hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區交通組織關注74D車長休息問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區交通組織關注74D車長休息問題

天空之神 發表於 2020-6-3 19:11 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2020-6-3 15:35
上水無左 73 73A 落大埔仲有紅小落大埔

但73 73A縮短換70K雙向經北區醫院、聯和墟

更正返 978 係用 373,本身 373A 既車極其量係 279X 抽出黎

但取消 70X 既車跌落 277X 度
縮短 73 73A 就去哂 70K
* 273A 273D 有無份,我唔敢話無,但一定更垃圾

76K 77K 78K 79K 既車
相信去左 270A(270B)

除非你話 978 唔搭,73/73A/70K 唔關我事,270B 我無份受惠
否則又點會唔關華明事

無可否認,之後幾年開73B ,W3 ,277E 全日
部分都係彌補緊北區重組既錯誤,如上
果炸車都係空降或者抽返北區線

但大窩西以至大埔區,由始至終都係無著數過,
甚至係因為北區重組而要自己拎車出黎跑

所以根本唔應該延長74D
同埋要就用 274 入科學園,甚至 73A 改入科學園解決

.
kitarolo 發表於 2020-6-3 19:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-3 19:11
縮短 73 73A 就去哂 70K

* 273A 273D 有無份,我唔敢話無,但一定更垃圾

273D嘅開辦 更加證明咗
70K/273A北區內轉乘唔實際
弊在273D與273A欣翠到華明
近乎一樣。嗱,我住北區就已經
係20年前嘅事,而家住大埔,唔想
話特登幫或者特登憎邊一個,273D
係唔係要檢討吓角色,是否應該類似
73B服務時段,繁時幫北區對外線加班,
而唔係怨上水贏定華明贏?

但大窩西以至大埔區,
由始至終都係無著數過,
甚至係因為北區重組而要自己拎車出黎跑

70X年代九龍坑到圍頭村
係大埔區,按比例都係攞返
2~3 部車,大埔「較為」近
市區,74D祗要符合我喺#74
預設條件唔係無得傾,費事顯得
大埔小器!講白啲係將74D廢物
利用啫,不過如建議R8加停觀景台
一樣有人唔同意。
天空之神 發表於 2020-6-3 19:37 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-3 19:28

老實講,73B 如果可以同273D 合併全日化,改經百和路73 改往聯和墟
73A 改經科學園
274 改經科學園,下繁抽 73A/273D 加一班回程返上水
73/73B 加返來往大埔工業邨既轉乘優惠

其實已經彌補以上十幾頁對北區來往科學園
以及修復當年肥仔重組下對北區大埔造成既惡果

至於 74D 個人傾向同 74A 合併,加密班次
改經富亨,南運路,運頭塘,不經廣福
大埔來往黃大仙可用 74D/74X - 75X 轉乘
富豪花園可用 89X 轉乘 82X / 84M
大埔公路就 72/72A 轉 89

.
天空之神 發表於 2020-6-3 19:45 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-6-3 19:28

70X 取消係北區全取一架車都無留比 74C

R8 個人傾向延長上長亨做東涌 / 赤鱲角轉乘路線
反正山下 E21/E32/E42 都係咁分客
對乘客先係最好既

對巴士公司又可以用盡青馬大橋段

* 當然,如果可以就隊入馬灣殺 NR334
但載通唔會制
.
kitarolo 發表於 2020-6-3 19:51 | 顯示全部樓層
70X 取消係北區全取一架車都無留比 74C

74C經一截汀角路做富亨邊皮
算啦放佢一馬啦

R8 個人傾向延長上長亨做東涌 / 赤鱲角轉乘路線

題外話,青馬觀景台
本來R8就係要經過
更加唔存在差咗入其他
分區嘅問題,該處無合法步行方式
可至,308M得特班再唔係就的士,但
延長去第二度就顯得不必了。
iseen 發表於 2020-6-3 20:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-3 19:37
老實講,73B 如果可以同273D 合併全日化,改經百和路73 改往聯和墟
73A 改經科學園
274 改經科學園,下繁 ...

用現有用車資源, 班次不減之下, 73係拉唔到上聯和墟. 73B 係比較有效做到上水 - 大埔特快, 只要抽出大窩西, 下繁抽到車做到 十點會仲好

73A 落白石角再加抽走74A 要睇下比到咩甜頭比大埔公路, 一個鐘由 8車 變 5車好難搞, 72A 或 72 自己唔夠密, 又聯合唔到班次, 好難轉車埔公重組我上個月講過: [url]https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1168967-1-1.html[/url]

273D 其實由得佢行百和路仲好, 比273A 拆唔行雍盛會更好. 我之前建議過比273D 同 半條270 合併做翠麗 - 上水 -  華明, 補番當年70K 百和路仲好
5年前我講過: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-925139-1-1.html

GM 發表於 2020-6-3 20:31 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-3 19:11
更正返 978 係用 373,本身 373A 既車極其量係 279X 抽出黎

但取消 70X 既車跌落 277X 度

978 係用 373字軌

但373又無廢線
咁多左978
一樣要搵出978全日的車務資源
講字軌無意思

常備TCU 出行唔洗怕
GM 發表於 2020-6-3 20:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-3 19:37
73A 改經科學園
274 改經科學園,下繁 ...

依家成架273D最多人果段係
粉火->華明路

行百和路仲點做依批客?

273D下繁已經20分鐘一班
仲疏過非繁15
分鐘一班

D客都要搭車架
最繁忙一小時的平均載客率約69%

繁時無車 講緊影響過千人

常備TCU 出行唔洗怕
流星☆雨 發表於 2020-6-3 21:34 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-3 12:28
不知所謂。

74D入林村嘅話成個大窩西嘅客就唔會再搭去科學園嘅啦,到時又多段空氣線。

繁時開條G線俾林村無所謂但非繁來講74D明顯地係有極大需要應該入林村
趕客路上 理_得你
天空之神 發表於 2020-6-3 21:54 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-6-3 20:15
用現有用車資源, 班次不減之下, 73係拉唔到上聯和墟. 73B 係比較有效做到上水 - 大埔特快, 只要抽出大窩西 ...

我會調返轉咁睇
大埔公路係咪有咁大需求
74A 現時開緊 60 一班但都係坐唔滿
又有 28K 28S 72 72A 繼續服務

相反,合併後 74D 客源更廣,服務埋太和,富亨,運頭塘出九龍東客源
而且可以提升大埔白石角既服務,減少同 74X 重疊
真正分擔 74X 既負荷

至於林村,個人唔建議兜入去
始終果頭唔太適合,尤其新年期間塞車嚴重,影響班次
.