hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608脫班
開啟左側

[經歷分享/報告] 608脫班

paul2357paul 發表於 2020-6-18 04:03 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2020-6-18 00:40
其實沐寧街係會打通去天寰條路,

608路線有寫沐寧街有站,然後順路去天寰,

我夠知改到馬頭角道直入係得,
但608真係唔夠客得緊要,
唔執多D分段客條線直頭唔掂,
尤其是佢係megabox去土瓜灣既唯一直車。
lsc04d11 發表於 2020-6-18 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-18 04:03

有人講過好似如果行嗰度就不能直入盛德街總站?
既然道路有限制 搵多啲客路都正常 唔洗再俾沙田價(85/85b)出番去嘛
EX-TL 發表於 2020-6-18 15:54 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-18 04:03

megabox去土瓜灣有297在先, 而且經機隧, 608只係勝在平.
EX-TL 發表於 2020-6-18 16:01 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-6-18 06:38
有人講過好似如果行嗰度就不能直入盛德街總站?
既然道路有限制 搵多啲客路都正常 唔洗再俾沙田價(85/85b) ...

可惜行新柳街真係兜得太遠, 燈位又多.

如果行得馬頭角內街, 即炮仗街 馬坑涌道轉出馬頭圍道, 慳到多d時間.
dennis28a 發表於 2020-6-18 18:17 | 顯示全部樓層

608 最大問題係九龍灣以外又兜又慢,

根本唔應該再執咁多分段客趕客走,而係應該縮減九龍城或啟德時間
惡意回復是不道德的行為。
michlui0718 發表於 2020-6-18 23:22 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-18 18:17
608 最大問題係九龍灣以外又兜又慢,

根本唔應該再執咁多分段客趕客走,而係應該縮減九龍城或啟德時間 ...

咪玩啦 再縮就真係冇客先啱
同我講唔好執分段客?606同106都未嘈

dennis28a 發表於 2020-6-18 23:36 | 顯示全部樓層

michlui0718 發表於 2020-6-18 23:22
咪玩啦 再縮就真係冇客先啱
同我講唔好執分段客?606同106都未嘈

啟德未完全入伙,東隧觀繞唔塞車,太古去翔龍灣仲慢過 106,而有大量既客慢慢回流返去 106 都唔等 608。
當大家日鬧夜鬧 106 同 606 又兜又慢,我真心唔見得 608 有幾快。
michlui0718 發表於 2020-6-18 23:43 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-18 23:36
啟德未完全入伙,東隧觀繞唔塞車,太古去翔龍灣仲慢過 106,而有大量既客慢慢回流返去 106 都唔等 608。
...

608係aim做咩客你都未知,點討論啊?
608係啟德招標路線,請問有何理由要飛走啟德?
而九龍灣商貿區更加係最大客倉咁滯,又點解要飛走佢?

想快?大大條106A/P你又唔搭?

為咗尾站啲客要快而飛走曬啲客源,唔覺得本末倒置嗎?
唔講仲以為係城巴 原來係的士
dennis28a 發表於 2020-6-19 00:16 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2020-6-18 23:43
608係aim做咩客你都未知,點討論啊?
608係啟德招標路線,請問有何理由要飛走啟德?
而九龍灣商貿區更加係 ...

兩件事,唔係飛,而係精簡行法。
既然兩繁有客,無必要一條 608 做晒全部野去送死?

608 兩繁嚴重過鐘,回唔切車脫班,啟德、九龍灣有幾多客都倒緊客。
回程回唔切車,就係多謝 608 返九龍又行宏照道又去到新柳街先掉頭,以及不知所謂啟德道路網。

我成日都係係度講左好多次,608 成條線正正就係定位不明而出大事,明明條線主要做兩繁客就走去全日。
主力做啟德又唔係,啟德道路網害死全部巴士線,遲下入埋沐寧沐泰街,
沐泰街去東隧口時間足以嚇死人,他日直接行去九展,可能快過等佢兜入啟麗。

主力做下路又唔係,有半條線做唔到之餘亦同 106 重疊,一係不如唔好做。

主力做九龍灣又唔係,搶極都唔晒 606 班客之餘,平日非繁九龍灣對 608 客量貢獻唔大,
加上 608 就算行觀繞,一樣受到觀塘、九龍灣不定時塞車影響,
有人仲想佢屈入宏通街先上觀繞過海,啟德班人只會越塞越慢。

除左兩繁,城巴基本已經半放棄心態去做 608。
3ASV174 發表於 2020-6-19 00:18 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-6-16 15:25
希望608可以加班,上下班時真係覺耐左才有車,同架架坐滿入隧道

朝早過九龍同夜晚返港島就真係多人
但反方向啟德站開左客量明顯跌,年頭早繁 608 都仲企人過港島,近日見佢近八點尾過海連窗口位都得半滿
如要討論,請先自貼差餉單一次