hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [唔用腦建議] 6F 改道 212 借 6F 殼還魂
開啟左側

[唔用腦建議] 6F 改道 212 借 6F 殼還魂

GK3895 發表於 2020-5-29 22:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

0. 6C 唔使再特登兜去荔枝角道 減少行車時間

1. 6F 抄返 6C 舊年有段時間行何文田條路線去九龍城 讓翻富昌邨同彌敦道畀 212

反正 6F 都係陪跑命 不如試吓廢物利用 土瓜灣出旺角交曬畀 6C 應該都重可以

麗閣開
原線平日朝早唔行深旺道—>石硤尾街—>跟 12A 到警察體育遊樂會—>何文田廣場—>佛光街—>原線

九龍城開
原線—>鴻福街—>機利士路郵政局—>平治街—>房屋署大樓—>拔萃男書院—>協和小學—>太子站—>運動場道—>黃竹街—>北河街—>原線

班次

每日
0600 - 0000        20        0605 - 0005        20

收費
全程 $5.8
警察體育遊樂會往九龍城/拔萃男書院往麗閣 $5.1

何文田有快少少嘅公共交通出深水埗 亦畀到個藉口畀 18 縮翻去大角咀
問題係何文田嗰到得一站比較難唔加價
同埋唔識計咁改要加幾多車

2. 212 借改去何文田嘅 6F 刀 另外拉去海麗邨(12站頭)

海麗開
跟 702 到富昌邨—>原線

黃埔開
黃埔—>寶其利街—>獲加道—>原線—>東京街西—>海麗—>泓景臺—>海麗

班次跟翻 2014年尾

收費
全程 $5.1

返生可以補翻黃埔(/紅磡)出伊院問題 拉去海麗邨可以補翻原本由 6C 畀昇悅居嗰抽住宅出深水埗/旺角嘅需要
最大問題係就算派得出9架車都要有人揸

3. 17 拆一半班次畀 18 但同時 18 縮去奧運站

奧運站開
奧運站—>富貴街—>跟 13D 到中電—>跟 45 到愛民—> 17 全程

裕民坊開
17 全程—>迦密中學—>原線—>銘基書院—>帝柏海灣 —>奧運站

同 17 搞聯合班次

收費
全程 $5.8
佛光街往奧運站 $4.0 (來回平均翻 $4.9)

兩條線啲車溝嚟用
同時保護「何文田愛民街坊出大角咀」直車 (by 01)
出深水埗交畀改咗嘅 6F 算數
17 原本路段班次較疏啲 希望常盛街嗰到頂得住

唔用腦 所以有咩唔合理請指正

xdxd 發表於 2020-5-29 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
黃埔人拙見 取消6F 新212係行德民街 寶其利街咁上何文田 再落亞皆老街(回程旺角道) 然之後再過大角咀 海皮 咁同鐵有得比下 btw呢個17+18 嘅方案即係啱啱開綫嗰陣嘅16(當然 嗰陣有上藍田)????????????
 樓主| GK3895 發表於 2020-5-30 00:12 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-29 23:12
黃埔人拙見 取消6F 新212係行德民街 寶其利街咁上何文田 再落亞皆老街(回程旺角道) 然之後再過大角咀 海皮  ...

6F 咁改係我睇當日 6C 條定線好似對何文田有啲諗頭 不如順便拎嚟同個辣殺彌敦道半直通 6X 比賽 )
18 又頹又難摺 (01 有報導話愛民邨旨意佢出大角咀同深水埗) 有無其他建議救到呢條線?
(當年 16 行染布房街 by 巴典 有少少唔同嘅)
(同埋本身想借 212 畀多個理由將 30X/230X 學 68X/268X 咁分拆 但有少少扯遠咗所以無提到)
另外你指何文田出入旺角同鐵比? 就算係 0 站直達亞皆老街/旺角道 都有少少炆 而且連紅小都勉強就...
同埋咁樣唔係會撞埋 18 到? 定係你覺得畀 212 頂走 18 大角咀以北更加好?

xdxd 發表於 2020-5-30 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3895 發表於 2020-5-30 00:12
6F 咁改係我睇當日 6C 條定線好似對何文田有啲諗頭 不如順便拎嚟同個辣殺彌敦道半直通 6X 比賽 )
18 又 ...

6C嗰條定綫其實真心唔錯????
只係企喺黃埔人嘅角度 有車唔係經漆咸道北嗰度塞而又出到彌敦道嘅吸引力會大好多。
原212死症係要喺嗰度塞 所以唔夠快 唔夠鐵玩
見到樓主提出返212但係又係行紅隧口 咁就不如用佢頂6F上何文田嗰度 咁就唔爭在落埋大角咀 行原本既18走綫去返海皮
 樓主| GK3895 發表於 2020-5-30 12:34 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-30 10:10
6C嗰條定綫其實真心唔錯????
只係企喺黃埔人嘅角度 有車唔係經漆咸道北嗰度塞而又出到彌敦道嘅吸引力會大 ...

咁即係不如拉 18 落嚟黃埔? (同埋上到去海麗頂走 6C 個荔枝角道)
但一定要車要人 要到日頭 15 分鐘一班 唔係拉得嚟怕且你都不了

黃埔出伊院重可以賴 30X 雙向 (即係未有代替之前 30X 無得行海皮去紅磡
230X 跟 280X 咁行又未必做到全日 bruh)

xdxd 發表於 2020-5-30 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3895 發表於 2020-5-30 12:34
咁即係不如拉 18 落嚟黃埔? (同埋上到去海麗頂走 6C 個荔枝角道)
但一定要車要人 要到日頭 15 分鐘一班  ...

都得 始終18即使頹 但係非繁啲客量都見得下人嘅(武肺前ASV全滿) 再換啲AVC出嚟 行呢啲綫啱晒????
(2)30X 嗰度 之前有版友開過po 同41/241X/45 重組一齊搞 即係有排(xdd