hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴就乘客使用 Octopus on Apple Pay 疑難發出內部 ...
開啟左側

[小道消息] 新巴城巴就乘客使用 Octopus on Apple Pay 疑難發出內部通告

053h4 發表於 2020-6-21 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2020-6-21 11:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-21 11:29
八達通公司比spec出去比收錢的營運商,由營運商自己去招標試機。

通常賴人就係經營不善的特色。 ...

都係果句,請問係邊間公司負責研發八達通技術
所謂“spec” 究竟又係邊間公司設計呢
原來揾原廠都係經營不善
rickywk 發表於 2020-6-21 13:32 | 顯示全部樓層
同埋,呢d係未完成交易,timeline都好耐,只係而家大家張卡睇到有無扣錢,從前只得部機著紅燈
、大叫,大部都係會拍多次

https://www.octopus.com.hk/tc/co ... nsaction/index.html
053h4 發表於 2020-6-21 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-6-21 14:14 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-21 14:04
感應能力太弱都唔係營運商買錯機。

新城有咁多錢請公關不如拎個心出去經營巴士,無心做就交牌啦。 ...

人哋好似成間公司賣咗喇wor
士刁拔尼.奧 發表於 2020-6-21 15:01 | 顯示全部樓層
兩樣Smart Octopus都有用 三星果隻都試過咁去食嘢俾錢正常嘟聲扣錢 但交易未完成

再拍卡都扣唔到
過數日先回返錢落去卡度

呢個問題即係明顯係八達通果度多過電話
果農轉咭多而令出問題機會大啲

但問題係乘客而言
拍咗咭扣咗錢
按章付足車資就責任已完時
技術問題令巴士公司收唔到錢
又是否要由乘客自付?

而同時乘客俾咗錢
咭負額
咁點再拍多次咭俾多次錢?
CZ_6686還錢!
shakugan2005 發表於 2020-6-21 15:05 | 顯示全部樓層

搭巴士拍返實卡算啦, 搞埋D咁既野超阻時間, 一陣又話你上唔到網一陣又話我上唔到網, 仲慢過數散銀
JC8385 發表於 2020-6-21 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-6-21 15:05
搭巴士拍返實卡算啦, 搞埋D咁既野超阻時間, 一陣又話你上唔到網一陣又話我上唔到網, 仲慢過數散銀 ...

八仔套system本來就係行offline
坦白講八仔機出問題嘅機會大
平時信用卡用Apple Pay
講緊隔成cm都無問題啦
koneotis 發表於 2020-6-21 18:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-21 14:04
感應能力太弱都唔係營運商買錯機。

新城有咁多錢請公關不如拎個心出去經營巴士,無心做就交牌啦。 ...

請問除咗八達通公司官方果部機同埋ERG果部之外, 仲有邊間公司有供應比公共交通既八達通機?

買錯機,咁邊部先啱?九巴果款?
(唔好同我講九巴無出通告就代表無事,拍過實體卡就知道九巴果部更加慢)
而且事實上九巴果部“八達通”製造既,都係利用ERG果套技術
怕你講埋嶼巴,嶼巴果款=珊瑚海果款,一樣會出事

我睇你最後應該賴落去新巴城巴無出錢自主研發啦

OTIS401 發表於 2020-6-21 19:26 | 顯示全部樓層

由第一日出開始用,只係試過九巴同mtr出事,其他都順利拍到卡

九巴上面試過兩次以下情況:
第一次拍卡着紅燈,電話扣左錢;第二次拍卡有嘟聲着綠燈,電話顯示沒有收費

MTR就試過一次拍係完全冇反應,轉隔黎閘機即刻得