hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解962C、969C往港島唔停西隧口?
開啟左側

[問題] 點解962C、969C往港島唔停西隧口?

HE7921 發表於 2020-6-4 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2020-6-4 15:56
講開又講, 點解無930C 既? 照計都一樣有市場

荃灣往港島東,紅小都無咩心機做,專營巴士就更加唔洗講
lsc04d11 發表於 2020-6-4 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-4 14:28
咁嗰陣汀九橋撞車,九巴有無喺九龍站拉車(例如拉部261B)過去補班?

睇黎又會有幾百個萬能key post   
如果xxx大塞,巴士公司會否拉xxx為xxx補班?

大佬 當你西隧排40個去鰂魚涌 會唔會咁突然醒起要調車救救呢40人呀

我搭返工搭開嗰班62X 非停課時都好多人搭去油塘區 咁我又會唔會要求美孚總站拉番班車去龍翔道起載做呢班客呀?(當屯公,汀九橋大塞時)

要拉車去救都唔係救960X,968X啦嘛?
 樓主| miklcct 發表於 2020-6-4 22:22 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-6-4 21:52
睇黎又會有幾百個萬能key post   
如果xxx大塞,巴士公司會否拉xxx為xxx補班?

如果38 40 42C 61X 62X 74A 80 89 258D 259D 268C 269C等等全部斷哂纜兼且地鐵觀塘線壞埋,咁巴士公司好應該喺美孚拉車,否則黃大仙沿線積哂客無車搭點算呀?!

人哋新巴條垃圾線見瑪麗多人等車都識踢車落去起載啦。
進智公交
leo_ku 發表於 2020-6-4 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-6-4 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-6-4 22:32
但18X會提速,到時借機唔比東區線全日都唔定。

咁講真荃東線又唔係真係咁高priority嘅,西隧仲有更多值得全日嘅線
cky 發表於 2020-6-4 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-4 20:47
當我趕住返工,明知唔行中環灣仔繞道就實遲到嘅,咁梗係搏佢拉車令到唔使遲到。 ...

你明知返工,就梗係用穩定性較佳的方法,而唔係下下用僥倖心態等邊間公司有冇車拉落嚟。
psypericarp 發表於 2020-6-4 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-6-4 20:47
當我趕住返工,明知唔行中環灣仔繞道就實遲到嘅,咁梗係搏佢拉車令到唔使遲到。 ...

我唸你咁都博拉車,怕你最終等多1粒鐘等番原本架960x 或者968x,拉車拉車,九記會咁醒就怪,最叻咪就拉車去人地時段打劫對家
psypericarp 發表於 2020-6-4 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-6-4 22:32
但18X會提速,到時借機唔比東區線全日都唔定。

18x 提速係會吸納到部分客,不過非繁會吸引d ,始終960x 968x 確實快到鰂魚涌北角
castanopsis 發表於 2020-6-5 01:42 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-4 22:48
咁講真荃東線又唔係真係咁高priority嘅,西隧仲有更多值得全日嘅線

按RPP條走線
只係做得荃灣市,北角筲箕灣都唔做
咁就當然差少少

若果荃葵段跟290行
然後港島段做埋北角筲箕灣,條線係有極大潛力
甚至可以斷言,除咗沙田西隧港島東之外,唔會有其他西隧線更值得開

Anonymous 發表於 2020-6-5 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-5 01:42
按RPP條走線
只係做得荃灣市,北角筲箕灣都唔做
咁就當然差少少

走線黎睇,似乎荃東線都係偏向繁時線嘅定位

全日線嗰度,我意思係做左948全日先(點到即止,想討論落去唔該自己開新post),因為成個新西得青衣市未有全日過海線