hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98A載客率一問
開啟左側

[問題] 98A載客率一問

GW5878 發表於 2020-6-21 19:00 | 顯示全部樓層

其實30%真係唔奇,呢一個月唔知點解九巴好似食錯藥, 98A 唔收車,平日下繁 8 -12 分鐘就有車,even今朝假日朝早都 10 分鐘就有車,有時甚至密過 296A, 不過好認真講,就算下繁都剩係坐滿窗口位…
MCMoore 發表於 2020-6-21 19:06 | 顯示全部樓層
景林計有三成即係40個有突,上山有咁多客算唔錯啦
GA6072 發表於 2020-6-21 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-6-21 19:06

非繁1200左右去到寶達有40人已經好叻仔

同時段坑口方向有人係車已經叫好客
castanopsis 發表於 2020-6-21 23:14 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-6-21 19:06

呢個先係重點,所謂三成明顯係景林數客
如果企將軍澳道數,就完全係另一回事

另外佢亦無講明,所謂繁時,究竟係乜時段乜方向
下繁往牛頭角方向,單靠坑口上山既流水客,好多時都已經做到六七成滿,甚至企人都見過
同樣地,早繁落坑口又係成日坐滿

我懷疑所謂三成,係早繁出牛頭角客量
 樓主| WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-21 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-21 23:14

上繁去牛頭角係寶琳,翠林,康盛,秀茂坪同寶達好多人,所以冇可能得3成,再加上朝早去坑口又有學生客支持,所以3成客量應該係坑口段。至於下繁,觀塘上唔到車成日到有,所以3成客量應該係武漢肺炎嗰時計
castanopsis 發表於 2020-6-22 00:16 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-21 23:50
上繁去牛頭角係寶琳,翠林,康盛,秀茂坪同寶達好多人,所以冇可能得3成,再加上朝早去坑口又有學生客支 ...

佢講緊10M,所以應該喺寶林數客
由於98A慢到嘔泡,坑口根本無人搭佢出觀塘牛頭角,三成係合理

我既疑問反而係佢繁時既定義
因為下繁坑口例牌上到大半滿,就算寶林數都唔應該數到三成出來

而你講到下繁觀塘返將軍澳
98A成日拖埋一串咁來,有部分班次窗口位都載唔滿
當然打勻計肯定高過三成,但實際上載客率未必有想像中咁高

ViviTse 發表於 2020-6-22 02:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-21 23:14

早繁出牛頭角得3成咁少.....?

我估98A其實係做緊兩批客:
山路(康翠/馬游塘/寶達/秀茂坪) <> 觀塘/牛頭角 、 山路 <> 將軍澳(寶琳/坑口)

所以早繁應該 山路落牛頭角 + 山路落坑口 呢兩段路會最多人(?)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-6-22 02:38 來自手機 | 顯示全部樓層

佢呢個講緊10M回程,有機會下繁坑口方向景林數嘅客量
如果仲有三成,都比預期中多咗

BTW最近見過早繁98A落坑口喺賽馬會站係頂緊閘
GW5878 發表於 2020-6-22 10:38 | 顯示全部樓層
其實話運吉係景林數客數都有三成載客量既人係咪搞笑?
雖然運吉與民為敵就唔係新聞,但都唔會咁智障係臨近總站既地方數客

咁多年 RPP 上榜既路線,幾乎全部都係寫最繁忙果一段路既載客率
就連漢奸最想人死既 692 都係用最繁忙路段計,議員係尚德數完客先話結果近似
又何以點解 98A 會特登用景林數客,
你唔比有景林客係觀塘市中心迫唔到上 98A 然後去話運吉個 30% 流既?

都係果句,觀乎近呢一個月既情況
九巴係有轉死性 98A 開齊車 (至少我有望既日子全部都係)
不過載客率認真麻麻,正常班次及 5 分鐘前無 93K 情況之下,係觀塘站所見下繁返將軍澳近乎排排路邊位都無人坐

所以話 98A 多人搭只係因為以前條線脫班
castanopsis 發表於 2020-6-22 15:09 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-6-22 10:38
其實話運吉係景林數客數都有三成載客量既人係咪搞笑?
雖然運吉與民為敵就唔係新聞,但都唔會咁智障係臨近 ...

運輸署數客多數係按實際需要去做
例如91M有井欄樹居民投訴上唔到車,就會去井欄樹數客
上面份文件講緊10M,的確有好大可能係景林數客

好老實,98A最多人既時段方向,少人極都唔會數到三成出來