hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [花生味濃] 極品港女聲稱被九巴遺棄在屯門公路 ...
開啟左側

[路線消息] [花生味濃] 極品港女聲稱被九巴遺棄在屯門公路

A351 發表於 2020-6-13 11:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今早有部V6B行960S在屯門公路壞咗, 司機安排乘客過車,點知有件極品港女無上到後車, 就屈車長遺棄佢在屯門公路, 走去老作故事去九巴投訴.

幸有乘客作證, 極品港女刪文敗走.

樓主| A351 發表於 2020-6-13 11:57 | 顯示全部樓層
原文俾極品港女刪咗, 搵到對話cap圖補充.

fasan226 發表於 2020-6-13 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
就係喱個女人
TR1614 發表於 2020-6-13 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

成日聽到有 b8壞車嘅?b8係咪有咩問題?連 sbs嗰架都退返比 volvo
AlexLee 發表於 2020-6-13 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
佢都幾好野... 知道架車咩原因壞但係唔知啲客轉曬第二班車
roquelcm 發表於 2020-6-13 18:27 | 顯示全部樓層
點解香港拍唔出xfiles?因為有乜咁不可思議
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
Busmtr 發表於 2020-6-13 19:53 | 顯示全部樓層

其實車長有責任睇下有冇漏咗乘客,好彩今次係個冇腦嘅港女...如果係個小朋友/精神病患者咁就大鑊,車長唔多唔少都要負番少少責任...

但係阿姐,好心你啦,見到架車停咗又冇曬乘客仲可以當冇事?點解全車人 都可以聽車長指示疏散得你唔得?仲要post上網,真係衝出嚟show自己幾咁低智商...
Neutroginger 發表於 2020-6-13 21:02 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-13 19:53
其實車長有責任睇下有冇漏咗乘客,好彩今次係個冇腦嘅港女...如果係個小朋友/精神病患者咁就大鑊,車長唔多 ...

調返轉,
你係車長, 你擺左街, 你會唔會睇清楚D 客已經過走哂?
跟住, 你以為D 客走哂之後, 係架壞車度等工程車黎救
如果真係有傻人未走, 你會唔知?
hkitalk.media 發表於 2020-6-13 23:10 | 顯示全部樓層

有關車長於本站的Facebook專頁回應如下:
大家好!小弟正是本班車(960S)車長。首先,因為本班車壞車而引致各位乘客不便,本車長先向各位致歉!
事件經過是咁的:我揸架車去到近青龍頭,車嘅紅色警告燈着,提示安全停車,咁我唯有停埋一邊,然後叫咪通知乘客車有固障,需要過客,跟住我就企喺車頭疏導乘客去車頭方向等候,因為公司指引(以我記得)車頭相對安全。見乘客應該都落晒嚟,我就走去車尾截車,當然我要截返自己公司嘅車。等咗幾分鐘,終於等到有960,我截佢埋嚟過客,指示佢去車頭前停低。但我走到車頭,發現其他乘客都消失晒,得返一位女乘客未走。????(咁邪?)其他乘客我估應該係自行截咗城巴車走咗啦,但我喺車尾無留意到……過埋嗰位女乘客上車,我上返巡過真係無人,就做返自己嘢。
成件事,首先我都真係要再向所有乘客致歉,或者我真係處理得唔夠好,可能溝通上做得唔夠!畀人覺得我走咗去……壞車過客,老實講我做咗幾年,但真係好少經驗,當然,都唔期望呢方面嘅經驗豐富啦!公司當然係有呢方面嘅訓練嘅,喺入職嗰陣……之後就靠自己經驗同邏輯理解去處理囉!所以有時處理呢啲突發事件,難免有啲手忙腳亂!希望大家見諒見諒!
成件事其實都係一場誤會,請大家不必太在意!
另外,關於那位女乘客的投訴事件,請大家不要再對佢批評或指摘甚至起底!我咁講唔係係因為我驚被投訴,而係我明白佢當時嘅感受。突然發覺自己坐嘅車擺低喺公路上,而所有人都走晒,連車長都唔見咗(當然佢係唔知我去咗截車),應該會覺得好徬徨,其實佢都係受害者!所以佢會選擇投訴其實都絕對係合理同可以理解嘅!大家如果有相同遭遇,可能都會咁做!
最後,想向那位女乘客致歉!雖然只係一場誤會,但成件事令妳難受,實在好抱歉!
https://linktr.ee/hkitalk
gu9434@24 發表於 2020-6-14 00:03 | 顯示全部樓層

昨日我自己都親身試左單壞車
事源架車91M係科大南上客後開唔到
我當時坐車尾 睇到有上層乘客開始落車(應該司機提示左壞車)
我最後落樓梯果陣 司機都沒上上層睇下仲有沒人..  

Ps1: 就係這下壞車要等過車 搞到後面轉214超時要俾全價
ps2: (13/6)係啟泰苑 見到架3D同14係同一位置壞車