hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應如何迫新城交牌以免所謂赤化
開啟左側

應如何迫新城交牌以免所謂赤化

koneotis 發表於 2020-6-22 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-22 11:05
九巴都計劃元朗區出雙向分段,城巴雙向分段全日收3.7有咩問題呢?

而家車又用多左左,因為收費貴深宵時段 ...

應該稱呼你做新城打手
我諗住港島果班都唔係個個喜歡新城
但一聽到你下下恐嚇話要交牌比九巴
再望下彌敦道堆流水線做成點
我諗個個都會突然之間覺得新城好好

代表新巴城巴管理層多謝你

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Waiyin12 + 5 精闢見解

查看全部評分

樓主| 053h4 發表於 2020-6-22 16:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-6-22 17:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-22 16:43
見到2A, 82, 5B等服務水平, 再睇下新城當日點對2, 18, 及炮台山居民? 咁都重可以盲撐
車又唔加, 又唔出月 ...

九巴間中收吓車
可以收到258D中午時份50分鐘一班、66M晚繁後40分鐘一班、68A全日非繁20-30分鐘一班,234X非繁長期20-30分鐘一班
咁叫做間中收吓車...

66M本身早繁07:30-08:00係10分鐘一班車,
依家疫情過後長期變咗07:35、07:48及08:00,
咁都可叫做間中收吓車...

上述路線九巴咁唔想做不如交返個牌出嚟囉...

當962P早繁可以開到3分鐘一班,960開緊咩班次呢?
仲要CUT晒所有柯打車,架架都兜完大興上屯公。

你有心嘅定義從何來?
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-6-22 17:20 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-22 11:05
九巴都計劃元朗區出雙向分段,城巴雙向分段全日收3.7有咩問題呢?

而家車又用多左左,因為收費貴深宵時段 ...

係呀..城巴條E21A東涌雙向分段設立咗咁耐,想問吓龍運條E31未徹離東涌北前個雙向分段去咗邊呀?
幾時叫九巴整返個奧運站/維港灣嘅雙向分段出嚟呀...

一時唔偷雞就做保長

koneotis 發表於 2020-6-22 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-22 16:43
見到2A, 82, 5B等服務水平, 再睇下新城當日點對2, 18, 及炮台山居民? 咁都重可以盲撐
車又唔加, 又唔出月 ...

係呀好衰啊
但最慘係九巴條2號同新巴2號班次一樣
而同九巴條2仔平行嘅得6,但新巴有2A, 82, 5B等等等等

新巴城巴固之然有其問題
但一味好似怨婦咁叫新城交牌比九巴
似乎反而令到無人理呢d問題
唔知你係咪想咁啦
GD1570 發表於 2020-6-22 17:22 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-6-22 17:20
係呀好衰啊
但最慘係九巴條2號同新巴2號班次一樣
而同九巴條2仔平行嘅得6,但新巴有2A, 82, 5B等等等等

唔係無人理架..
每次咪畀人插到自己潛水囉...

淨係識得叫962P拆線由屯碼開,
又唔見叫吓259D拆線由屯碼逆方向上屯公嘅

雙重標準嘅嘢,阿0生就最叻架啦...
 樓主| 053h4 發表於 2020-6-22 17:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-6-22 17:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-22 17:28
同82平行咪得81,

同2A平衡, 咪得77/99, 我一向認為77/99可以把往南區的雙向分段安排, 擴展到入香港仔隧 ...

九巴收車收到50分鐘一班都唔係問題,只係顧及維營。
城巴開足車就要畀人叫交返個牌出嚟...

依啲咁嘅雙重標準,其實你幾時先肯改呢?

屯門來往東九龍無需求
朝早雙方向都可以頂閘上公路
請問港島線朝早入屯門方向可以坐滿嗎?

唔係真‧屯門人嘅唔該返去照顧返自己位西環朋友啦!
 樓主| 053h4 發表於 2020-6-22 17:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-6-22 17:42 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-22 17:35
客量跌四成, 開足車載空, 點知原來係做蝕, 比人講到同引狼入室差唔多
我一向唔反對跌四成個段時間收車保 ...

無客就唔開車...咁SET個時間表出嚟做乜...
不如唔駛寫時間表,只係寫頭車同尾車幾點,
然後班次就寫「因應有客無客而有所調整」....

同埋咩叫無客就收吓車?總站無客就代表中途站無客上車?
實情就係有客無客都收車囉...
早繁屯門出九龍嘅960可以收到10-15分鐘一班,未出到屯公路已經可以頂晒閘..
咁樣叫做無客?大話唔會講多幾次就可以掩蓋咗個事實架...

再問吓:當960早繁最忙嘅時段開緊10-15分鐘一班嘅時候,想問吓城巴同區嘅過海線又係咩情況呢?
咪就係繼續3分鐘一班囉...