hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉疑阻撓西北巴士雙向分段 官商勾結新高度? ...
開啟左側

運吉疑阻撓西北巴士雙向分段 官商勾結新高度?

barking 發表於 2020-6-20 02:19 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好搞咁多。
barking 發表於 2020-6-20 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好搞咁多,諗下大馬路(鳳翔至警署)做巴鐵專區更實際。另輕鐵應該加車(離題)
neoplan720p 發表於 2020-6-20 02:22 | 顯示全部樓層
坦白講,巴士唔同鐵路。
從營運既角度來看,
加雙向分段,感覺上對乘客方便左;巴士公司收入增加左。

但背後既hidden cost ,或者大家都忽視左。
正如樓上有師兄提到,一條本身功能唔係做短途既路線,如果有太多既短途客上上落落,係好影響車程既。

不信既話,可以試下坐102、106呢類線。

更甚既係,將來如果進行路線重組,
所考慮既既得利益者,
就不止係長途客了,
還要顧及短途客感受,
變相更多野要煩。

老實講,
有心做既,
直接開短途線好過。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kitarolo 發表於 2020-6-20 02:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-6-20 02:22
更甚既係,將來如果進行路線重組,
所考慮既既得利益者,
就不止係長途客了,
還要顧及短途客感受,
變相更多野要煩。

老實講,
有心做既,
直接開短途線好過。

E34分咗A/B、B1現時停駛
269D元朗大馬路入天水圍一段
又真係唔少人用,加埋#10所講嘅
情況不能忽視,如果某啲位係獨市
或者鐵路太轉折/食唔晒,就算係無
雙向分段、月票或兩蚊嘅都係有人
長線短用或繁時唔夠半車客上公路。

例如武肺前,可風中學大把
學生由荃灣搭48X甚至更貴
嘅線,學校門口隨時落咗一半客
又見唔見開啲繁時嘅特班嚟做?

要重組一向困難重重
即使是長途全費線抽走
一樣可以用叫少咗一飛嚟阻撓
 樓主| JC8385 發表於 2020-6-20 03:09 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-6-20 02:09
如果長途線區內有雙向分段,甘點樣解決長途線區內上滿但上公路前落晒D客既問題?

例子:269D, 番學時間,天耀 ...

呢個問題最多都係返返去大欖轉車站嘅姐
坦白講而家天水圍都基本上成班被推晒去轉車
而家269D朝早又根本日日拖卡,九巴亦無意朝早拆線
咁倒不如俾269D develop個額外功能出嚟

再者,到時仲有機會加速令269D朝早天水圍直出班次出現添
反而以往運吉寶馬山重組呀多不勝數嘅方案,對公眾不利都扮睇唔到
今次利民建議你衝出嚟?唔係話保0066都無人信
E21A 發表於 2020-6-20 07:42 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-6-19 22:35
唔奇
點可以俾你成功爭取

我雖然認同現屆港共係鬥氣,但呢個理由唔合理既地方在於今屆非建制控制既議席遍佈全港,實在太多。如果所有事都以政治計算,恐怕政府部門未來3年半真係咩都唔洗做
士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-20 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-6-20 03:09
呢個問題最多都係返返去大欖轉車站嘅姐
坦白講而家天水圍都基本上成班被推晒去轉車
而家269D朝早又根本日 ...

269D拆線
你睇條E34A拆成點樣先
得果20架車拆完會係咩班次
又係咪人人願接受?

同埋就係
元朗市變左又係推上大欖
大欖仲有咁多位俾人等車咩
而且又要人一程變兩程
站在元朗搭客講
係咪多餘?

269D響天水圍
食多兩支燈就拖卡
你話係咪要重組,係
但得咁嘅資源夾硬做
又係咪最好?

長線短乘
你睇小巴77未重組之前就知
成條公路都係Dead milage嚟
反而巴士公司反其道而行仲要推咁大量線
不一定係好事
士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-20 09:36 | 顯示全部樓層
補充多少少
如果相同情況響沙田
即係解決唔到條80M變280x
就為280x加落山區內分段
同埋47x加秦石去沙中分段
借以食咗條81K
為280x加班

但當然可以變成240x唔駛死抽86、49x做
因為區內雙向分段分咁啲83K客

反而指出係
有唔一定錯
但也唔一定係好
CZ_6686還錢!
053h4 發表於 2020-6-20 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-20 09:58 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2020-6-20 07:42
我雖然認同現屆港共係鬥氣,但呢個理由唔合理既地方在於今屆非建制控制既議席遍佈全港,實在太多。如果所 ...

政府部門要玩好多野可以玩
上頭落ORDER唔可以放水比對家
未來幾年應該都係得個吉

唔正式上到RPP,應該都無運行
世界很簡單 人類很複雜