hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區交通組織關注74D車長休息問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區交通組織關注74D車長休息問題

kitarolo 發表於 2020-6-9 07:45 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-6-9 07:13
如果北區有辦法擠到車, 73B 最好做埋下繁同夜晚早段會更加好

我諗啲人就係驚呢樣嘢
我大致同意74D可北延至
華明,但如果進一步要求73B
擴充服務時段就必須抽車,或者
南行都要停大窩西(兩區交界)而
又嘈應該邊一區嘔車,前面已經有人
話大埔咁巴閉咁263C卻由屯廠派車。

大埔74X越嚟越唔夠載亦非
無責任,港鐵大圍/顯徑/鑽石山
已開通,咁咪增加274X比例囉,完全
唔入鑽石山站,就未必過到黃大仙DC,
完全靠晒75X亦都有問題。

雖我已搬離北區,但北區
何嘗唔係貴線而焗住中途
停其他區,唔計收費道路嘅站,
A43P竟然走去停新田,用返A36
嚟做又話新田要漫遊元朗。
hsyip 發表於 2020-6-9 11:31 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-8 22:55
263C 用 263 車做返往屯門有咩問題?
屯門線用屯門車, 都係屯門人樂於見到

甘263C朝早大埔去屯門都係用屯門車

甘你又點解釋?

(PS:有人將資源劃到甘,我先問下)
hsyip 發表於 2020-6-9 11:41 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-6-9 07:01
好簡單
N373入大埔市 : 所有人車程加十分鐘
74D拉入華明: 無大埔人受壞影響. 唔會加價, 減班, 無位坐, 亦 ...

係佢地邏輯

大埔JAM北區條線,北區人用多10分鐘就係得既
拉長一條對佢地車程,價錢,班次一樣,就喊打喊殺話被人搶左從來都沒新加既資源
YY487 發表於 2020-6-9 11:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
letter_li 發表於 2020-6-9 12:26 | 顯示全部樓層
要做起 74D , 唔應該延長去華明, 應該兜入富亨及富碟邨.
GM 發表於 2020-6-9 12:35 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2020-6-9 12:26
要做起 74D , 唔應該延長去華明, 應該兜入富亨及富碟邨.

咁大窩西一段仲慢過73/73A轉74X
大窩西一段白行

常備TCU 出行唔洗怕
天空之神 發表於 2020-6-9 12:47 | 顯示全部樓層

hsyip 發表於 2020-6-9 11:31
甘263C朝早大埔去屯門都係用屯門車

咁你咪建議277X 277E 服務埋白石角咪招呼到你所講班人囉,哂氣想要線就自己砌,唔好係度 R 人地條線

咁本身有班人都係 73X 轉 263 架啦,搵黎講,但我同意唔應該 4 班全屯門出
大埔區講明唔需要 74D 延長,係咁多

要劃既話,73 都係北區車 Tim,唔好入大埔啦笨
根本搵野打橫黎講
.
天空之神 發表於 2020-6-9 12:49 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2020-6-9 11:41
係佢地邏輯

大埔JAM北區條線,北區人用多10分鐘就係得既

70X 取消果陣所有車全部去哂 277X 呢段歷史你點解釋?
.
hsyip 發表於 2020-6-9 13:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-9 12:47
咁你咪建議277X 277E 服務埋白石角咪招呼到你所講班人囉,哂氣想要線就自己砌,唔好係度 R 人地條線

咁 ...

我係依據你既邏輯黎講

想拉長條線/開新線,就要自己區出車

甘當日你地要263C有朝早去屯門既服務,好明顯就要大埔區出車啦

況且,73主力係粉嶺出大埔,用番北區資源合理呀

唔知邊個打橫黎講

hsyip 發表於 2020-6-9 13:17 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-6-9 11:46
搞清楚時序先, ok?
1. 大埔要求 N373 停大埔市鎮
2. 北區山頭主義反對 N373 加停大埔

車程長左, 北區有意見反對有佢既道理(當然本人立場N373加停大埔我贊成)

但今次74D沒需要加任何資源下拉長,大埔區反對下就擺明報復心態,好難睇

所以話,香港議事質素低下就係甘解