hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 港島北岸路線大重組(三):27,81A,81S,85,85A ...
開啟左側

港島北岸路線大重組(三):27,81A,81S,85,85A

Commy 發表於 2020-6-2 18:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
7年前,新巴進行了港島大規模重組,包括大幅削減218720A等路線,以及開辦新路線18X,可是,新線除開1年多客似雲來,其後因港鐵開通,客量一落千丈,而其他涉及該次重組的路線卻大幅減班,尤其上繁頂閘情況嚴重,新巴服務可説從此日漸退步。

不經不覺,這個重組已進行7年了,可是,不少北岸流水線相互重疊,而東廊特快路線也越趨迂迴,有見及此,我建議大幅重組各條路線,令乘客再次享受舒適,快捷的服務。

在這份建議,我會重組2781A81S8585A的服務。

(xiii) 原路線 27(北角碼頭<-->寶馬山(循環線))
-由於與85重疊,客量偏低,建議取消
-配合27取消,85將改道,受影響乘客請乘搭85

用車:0-3)(車源調配至2P25

(xiv) 原路線 81A(興華邨<-->勵德邨)
-因與85A重疊,建議81A改為特快路線,並更改柴灣區內路線,受影響乘客請乘搭8185/A
-改動後,將與即將開辦的81P提供聯合班次
往勵德邨:
1.興華邨  $5.5
2.興華邨安興樓
3.興華邨展興樓
4.峰華邨
5.興華邨卓華樓
6.青年廣場
7.利眾街
8.康翠台
9.康民工業中心
10.天主教海星堂
11.興民邨
12.山翠苑
13.筲箕灣東官立中學
14.阿公岩道
15.港運城 $4.6
16.美麗閣
17.新時代廣場
18.聖彼德堂
19.富嘉閣
20.衡峰閣
21.珊瑚閣
22.雲峰大廈
23.北角配水庫遊樂場
24.百福道
25.賽西湖公園
26.賽西湖大廈
27.寶馬山
28.豐林閣
29.桂華山中學
30.富麗園
31.萬德閣
32.雲㬌台
33.北角官立小學雲㬌道
34.怡景道
35.勵德邨

班次:07:0007:1007:20

預計全程行車時間約為32分鐘

往興華邨:
1.勵德邨  $5.5
2.怡㬌道
3.北角官立小學雲景道
4.海景台
5.恆景園
6.雲峰大廈
7.賽西湖大廈
8.寶馬山
9.蘇浙公學
10.豪景
11.寶馬臺
12.柏立基夫人健康院
13.電照街
14.阿公岩道 $3.8
15.鯉魚門公園
16.大潭道
17.東區醫院
18.高威閣
19.灣㬌園
20.康翠台
21.祥達中心
22.柴灣工廠邨
23.環翠邨澤翠樓
24.興華邨卓華樓
25.峰華邨
26.柴灣救護站
27.興華邨

班次:16:05

用車:上繁:3 下繁:1

預計全程行車時間約為35分鐘

(xv) 原路線 81S(興華邨->寶馬山)
-建議81S繼續營辦,並取消85P,以方便車務調動予18*
-用車,定線,班次不變(只限上繁)

下繁班次:
16:1016:30

*請參照笰1部份的建議

(xvi) 原路線 85(小西灣(藍灣半島)<-->寶馬山(循環線))
-來回改經炮台山道,全日以循環線形式運作,取代27
走線:
1.小西灣(藍灣半島)  $4.0
2.富怡花園
3.小西灣邨
4.曉翠街
5.富城閣
6.翠灣邨
7.香港專業教育學院(柴灣分校)
8.杏花邨
9.杏花新城(西翼)
10.阿公岩村道
11.筲箕灣官立小學
12.明華大廈C
13.明華大廈G
14.明華大廈M
15.南安里
16.新成街
17.海晏街
18.西灣河文娱中心
19.太祥街
20.康怡廣場
21.寶峰園
22.鰂魚涌街
23.太古坊
24.民新街
25.模範邨
26.健康村
27.健威花園
28.琴行街
29.美麗閣
30.新時代廣場
31.聖彼得堂
32.富嘉閣
33.張祝珊英文中學
34.雲景道配水庫遊樂場
35.海景台
36.恆景園
37.雲峰大廈
38.賽西湖大廈
39.寶馬山  (換司機)
40.豐林閣
41.蘇浙公學
42.豪景
43.百福道
44.北角配水庫遊樂埸
45.雲峰大廈
46.珊瑚閣
47.衡峰閣
48.金文泰中學
49.電廠街
50.糖水道
51.新光戲院
52.琴行街(渣華道)
53.電照街(渣華道)
54.北角消防局
55.北角官立小學
56新威園
57.惠安苑
58.太古城中心
59.太安樓
60.海晏街
61.愛秩序灣道
62.南安里
63.明華大廈 K  $3.3
64.明華大廈F
65.明華大廈B
66.筲箕灣官立小學
67.阿公岩村道
68.海防博物館
69.杏花新城(東翼) $2.9
70.城巴車廠
71.柴灣工廠邨
72.常安街
73.富欣花園
74.培僑小學
75.小西灣(藍灣半島)

班次:
06:00-15:15    15
15:15-16:45   10-12
16:45-20:30    15
20:30-23:30    20

用車:9(原85

預計全程行車時間約為120分鐘

(xvii)原路線 85A(筲箕灣<-->寶馬山)
-上午班次延長至嘉亨灣,開出時間提早6分鐘,下午班次不變,以方便東旭苑及愛東往寶馬山。
上午班次:
1.嘉亨灣  $4
2.東旭苑東曉閣
3.愛蝶灣
4.筲箕灣
5.新成街
6.海晏街
7.西灣河文娱中心
8.太祥街
9.康怡廣場
10.寶峰園
11.鰂魚涌街
12.太古坊
13.民新街
14.模範邨
15.健康村
16.健威花園
17.琴行街
18.美麗閣
19.新時代廣場
20.聖彼得堂
21.富嘉閣
22.張祝珊英文中學
23.雲景道配水庫遊樂場
24.海景台
25.恆景園
26.雲峰大廈
27.賽西湖大廈
28.寶馬山  

班次:06:46-07:32   4-9

用車:9(原85A

預計全程行車時間約為37分鐘

(xviii)原路線 85P(小西灣(藍灣半島)<-->寶馬山)
-81S合併,此路線予以取消,受影響乘客請乘坐81S

目前總用車:
新巴共70輛(不變)
城巴共28輛(+3

好處
1.善用巴士資源
2.減少路線吉車遊街
3.康翠台一帶有直車往寶馬山
4.柴斜有更快捷的服務寶馬山

壞處:
1.寶馬山往東區車程輕微增加5分鐘
2.寶馬臺失去巴士服務,欲前往其他區域,可在模範邨乘搭各條巴士線(若寶馬臺反對,可考慮以小巴/村巴接駁北角站/鰂魚涌站)

歡迎討論

H1A 發表於 2020-6-2 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
關2,18,720A咩事呢
H1A 發表於 2020-6-2 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層
85P ($5.9) 變 81S ($6.4),區會實反枱。
I20091157 發表於 2020-6-2 21:14 | 顯示全部樓層

27上繁有學生客,邊有咁易俾你取消?
mingfai31 發表於 2020-6-2 21:53 | 顯示全部樓層
81A改動後你係咪想講同81S聯合班次...
不過我就睇唔明有乜需要聯合班次
係都應該就番到北角/寶馬山既時間..即係遲15-20分左右先開

朝早冇左27同85P加埋6班車
其實你真係覺得早繁上寶馬山好多位淨定吉車遊街咩
27寶馬山特又冇講都唔知你有冇連正線一齊CUT埋

嘉亨灣早繁車來車往..邊度仲有位擺85A
你早繁去筲總望下成堆85A係度..再加上720/A又成堆點塞埋同一個總站..又唔係大

你1,3,4好處都只限早繁
壞處反而就全日..
而且我講過小巴/村巴肯做寶馬台就唔駛死都要留巴士係度啦
叫人落模範村搭車唔算問題..叫人行上寶馬台就好大問題

PS. 錯字十分多..第,延,往

Ravenclaw 發表於 2020-6-2 23:35 | 顯示全部樓層

想27死?得,麻煩招標小巴取代,同埋早繁開翻85B,北碼往豪景,不過咁做收平左,巴士公司未必肯...

81A特快?! 早上寶馬山頂識塞車既,QB至筲箕灣培橋班人實唔會放過你...

寶馬台我同意系應該由邨巴做,但系我唔同意殺27下0補償既情況下,我唔會buy 85炮台山道落山...

仲有,85A愛賢街特班你有冇打算留?我覺得最好留,因為有疏道85同85A正線既作用,因為佢唔洗停文娛...
Busmtr 發表於 2020-6-3 11:40 | 顯示全部樓層

85本身都唔係特別密車嘅巴士,27係有需要存在輔助85,即使返學時段過咗都係咁話。而寶馬台零補償都唔能夠接受。

建議唯一可取嘅地方係柴斜都有一個正常速度嘅車返學,然而下路都要補償。
Ravenclaw 發表於 2020-6-3 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-3 11:40
85本身都唔係特別密車嘅巴士,27係有需要存在輔助85,即使返學時段過咗都係咁話。而寶馬台零補償都唔能夠接 ...

其實以寶馬山非學校時間既需求,北角炮台山上落山其實用小巴做比較適合,因為寶馬山近乎每個屋苑都有自己邨巴,和富又有免費接駁巴,變相好難令到非學校時間,做到巴士既用量,因為冇理由10-15分內既車程,要人等20-30分車,但如果開10分以下,巴士連單層都仲有可能有位淨…

85呢d咁長既線,根本唔適宜加車去推密佢,仲要系循環,循環點就系寶馬山,班次冇保證,更不適合主力做寶馬山電梯線...

另外就系樓主冇留意到85要做柏立基夫人健康院翻東區既服務,佢冇保償到呢個位,呢個位剛剛好系2個東行英皇道巴士站中間,而且難過馬路,呢個位冇直車有機會比人嘈,西行有18系同112,所以冇事...

宗合以上,所以我覺得85最好唔好搞佢...
H1A 發表於 2020-6-3 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-6-3 18:41
其實以寶馬山非學校時間既需求,北角炮台山上落山其實用小巴做比較適合,因為寶馬山近乎每個屋苑都有自己 ...

健康院行去健康村,算係合理距離
boco1211 發表於 2020-6-3 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

寶馬山落東區需求其實唔細,但有條件cut走27(唔埋走線問題),非繁一個鐘4班85夠用,雙層車下層企滿上層有位剩,但唔可以用小巴因為太多人拉車仔買餸,一班車可以有5/6架車仔,冇輪椅位會好大件事。同埋其實唔多屋苑有村巴,最大嘅賽西湖係冇㗎,好靠27/85上落山,而和富shuttle 要順時針上山,去雲景道會好耐,始終要有巴士。早排85因為肺炎cut到4個字一架,但變咗同27前後腳得好嚴重,是但一架會好full但另一架就可以完全冇人