hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區交通組織關注74D車長休息問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區交通組織關注74D車長休息問題

jocosben 發表於 2020-6-2 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-6-2 19:51
所以我前面已提需於
74D加經林村先好考慮
北延到華明,呢刻的確未必

鐵路通車舊區唔減車,新區其實好難有資源去做
jpoon 發表於 2020-6-2 19:54 | 顯示全部樓層
兩邊都小學雞,應該支持拉去華明順便要求加車啦,反正華明都唔會預太多人搭,又方便司機食飯
http://jpoon9394.blogspot.com/
jocosben 發表於 2020-6-2 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-6-2 19:52
如果冇山頭主義,而家 N373 停緊大埔市鎮啦

停大埔就會夠客?
講真北區比成40蚊但要停大埔真係好開胃
我反對北區盲搶74D, 但N373唔停大埔覺得合情理

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
kitarolo + 1 + 2 唔好同北區一般見識

查看全部評分

Anonymous 發表於 2020-6-2 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-6-2 19:57
停大埔就會夠客?
我反對北區盲搶74D, 但N373唔停大埔覺得合情理 ...

咁咪睇下北區點取捨,停大窩西觀感好啲定停大埔市觀感好啲。

雖然N73都連接左大埔上水,同埋N373如果要停大埔市都應該要行廣福道+大中+太和(姐係唔會停大中就算),之後就會行吐露港再入粉嶺。但如果停大埔市比停大窩西沿線慢少少/差唔多,其實都唔係太難頂。

但比起呢樣嘢,N373甚至N307入唔到銅鑼灣更加緊要(我知有紅小所以入唔到銅鑼灣 ,唔駛提我)。如果想做番好新東過海通宵,就要解決兜邊度同入銅鑼灣嘅問題
YY487 發表於 2020-6-2 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-2 20:41 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-6-2 19:57
停大埔就會夠客?
我反對北區盲搶74D, 但N373唔停大埔覺得合情理 ...

我會爭取收費僅$35.8兼唔停
窩打老道嘅N307全凌晨服務囉
ATE78 發表於 2020-6-2 21:00 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-6-2 20:41
我會爭取收費僅$35.8兼唔停
窩打老道嘅N307全凌晨服務囉

不如你睇下而家 N307 咩野樣先
據聞 0100 班城巴長期吉車,0030 班九巴就長期出單層
N373 仲多客過佢

N307 唔入銅鑼灣 紅隧又唔係塞 都唔知點解要行東隧大老山
通宵時段一區一綫 搞到客量差上加差 財務上可行嗎?可持續嗎?
如果大家爭到最後攬炒 兩條綫都玩唔掂 有意思嗎?
如果可以,倒不如 N73 同 N373 係大埔夾班次,等大窩西乘客可以係大埔無縫接駁,N373 飛大窩西追時間好過啦
kitarolo 發表於 2020-6-2 21:08 | 顯示全部樓層
ATE78 發表於 2020-6-2 21:00
不如你睇下而家 N307 咩野樣先
據聞 0100 班城巴長期吉車,0030 班九巴就長期出單層
N373 仲多客過佢

一來係運輸署賤到停中圖
對面都怕影響到紅小,二來
我雖然一年未必用到一次但
絕唔想兩區都輸。消極嘅就
等嗰條紅小司機老化到難以
營運落去/加價到貴過專利巴士,
而聯合班次以凌時交通以及有其他
先例參考,理論上亦屬可行。
jocosben 發表於 2020-6-2 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-2 20:15
咁咪睇下北區點取捨,停大窩西觀感好啲定停大埔市觀感好啲。

雖然N73都連接左大埔上水,同埋N373如果要 ...

補充一下,經大窩西車程增加5分鐘左右,經大埔市(即73/73A甘行)最少要10分鐘(ETA加個人經驗),如果要揀對北區人黎一定係經大窩西好d
你如果二選一會揀大埔市係平衡客量同車程既考慮,覺得大埔會比到多d客,值得行多5分鐘,但呢樣野係無考慮北區呢邊點諗
再者,大窩西同大埔二擇其一根本係偽命題,因為根本無呢個選擇。N373經大窩西係寫左落RPP, 你要犧牲大窩換野比大埔,大窩西一定反枱。而且區議會運作係講求同事間合作,你呢d 係undertable deal, 賣大窩西豬仔,完全違反區議會政治常規,大埔市內其他區議員係好難會甘做。正如係73B經大窩西呢個問題上,雖然大埔其他泛民區議員對議題無interest, 但係區議會場合上在一致槍口對外,支持建制陳灶良既主張。
如果你覺得甘樣既deal係可行,北區大可以叫巴士公司連大窩西都唔好經,甘先係對北區有最大利益。
YY487 發表於 2020-6-2 21:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽