hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東涌站總站是否適合咁多巴士入?
開啟左側

[問題] 東涌站總站是否適合咁多巴士入?

Sita1004-1017 發表於 2020-6-19 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時東涌站總站設計上難以見到對面車輛,設計上本身已對車輛出入造成危險。加上總站出面支燈只可過4架巴士就食燈,其實應否分流其他路線或者開返美東街出口,或者改去使用率低嘅東堤灣畔/東涌站d出口上落?
E21A 發表於 2020-6-19 19:37 | 顯示全部樓層
我覺得樓主兩個建議都未必可行。
第一個建議:要重開美東街出口就要將已經整好既行人路再挖開成行車路,仲要安排人手係日間指揮行人過路,昂坪360一定反對。
第二個建議:D出口最多只可以容納到一條線,S52要執S64/38雞,所以城巴唔會肯,S1、S64、38班次頻密,嗰個站位應付唔到咁大既巴士車流量,否則會倒塞達東路。唯一係S56可以考慮,但恐怕幫助不大。
kitarolo 發表於 2020-6-19 22:14 | 顯示全部樓層

簡單啲將嶼巴38/39M由
東薈城駛出後右轉,跟嶼南線咁出返
去裕東苑分站,反正呢兩條線東堤灣畔
都無站(所以S52唔用得呢個方式)

雖然祗係將問題搬咗去另一邊
就算要同其餘E線一齊等公廁/
停車場之間嘅行人過路處,但嗰個位
10甚至15秒俾行人過已經夠,好過喺
美東街嗰邊要遷就多一個路口,亦可調
到無人按達2分鐘先至轉燈俾行人。
HV9990 發表於 2020-6-20 01:39 | 顯示全部樓層

我舊年已經話根本一邊出一邊入個設計就最安全
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1123576&pid=3992105
KCRC . Keep Moving
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-6-20 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-19 22:14

其實39m當初定線係行內圈,唔明點解改左跟38

當然依家38改咗雙層減班都少咗東涌站車流ge

至於行內圈或者停d出口最大問題係下繁太多車會塞車,有可能影響行車時間(始終本身路線短)

S1應該搬去依家S64去機場個位 始終係總站車避免阻住38/S52果邊,S64兩邊移上一格
GU9338 發表於 2020-6-20 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-19 22:14

會仲易塞死
出站右轉會俾左轉出站既車龍 block 咗視線,難以睇到有冇車係纜車站個邊衝緊落黎而唔敢出
bnr34 發表於 2020-6-20 09:07 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-6-20 08:46
會仲易塞死
出站右轉會俾左轉出站既車龍 block 咗視線,難以睇到有冇車係纜車站個邊衝緊落黎而唔敢出 ...

而且某啲時間達東路慶東街燈位可以塞返去東薈城天橋底
行達東路隨時仲慢

kitarolo 發表於 2020-6-20 10:20 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2020-6-19 19:37
S52要執S64/38雞,所以城巴唔會肯

城巴制,逸東居民都唔制
消極啲諗等東涌西站落成,
38/39M大幅減班甚至合併
先有望改善。

當年用美東街進出何嘗
唔係緩衝距離短、每次
綠燈僅夠3~4部巴士通過?

我承認學嶼南線右轉
都唔係好辦法,就以樓主
所貼一圖而言,現時交通燈
做唔到智能化,而唔係program
限定咗某個秒數就循環一次?
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-6-20 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-20 10:20
城巴制,逸東居民都唔制
消極啲諗等東涌西站落成,
38/39M大幅減班甚至合併

美東街果陣兩個站都未合併,依家要同隔離用同一出口又多車又危險(就算2015前果陣起碼係露天都好d)
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2020-7-3 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層

又要係個危險嘅位轉彎又多車,隨時倒塞