hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 968X黃昏加班
開啟左側

[路線消息] 968X黃昏加班

miklcct 發表於 2020-6-3 10:35 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2020-6-2 22:51
其實968X中上環走線係趕走左好多元朗客
當969C, 962C, 960B都做到坐滿/企人上東廊果陣
968X執靚條走線都 ...

960B可以西隧免費轉968返元朗,所以呢個唔成問題。
進智公交
Anonymous 發表於 2020-6-3 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-3 10:35
960B可以西隧免費轉968返元朗,所以呢個唔成問題。

偏激啲講,不如cut淨960B同962C然後加班,成批元天人落西隧等車?

既然開得條繁時東區特快,咁緊係做盡東區,喺東區行到盡先上公路,再用最快方法番新界先係最好。中環停一站已經足夠。如果中上環要上車,開特車係比較好嘅做法。當然宜家特車都唔少,但拖卡都冇咩辦法
miklcct 發表於 2020-6-3 10:57 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-3 10:52
偏激啲講,不如cut淨960B同962C然後加班,成批元天人落西隧等車?

既然開得條繁時東區特快,咁緊係做盡東 ...

我認為每區停一個路過站好過行盡成個東區,好似而家960B咁,東區得少數車站,中環得一個站,然後就屯轉,之後就屯門市中心。而我認為960A/960B可以再改善嘅就係飛埋成個良田,過紅橋後直衝虎地。
進智公交
Anonymous 發表於 2020-6-3 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層

一一一

miklcct 發表於 2020-6-3 10:57
我認為每區停一個路過站好過行盡成個東區,好似而家960B咁,東區得少數車站,中環得一個站,然後就屯轉, ...

960B定線可以,但如果琴行街先上東廊就更好。做盡東涌嘅意思唔係英皇道站站停,但既然定位係做東區,咁緊係希望東區嘅cover大啲。尤其放工時間,大家都希望唔駛轉車一程過有得坐咁番屋企。拆一條直去虎地可以,但預左得一兩班
unknown000hk 發表於 2020-6-3 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-6-3 10:02
968X 跟 962E 行埋北角炮台山直上公路,好過屈入中上環

反正 NR945 既客都係左手交右手,而且知名度無巴 ...

嗰架係無no架,唔係NR945,完全搵唔到資料(算係非法邨巴掛?),架車係永業,金色車身紫色裙腳
miklcct 發表於 2020-6-3 11:58 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2020-6-3 11:52
嗰架係無no架,唔係NR945,完全搵唔到資料(算係非法邨巴掛?),架車係永業,金色車身紫色裙腳 ...

下次見到記得報警署,叫差佬抄牌
進智公交
miklcct 發表於 2020-6-3 12:06 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-6-3 11:14
960B定線可以,但如果琴行街先上東廊就更好。做盡東涌嘅意思唔係英皇道站站停,但既然定位係做東區,咁緊 ...

返工放工梗係爭分奪秒,架巴士唔係即刻上高速已經廢事搭啦!週末放假行街就話唔趕時間,坐耐啲都無所謂。

所以根本唔可能全部人都一程過,一定要依賴轉車站嘅啦,只要做到全部人轉一次就可以全程高速就最理想啦。所以每隔幾公里到十幾公里就停一個站,俾人轉車返屋企係最好嘅模式,只要其中一個轉車站有直達車返屋企就已經做到想要嘅效果。

如果960B行到清風街先上高速嘅話,咁乘客就即刻寧願720見啦,去到中環再轉返960B啦!
進智公交
andy92 發表於 2020-6-3 13:15 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2020-6-3 11:52
嗰架係無no架,唔係NR945,完全搵唔到資料(算係非法邨巴掛?),架車係永業,金色車身紫色裙腳 ...

有號碼,係 NR705,不過成日用 NR716 牌頭既車行
fly831 發表於 2020-6-3 13:23 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-6-3 13:15
有號碼,係 NR705,不過成日用 NR716 牌頭既車行

可能因為喺環球埋站做埋中環入屯門既客, 懶得換牌
最愛猛男
lsc04d11 發表於 2020-6-3 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-6-3 12:06
返工放工梗係爭分奪秒,架巴士唔係即刻上高速已經廢事搭啦!週末放假行街就話唔趕時間,坐耐啲都無所謂。 ...

你啲諗法算啦 唔睇你過去既post 淨係睇呢兩版都覺得。。。。。  總之 你的想法肯定不是大眾想法 但不能說誰對誰錯