hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線968X策略性加強服務建議
開啟左側

路線968X策略性加強服務建議

Busmtr 發表於 2020-6-5 00:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為開拓東區長途過海隧巴新客源,縮短來往元朗及天水圍區來往銅鑼灣及天后車程,同時擴展九巴轉乘網絡覆蓋範圍。現建議策略性加強路線968X服務,以達致上述目的。

配合路線968X加強服務,乘客可靈活使用大欖隧道轉車站及西區海底隧道轉車站,使用八達通轉乘優惠,方便快捷地來往東區;來往銅鑼灣及天后車程亦得以大幅縮短。

註:本建議並未深入考慮車源問題,本線用車9輛。當中部分用車必須由路線968抽調。同時,968亦會按情況開出往金鐘短途班次及安排中途起載班次,以加快回車。

● 擴展至全日服務
● 延長港島總站至西灣河(嘉亨灣)
● 加停銅鑼灣至北角
● 特快班次經中環灣仔繞道及朗屏

過海隧巴968X線
元朗(西)→西灣河(嘉亨灣)
1. 元朗(西) $23.4
2. 喜利徑
3. 同樂街
4. 谷亭街
5. 形點II
6. 形點I
7. 大欖隧道
8. 西區海底隧道 $10.6
9. 會議道 $6.5
10. 告士打道維園 $6.1
11. 銀幕街
12. 七海商業中心
13. 電廠街
14. 糖水道
15. 港運城
16. 健康邨
17. 模範邨
18. 北角官立小學
19. 新威園
20. 船塢里
21. 太古城中心
22. 太康樓
23. 西灣河(嘉亨灣)

過海隧巴968X線
西灣河(嘉亨灣)→元朗(西)
1. 西灣河(嘉亨灣) $23.4
2. 太富街
3. 康怡廣場
4. 北角官立小學
5. 模範邨
6. 琴行街
7. 長康街
8. 炮台山站
9. 清風街
10. 香港中央圖書館
11. 怡和街
12. 堅拿道巴士專用線
13. 西區海底隧道收費廣場 $18.0
14. 大欖隧道 $10.1
15. 形點I $4.3
16. 又新街
17. 大棠路
18. 元朗(西)

過海隧巴968X線 (特別班次)
元朗(德業街)→鰂魚涌(新威園)
1. 元朗(德業街) $23.4
2. 朗屏邨珠屏樓
3. 朗屏站總站
4. 香港家庭計劃指導會
5. 喜利徑
6. 同樂街
7. 谷亭街
8. 形點II
9. 形點I
10. 大欖隧道
11. 西區海底隧道 $10.6
12. 北角消防局 $6.5
13. 北角官立小學
14. 新威園

過海隧巴968X線 (特別班次)
西灣河(嘉亨灣)→元朗(德業街)
1. 西灣河(嘉亨灣) $23.4
2. 太富街
3. 康怡廣場
4. 新威園
5. 北角官立小學
6. 模範邨
7. 琴行街
8. 西區海底隧道收費廣場 $18.0
9. 大欖隧道 $10.1
10. 形點I $4.3
11. 又新街
12. 大棠路
13. 朗屏邨悅屏樓
14. 朗屏站
15. 宏富苑
16. 元朗(德業街)

968X(特別班次)星期一至五由元朗(德業街)開出
07:25  07:45  08:00

968X星期一至六由元朗(西)開出
07:00-20:00 30

968X星期日及公眾假期由元朗(西)開出
07:30-20:00 30

968X(特別班次)星期一至五由西灣河(嘉亨灣)開出
18:00 18:25

968X星期一至五由西灣河(嘉亨灣)開出
07:10-17:40 30
18:40-21:40 30

968X星期一至五由琴行街開出
18:28

968X星期六、日及公眾假期由西灣河(嘉亨灣)開出
07:40-21:40 30

I20091157 發表於 2020-6-5 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
968X特班叫968P好D,仲有特快班次可改名X968,收貴D仲得
 樓主| Busmtr 發表於 2020-6-5 11:43 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-6-5 08:37
968X特班叫968P好D,仲有特快班次可改名X968,收貴D仲得

其實所謂嘅特快班次同依家嘅968X冇大分別,只係回程停北角飛中環,去程直頭一唔一樣,唔可能因此再收貴...
brianso198 發表於 2020-6-5 20:45 | 顯示全部樓層

老老實實,
北角以東既話來回跟不經西環的A12行已經係極限...

唔好太大貪做埋炮台山唔係既話會趕客走...

樓主| Busmtr 發表於 2020-6-6 00:54 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-5 20:45
老老實實,
北角以東既話來回跟不經西環的A12行已經係極限...

炮台山只係順手做埋,主菜其實係銅鑼灣天后特快,冇理由為咗飛炮台山,糖水道上橋興發街落橋咁傻...

如果淨係去到北角上橋,其實真係好難夠客。佢唔似613短短地去到觀塘區就收工,968X都係一條長途線,仲要行最貴嗰條過海隧道。其實成本唔低,有需要搵多幾種唔同嘅客源頂一頂。條線就算夠快,但係單靠東區其實非常危險,尤其非繁對面海嘅大西北同荃葵去鰂魚涌同西灣河非繁都唔似多人,靠太古同北角並唔足夠...

而搭968去銅鑼灣天后其實一啲都唔快,仲未計934 935 960 961要轉車嗰班人...我條968X又可以方便一班人搭968X到西隧轉荃葵線,又可以到大欖轉天水圍車,一條線做緊好多好多唔同功能...

況且開得全日西隧東區線,我當然想所有東區有潛力嘅位都做曬,炮台山都唔例外,有住宅有商廈有酒店,仲有啲未起好嘅。一條線做曬銅鑼灣天后特快,同時做炮台山至西灣河嘅東區段,係最穩陣嘅做法。

根據坐2A嘅經驗,西灣河至銅鑼灣大約要半個鐘到,去到大欖大約要一個鐘鬆啲,其實定線仍然有吸引力。仲未計一程過,同埋九巴嘅優勢:月票同轉乘網絡。

如果要北角上路,但係做埋筲箕灣甚至柴灣,我仍然會揀炮台山至銅鑼灣一段...

北角上繞道只限下繁,全日免問,就算諗住做埋筲箕灣同柴灣都係咁話。做埋柴灣又會有人話柴灣太慢唔會搭... 如果齋做埋筲箕灣咁仲衰,我冇可能為咗筲箕灣而放棄天后銅鑼灣嗰段貪快嘅回流客...

講真,見968X連下繁三班限定嘅特車,死都要去中上環兜一兜,驚死唔夠客咁,就知其實佢對全日嘅北角直出行法唔抱可能...

要北角直出嘅全日西隧線,暫時只見930系同A12有可能...

brianso198 發表於 2020-6-6 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-6 00:54
炮台山只係順手做埋,主菜其實係銅鑼灣天后特快,冇理由為咗飛炮台山,糖水道上橋興發街落橋咁傻...

好老實,就算968X行西環拉返條968唔經西消防街,都好過行炮台山。
962E去東區做得住,因為朝早相對唔塞,但同樣行法去東區下繁係做唔過。

如果係咁點解唔用968轉車,甚至110轉西鐵?

我寧願條968X再擴大東區服務範圍甚至去西區經繞道然後跟930A行,去東區跟A12繞道版行,都好過走去搭炮台山。

炮台山唔係做唔過,但我覺得以而家路況,炮台山應該同銅鑼灣灣仔做。

968X下繁果三班車根本係當968特做,因為968太爆。
但我想講968X下繁果堆車客量唔係咁差囉。
 樓主| Busmtr 發表於 2020-6-6 02:26 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-6-6 01:12
好老實,就算968X行西環拉返條968唔經西消防街,都好過行炮台山。
962E去東區做得住,因為朝早相對唔塞, ...

其實做唔做炮台山從來唔係我嘅concern,我嘅concern係齋做東區太危險,唔夠客,有需要做埋銅鑼灣特快,多個穩定嘅大客源支撐住。

要做東區又要做銅鑼灣特快,當然要路過炮台山,唔會為咗飛炮台山,糖水道上橋興發街落橋咁傻...

我嘅968X只係行半個鐘一班,西消防街唔可能一換一,個位數變半個鐘一班冇人接受到。

或者咁講,968X係主打銅鑼灣天后特快,但係將個總站拉去西灣河,主要想做埋太古同北角兩個東區全日旺位,可能會容易消化啲?

將東區範圍擴大,例如做埋筲箕灣、柴灣甚至小西灣。柴小碌到北角先上路,仲可能要蜻蜓點水停中環停西區,其實吸引力唔大,我倒不如780 788轉車...

而單純為咗筲箕灣,放棄銅鑼灣天后特快完全唔值... 你講嘅930A西區段,即係石塘咀都係一樣。

如果炮台山group埋銅鑼灣同灣仔特快,意思即係全日一拆三?正線搭灣仔至北角一條、北角打後又一條?如果係嘅話似乎太高估東區...

我唔係話下繁968X客量差,客量差我就唔會開個建議叫佢全日... 只係連幾班嘅特別車佢都唔夠膽東區直入隧道,何況全日版本?

最多人又東區翻新界,我都開返特快班次,北角直入隧道。968X爆棚唔應該所有車都堆曬中環執死雞,應該有部分車直頭要做灣銅就即刻走人,而唔係每日下繁幾千人浪費時間兜金鐘中上環。

其實順便做西區我唔係冇諗過,不過諗返西區已經有西隧線,然而銅鑼灣條條都慢,東區更加一條都冇,我有需要先照顧銅鑼灣同東區

brianso198 發表於 2020-6-6 04:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-6 02:26
其實做唔做炮台山從來唔係我嘅concern,我嘅concern係齋做東區太危險,唔夠客,有需要做埋銅鑼灣特快,多 ...

點解一定要一步登天,唔可以先行兩繁雙向,星期六日殺268B再搵968抽車做全日?
銅鑼灣灣仔特快唔係唔應該做,但拎條西灣河線做根本唔適合8

當大家識講102好慢要改快佢,
又點解要製造一條比102更長時間,塞車風險更高嘅巴士線入西隧?

西灣河碌到灣仔先入隧道真係咪搞。

樓主| Busmtr 發表於 2020-6-6 11:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-6 04:43
點解一定要一步登天,唔可以先行兩繁雙向,星期六日殺268B再搵968抽車做全日?
銅鑼灣灣仔特快唔係唔應該 ...

其實淨係港島方向先做到灣仔北,亦都係順便做,要用繞道又要做銅鑼灣,用灣仔北出口再經告士打道行最直接。968X港島段,根據鴨仔經驗大約要25-30分鐘。即使對於西灣河太古,元朗個半鐘已經到其實仍然有吸引力。

至於元朗方向鵝頸橋已經係尾站,基本上做唔到灣仔,不過我相信都會有啲灣仔客貪快肯行多幾步過去鵝頸橋搭...

其實將968X咁長途嘅線同102比,其實有少少唔公平。 102始終做油尖旺深水埗區,同元朗區唔同,車程肯定比968X短,按比例當然要102提速。

968X港島段長7KM,其實只係佔全程大約一成七。

102港島段長7.9KM,已經佔全程4成幾,仲未計九龍段都要繼續碌...

太古起計,一個鐘鬆啲已經到元朗,其實都好快,最繁忙嘅時間仲有968X直入繞道。西灣河唔係主打,只係太古冇合適總站,焗住要入埋去。

況且呢個建議東區都有得益,其實藉機CUT 268B其實唔公平。我開頭講未考慮車源問題,因為我暫時未諗到東區邊度有得抽水... 但係我做埋銅鑼灣特快,就有得問968抽車。

brianso198 發表於 2020-6-6 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-6-6 11:41
其實淨係港島方向先做到灣仔北,亦都係順便做,要用繞道又要做銅鑼灣,用灣仔北出口再經告士打道行最直接 ...

銅鑼灣特快夾埋東區做,多客的話又要勁加車搞到另一條968但最慘行車時間長又唔可以將車放喺最需要嘅地方。
想做銅鑼灣特快無問題,但拉埋東區做唔覺得有好處。

同埋268B假日客量唔好,一早就應該殺假日服務掉車去第二度。

968X我唔介意唔全段行繞道,但唔同意行天后銅鑼灣。

即係咁,A12以前放西灣河碼頭經天后版先去機場咪一樣大把人投訴,我又唔明點解968X唔會有呢個問題?有幾唔公平。

條線咁行事實就係兜。