hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議部分行經轉車站路線如日間非繁班次疏於15分鐘,即獲 ...
開啟左側

建議部分行經轉車站路線如日間非繁班次疏於15分鐘,即獲資助改派單層並加密或重組

qunow 發表於 2020-6-4 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於轉車站需要在接駁路線班次密度足夠高時才能發揮效果,而班次密度如疏於15分鐘即難以吸引乘客使用,而吸引乘客使用轉車站以增加公共交通使用率減少私人汽車符合香港交通政策目標,建議政府資助相關班次密度較低的長途跨區獨市且非來往郊區巴士路線加密以改善公共交通工具於相關區域的吸引力,以便吸引市民改投公共交通工具。為避免資源浪費,建議在加密的同時轉用載客量較低車輛
如部分轉車站在落實此措施後會超出負荷,則應同時撥款擴建
如部分非郊區路線在推行此措施後仍然未能以合理具成本效益的方式加密到15分鐘或以內一班,則應考慮進行路線重組以改善服務效率,或考慮是否需要行經相關轉車站。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
miklcct + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

吳宗錡 發表於 2020-6-6 10:50 | 顯示全部樓層
九巴51線:
 樓主| qunow 發表於 2020-6-6 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-6-6 10:50
九巴51線:

此路線服務郊區,並不在這建議覆蓋範圍內
kitarolo 發表於 2020-6-6 20:33 | 顯示全部樓層

建議政府資助相關班次密度較低的長途跨區獨市且非來往郊區巴士路線加密以改善公共交通工具於相關區域的吸引力

973? 74A? 74D?
唔屬於郊區又符合獨市
不如你講啲例子嚟聽吓?
 樓主| qunow 發表於 2020-6-6 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-6 20:33
建議政府資助相關班次密度較低的長途跨區獨市且非來往郊區巴士路線加密以改善公共交通工具於相關區域的吸引 ...

啲咩110 606 608 673 692 694 948 967 978
973如果唔入赤柱就算
* 948 967 978之類超長途線亦應指定使用座位數目和比例均達一定值之單層巴士
brianso198 發表於 2020-6-6 21:05 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-6-6 21:02
啲咩110 606 608 673 692 694 948 967 978
973如果唔入赤柱就算
* 948 967 978之類超長途線亦應指定使用座 ...

你所講果堆線就算15分班本身都無再派細車空間...
有D線最大問題係畀車佢, 但派完細車都唔知上唔上到...

同埋692已經取消左囉...

樓主| qunow 發表於 2020-6-6 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-6-6 21:05
你所講果堆線就算15分班本身都無再派細車空間...
有D線最大問題係畀車佢, 但派完細車都唔知上唔上到...

692係690打錯
如果最高客流路段非繁每小時平均達到單向280人(每小時4班×100人載客量×70%載客率)的客量,則應取消此一資助安排並要求用雙層巴士保特15分鐘內之服務間隔,除非客量跌到低於160人/小時則再作檢討
客量平均不到每小時280人的話如果不夠載應該可以加班,如果每小時加到~6班也不夠載的話那就應該足以脫離這個資助計劃
kitarolo 發表於 2020-6-6 21:41 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-6-6 21:02
973如果唔入赤柱就算
* 948 967 978之類超長途線亦應指定使用座 ...

110 606 都話兜上耀東
694 睇唔到有幾獨市……
673 唔俾對家搶佔就有得
天降資源,馬適路都可以話
係郊區,插完旗嗰頭攞資助?
 樓主| qunow 發表於 2020-6-6 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-6 21:41
110 606 都話兜上耀東
694 睇唔到有幾獨市……
673 唔俾對家搶佔就有得

呢度嘅獨市係由個轉車站嘅網絡去計,例如110去尖沙咀,694去將軍澳南
kitarolo 發表於 2020-6-6 23:42 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-6-6 22:48
呢度嘅獨市係由個轉車站嘅網絡去計,例如110去尖沙咀,694去將軍澳南

我開始明你意思
A43/P喺青馬轉乘網成個北區
嚟講都係獨市添,仲迫切過110做
尖沙咀(油尖旺)694將南(西貢區)
如果用你邏輯A17應重開,一係就
當黃泥涌峽道/南風道係郊區啦。

呢排A線減到咁班次,但已達
$30.9,是否有資格可獲資助或
巴士公司自資開返15分鐘一班?