hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 81C、281B、281X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 81C、281B、281X 調整班次

KW2523 發表於 2020-6-16 20:19 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-16 19:35
價錢牌問題,Main 住 81C 最盡縮富安著數
縮到濱景已經要減價

以縮短後里數保持8.9綽綽有餘,而且維持返本身俾開個價區會係冇理由反對

不過石門冇位,最近富豪一係沙田圍兜出去一係山尾街
天空之神 發表於 2020-6-16 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-6-16 20:19
以縮短後里數保持8.9綽綽有餘,而且維持返本身俾開個價區會係冇理由反對

不過石門冇位,最近富豪一係沙田圍 ...

唔好忘記 81C 87D 本身出市區,濱景有分段 $7.8
281B 直頭收緊沙田出九龍價
當年老九 81C 縮短方案亦只到富安

用返空調價一定大把里數剩
但區會唔會咁易過
而且個人認為要服務返富豪花園
青沙?唔好玩啦條條都咁疏車你轉埋我份
tszhinchan3 發表於 2020-6-17 09:06 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-16 21:51
唔好忘記 81C 87D 本身出市區,濱景有分段 $7.8
281B 直頭收緊沙田出九龍價
當年老九 81C 縮短方案亦只到 ...

281B縮到富安其實只係For泊車+收馬鞍山價,但到時富安就有三條線出油尖(281X、281B、87D),市中心果邊到時就會加大力度要求87D唔經亞公角街同濱景。
最後容主席又會反對
其實2014年果次重組已經就哂佢,奈何281X全日之後個班次真係唔得!而且縮短之後既81C只係有限度服務,只係將286C問題提早發生。

RobynnNKendyFan 發表於 2020-6-17 12:34 | 顯示全部樓層

總結返
主要減早繁順向同埋晚間逆向
反青沙撐獅隧
天空之神 發表於 2020-6-17 19:20 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-17 09:06
281B縮到富安其實只係For泊車+收馬鞍山價,但到時富安就有三條線出油尖(281X、281B、87D),市中心果邊 ...

班次唔得因為客量唔得

想用 281X 換 87D 飛富安濱景
果班人梗係死攬 87D 密車啦
.
tszhinchan3 發表於 2020-6-17 19:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-17 19:20
班次唔得因為客量唔得

想用 281X 換 87D 飛富安濱景

咁容主席識得用「唔經亞公角街只快3分鐘」去反駁九巴又吹佢唔漲wo
其實講到尾就係富安班人慣左「叫雙飛」,執走條最快最密既線佢地一定反對啦!
但唔咁做又好難幫281X加客
當年281X全日經埋濱景同旺角就係要食埋本身87D係果度D客同補償返比濱景有直車

Waiyin12 發表於 2020-6-17 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-6-17 19:48
咁容主席識得用「唔經亞公角街只快3分鐘」去反駁九巴又吹佢唔漲wo
其實講到尾就係富安班人慣左「叫雙飛」 ...

但87D車程長主因係旺角而唔係濱景
反而學287x咁改行青沙做循環有無得諗?

青沙公路轉車站
(260x / 280x)
尖東站
麼地道 (定時點)
加連威老道
香港科學館
拔萃女書院
眾坊街
碧街
(287x)
青沙公路轉車站

新281X其中一條經亞公角同濱景 + 旺角
81C縮落石門
RyanPun 發表於 2020-6-17 20:27 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-17 19:48

話我分化馬鞍山都要講,富安守得尾門、叫雙飛就預咗有咁嘅結果。淨係執著於點樣拆原本市中心堆線,只會不停loop緊同一個循環。但問題在於對後山觀感上,係兜完市中心、先要落亞公角,再停埋濱景第一城,呢個位嘈得最勁最不滿嘅咪又係嗰班自私嘅烏溪沙人。

真係咁唔滿意要左兜右兜,真係想要條專屬嘅特快線,麻煩拎下自己堆繞道特快早繁線照照鏡先好出聲,班次唔靚、走線唔靚嘅應該自己去爭取,而唔係壇嘢衰,就拉埋市中心落水去指鹿為馬。本來對烏溪沙覺得好兜路,同富安守尾門導致巴士線難重組係兩回事。

當初九巴搞純繞道特快已經注定失敗,嗰個位基礎客源又冇,配套又唔及市中心齊全,烏溪沙淨係識得拎著早繁一站7/80人上爆一部巴士也文也武,市中心條681/89P都未出聲。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
天空之神 發表於 2020-6-17 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

所以應該係直接拆一半班次開87X
同時間分拆 81C 做 281X 81C

分拆 87D 到 87E/87F 全日泥涌 - 油尖旺特快

半條 87D + 半條 81C(281X) 大概維持富安原有 87D 基本班次服務,281X 以飛濱景同一城快返 5 分鐘引富安客上車

半條 87D 改 87X 就將恆耀打後既客收哂
長遠都係不斷收 87D 車加班,
或者會 87D 改錦英直出富安

半條 81C (281B) 繼續 20 分鐘 - 30 分鐘一班做富豪花園出油尖旺,沙乙大圍出油麻地,其他就間接送哂比 287X 就算

以上係各點都有快車但幾乎係三輸既重組
地區輸,居民輸,巴士公司輸
用車多左,分配地區資源減少
唯一好處係睇 ETA 真係會快左一截
tszhinchan3 發表於 2020-6-17 20:47 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-17 20:25
但87D車程長主因係旺角而唔係濱景
反而學287x咁改行青沙做循環有無得諗?

非繁旺角係客倉,邊有可能飛走?