hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區交通組織關注74D車長休息問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區交通組織關注74D車長休息問題

GM 發表於 2020-6-3 11:42 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-6-3 11:35
最多人用頂多係下繁
由科學園返華明,但現有/ o& x0 x0 K5 J& f$ B7 N
資訊睇對大埔近乎無影響

如果延長至華明
最多人用應該係大埔->華明

常備TCU 出行唔洗怕
kitarolo 發表於 2020-6-3 11:52 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-6-3 11:42
如果延長至華明
最多人用應該係大埔->華明

73/73A?

另外提醒咗我一樣嘢
分段收費會否調整?

再另外,日後如需改動
除非代替方式係疏班次/
容量不足/轉折嘅轉車模式、
或代替方案貴太多,否則不准以
本來可以叫兩飛做理由嚟拖後腳。
miklcct 發表於 2020-6-3 12:28 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-6-3 00:25
74D最首先要行係行埋林村

678入科學園都合理過求其搵條74D當做左北區-科學園

不知所謂。

74D入林村嘅話成個大窩西嘅客就唔會再搭去科學園嘅啦,到時又多段空氣線。

林村要線嘅話唔開自己開條74G由上村開出去觀塘。
進智公交
KMB-ATE1 發表於 2020-6-3 13:13 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2020-6-2 14:59
大埔公路話無醫院線
比大埔區議會否決左

所謂「74D部份班次只是改起載地點」,其實嗰部份班次每日得兩班咁大把
KXEnviro | @KX675
天空之神 發表於 2020-6-3 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-6-3 10:00
北區重組 上水明明大贏家
73/73A縮短換70K雙向
70X換978

華明其實都唔輸蝕,你講果炸線都有份,除左 277E

但大埔就無條有份
仲要自己一年後先有車抽黎行 74D
 樓主| RH7685 發表於 2020-6-3 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-6-3 14:53 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-3 13:14
華明其實都唔輸蝕,你講果炸線都有份,除左 277E

但大埔就無條有份

粉嶺 無左76k 77k 換270b仲要隔5年先全日

上水賺270b、277p、277e、673
邊個才是贏家 數手指都計到

大埔自己都有空間重組啦
72、72a、74a
學北區重組
縮短:廣福邨開往市區
甚至殺線

非建議 純粹跟北區重組思維 頹線在區的邊緣開出
一陣有反對人仕反對這種模式 與我無干

常備TCU 出行唔洗怕
天空之神 發表於 2020-6-3 15:24 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2020-6-3 14:53
粉嶺 無左76k 77k 換270b仲要隔5年先全日

上水賺270b、277p、277e、673

673 都唔係當年北區重組
678 就係373A 換 978 都係套返哂 373 既車,本身 373 都有固定車用

70X 換 277P 277E 得繁時
非繁 277P 好似開 30 定 60 仲要唔係全日
之後先慢慢爭取 277E 延長時間,
留意返,T277 同 277P 有份入華明圈

上水無左 73 73A 落大埔
都肯定唔係贏哂
W3 73B 有幾好你懂的

華明頂多叫做少左條 76K
但換左 277x 一炮過加 7 車定 9 車
73 73A 全部變哂樓下開
但 270B 277P 277E(277X) 既車華明無份咩?

大埔班區議員先無肥仔咁無人性
73 大埔區縮線無補償
70X 取消,大窩西食自己開 74C 74D 都係輸
373,算啦本身都唔該入,變左兩區線好難處理
但唔好講到拎走大窩西線就大埔無份咁樣

.
GM 發表於 2020-6-3 15:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-3 15:24
673 都唔係當年北區重組
678 就係373A 換 978 都係套返哂 70X 既車,本身 373 都有固定車用

上水無左 73 73A 落大埔仲有紅小落大埔

但73 73A縮短換70K雙向經北區醫院、聯和墟
總覆蓋一定大左

對番以下依個北區重組表,邊個羸一目了然

73/73A縮短換70K雙向
70X換978
鄉郊資源(76K、77K)換270B
277X抽車做277P、277E
其後又天降資源開673

277X重組完下繁無曬5分鐘時段仲要係成個TD行政指令的核心
港島TD就成功搞掂118 重組
講起就火起 果日留後投訴收得多就派架巡邏車來拉車
無人投訴就話之你班鹹魚

277P、277E未全日果時上水無賺
但277E全日之後已經是賺
之後W3、73B、673 賺多賺少都是賺

常備TCU 出行唔洗怕
kitarolo 發表於 2020-6-3 16:21 | 顯示全部樓層

終於明發生咩嘢事
我認為73/73A應放聯和墟
都叫做放喺粉嶺唔好經華明
總站有無位就另一問題 講講
吓連「仲有紅色小巴」都出埋

取消70X後換到978,跟住
有人提出上水去黃大仙變咗
3程車(70K/273A,277X,75X)
再嘈就話港鐵咪得囉,咁究竟邊個
要惠顧劣質東鐵,邊個可以搭巴士?

一年後,277E叫做全日化
北行頭班車唔夠早、南行
唔停牛池灣村駁唔到91/92
再而277X已經拉疏咗嚟做277E
呢條附屬路線㗎啦,唔好要求咁多。

北區最大問題係屋苑太散
用上水/粉嶺或以港鐵路軌
分兩條線就兩邊都難有密車
一條做晒又變咗起/終點要捱
大量中途站先至進出公路,仲有
就係有欖隧同吐公可選,大埔得
264R啫,否則一定經吐公/埔公行。