hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線重組如何處理紛爭
開啟左側

[其他] 路線重組如何處理紛爭

kay 發表於 2020-5-29 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不論是建制還是泛民主導
問題依然發生,其實都要諗下如何突破

先睇過去常見紛爭處理方法

1.少數服從多數
E.G.
2013年北區重組建制派贊成多過反對
962分拆做962B及962X,青山灣不夠票阻止方案硬食962B

2.少數派夠惡
麗港城鄧咏駿反對40改道
大埔陳灶良要求73B經大窩西

3.紛爭不斷,運輸署決定結果
N373不經大埔

今年所見,好似286C,雖然大家都係民主派,但沙田卻睇中286C,要求加站,並以表決大比數要求
但港島為例,5X改道,西區反對,灣仔區議會雖然有訴求,但同樣反對5X改道

一講利益,有得必有失,無人想輸
但既然都會挑起爭議,不如諗下其他較少爭議方案?
一人讓一步,說易行難,好難同當區居民交代
世界很簡單 人類很複雜
Anonymous 發表於 2020-5-29 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

962X/962B方案去到今日都應該慣曬,反正搭九巴轉車都唔算太方便(利申常客)。仲有962B都唔算慢得離譜,只係中環上冇咩位坐比較煩
但286C夾硬行落大涌橋路過分好多,本身最好就係沙田醫院/耀謙樓走,但最後都唔得仲要搞成咁
053h4 發表於 2020-5-29 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-5-29 13:07 | 顯示全部樓層

我覺得要減少爭議,最直接就係要搵其他公司過嚟做,帶動競爭。

進行重組計劃時,無可避免都會遇到一啲極端人士,通常佢哋就會話資源唔夠,會導致佢哋條線要減班。例如,有部分極端天南人之所以反對69C全日服務,係因為69C全日會減269C班。
(不過實情係班天南人喺非繁根本冇好好舉腳搭巴士,都坐唔滿部269C。)

然之後就因為「資源」呢一點,有得ban就ban,冇得ban就拖得就拖,再加上巴士公司藐視嘅「態度」,搞到其他人要硬食垃圾服務/保鐵。
所以,要塞住「資源」呢一點,相信只能引入其他公司去做競爭,因為可以無視「資源」問題,亦可以透過競爭解決「態度」問題。

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
s3n370 發表於 2020-5-29 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-5-29 13:07
我覺得要減少爭議,最直接就係要搵其他公司過嚟做。

進行重組計劃時,無可避免都會遇到一啲極端人士,通常 ...

巴士利錢客量皆受壓,車長又缺人。
搵第二間黎做都唔見得無資源嘅顧慮
David_hk 發表於 2020-5-29 13:15 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-5-29 13:11
巴士利錢客量皆受壓,車長又缺人。
搵第二間黎做都唔見得無資源嘅顧慮

學0生咁講,有heart咪得,
好似城巴條垃圾967咁,喺疫情下都仲可以維持非繁20分鐘一班,對面厹呢?
要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
s3n370 發表於 2020-5-29 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-5-29 13:15
學0生咁講,有heart咪得,
好似城巴條垃圾967咁,喺疫情下都仲可以維持非繁20分鐘一班,對面厹呢?
...

967只係用既有資源
RyanPun 發表於 2020-5-29 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
少數服從多數唔係唔得,的確有時候都係方法之一,但有邊次唔係馬鞍山(被迫)就沙田先,286C呢單嘢擺明鬥氣之下嘅所作所為,一次又一次話多兩個站唔嘥得幾多時間,呢頭富豪加完,跟著乙明又話加,下下都搵馬鞍山墊屍底,係人都覺得唔合理囉。況且河東(第一城)有曾經提議過全日嘅240X、(博康乙明)又有287X,優先次序點都係240X先過286C。
tszhinchan3 發表於 2020-5-29 14:10 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-5-29 14:02
少數服從多數唔係唔得,的確有時候都係方法之一,但有邊次唔係馬鞍山(被迫)就沙田先,286C呢單嘢擺明鬥氣 ...

最搞笑係有馬鞍山區議員一味強調要團結,如果真係咁團結,又有咩理由個議案提出之後會有咁大反應?
kitarolo 發表於 2020-5-29 14:10 | 顯示全部樓層

配額/資源從來唔係公眾可知
本來有一個折衷方案,就係需停
中途站越多,就按比例下調票價唔按
里數收到盡,但明顯到巴士公司唔制。

以往車費等級表,除熱狗/冷氣
收費仲有分開特快與普通路線
後者即是似九巴72嗰款,但今天
已變得不合時宜,即使如N373無
港鐵競爭,我住大埔都認為N373
不應停廣福道、太和等中途站。