

其他時間山上d人比$7.20落炮鐵轉車渣,後面基本癈既,流水又冇,炮台山特快又冇,因為比18/18P/619浸死左,去中環又慢過人⋯
RobynnNKendyFan 發表於 2020-5-28 22:05 | 顯示全部樓層

想隻鴨西行改夏橋干中
反青沙撐獅隧
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-28 22:29 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2020-5-28 22:05
想隻鴨西行改夏橋干中

唔明
YY487 發表於 2020-5-28 22:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2020-5-28 22:34 | 顯示全部樓層

上夏慤道天橋落干諾道中
可以避咗低排區
派舊直都得
反青沙撐獅隧
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-28 22:54 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2020-5-28 22:34
上夏????道天橋落干諾道中
可以避咗低排區
派舊直都得

唔會,我改得行興發街,就系expect佢做維園堆人去銅鑼灣至上環既流水...
Busmtr 發表於 2020-5-29 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層
德輔道中冇車返寶馬山,同時18最值錢嗰段德輔道中特快去炮北都會因為經中環碼頭兜慢咗。一個中環碼頭,我覺得唔使要兩條全日線一齊serve天后至北角客。  另外直接將25經興發街會唔會比起同鴨仔重組嚟得簡單直接? 如果你想做維園西行流水。始終唔知25會唔會有人堅持要停灣仔金鐘電車路,調返轉鴨仔又會唔會有可能有人堅持要停出面... 多一事不如少一事
 樓主| Ravenclaw 發表於 2020-5-29 11:49 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-29 01:01
德輔道中冇車返寶馬山,同時18最值錢嗰段德輔道中特快去炮北都會因為經中環碼頭兜慢咗。一個中環碼頭,我覺 ...

1. 德輔道中冇車返寶馬山

又系上次老運霸王硬上弓改特快既產物黎,好明顯系為左合法地收$7.20,怕唔夠里數,於是入德輔道中...

722改左入德輔道中後成功分走左某d 720中環客,而25入去的確冇任何作為,

因為25唔會因為德輔道中有站而多左客,而寶馬山冇記錯冇提過要德輔道中有車,我只系幫佢還原...

2. 同時18最值錢嗰段德輔道中特快去炮北都會因為經中環碼頭兜慢咗

我會考慮修改...

3. 我覺得唔使要兩條全日線一齊serve天后至北角客

18入去系serve北炮去中碼,2西行去唔到中碼...

4. 另外直接將25經興發街會唔會比起同鴨仔重組嚟得簡單直接

我會考慮修改,不過早上行清風街天橋就必須...

5. 如果你想做維園西行流水

其實我想做埋西筲去興發街,因為2X做唔到,然後費事有堆友系度搭102興發街落,特別系維園有展覽時...