hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ATS / ASV去向
開啟左側

[問題] ATS / ASV去向

s20131417 發表於 2020-6-22 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟知道次批ATS
今年7月頭開始陸續到達18+1年,
即將面臨除牌風險。
而新款E6M亦暫時未能全部替代
所有ATS / ASV第一代低地台短身車,
唔知有無可能調ATSE?

另外ASV亦會於今年10月起
開始進入第二波退役潮
(由樣辦車KU5862打響頭炮,
ASV51-74亦會於2021年1月底起亦開始退役),
九記又會唔會再加訂新短車?

歡迎討論。
Neutroginger 發表於 2020-6-22 00:14 | 顯示全部樓層
又黎月經文....
呢個問題討論過不下十數次....
 樓主| s20131417 發表於 2020-6-22 00:38 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-6-22 00:14
又黎月經文....
呢個問題討論過不下十數次....

但係今次好唔同
講緊係又一波退役潮即將出現…
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
Phoenix 發表於 2020-6-22 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層

E6M在10天內已經出牌30多架,試問又怎會追不到將於未來半年退役的K牌ATS/ASV?
Quanta 發表於 2020-6-22 03:00 來自手機 | 顯示全部樓層
咩叫做ATS/ASV有無可能調ATSE?
JH_LE4612 發表於 2020-6-22 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2020-6-22 00:38
但係今次好唔同
講緊係又一波退役潮即將出現…

咁你都識講 "又" 一退役潮,又有幾唔同呢?

KC KD牌 ATS Total 22 架,E6M已經出到31架,起碼去到七月都唔使煩。就算你話,E6M free 出嚟嘅 ASV 行唔到 64K,佢地都可以去行其他行到 ASV/ATSE但掛緊 ATS嘅線,換架ATS出嚟,例如 30。

KL牌總共 15架,如果只係續四個月牌咁七八月同樣要走,只要呢一兩個禮拜出多十架 E6M即成。如果續長過四個月更加唔使驚。

KR/S 牌同理,甚至有更長 buffer,只要出牌速度持續就可以。ASV 更後就更加唔需要急。

甚至當舊清路口整完,短車需求會進一步減低。又未計有啲線可能用 ATSE會著數過行 E6M (10/45),咁你都仲有 50架 ATSE慢慢分。

所以真係唔使驚,可能只係呢一兩個月換車會急啲咁。
天空之神 發表於 2020-6-22 05:00 | 顯示全部樓層

其實佢出哂 76 架都差唔多夠頂,行使埋 25 架(共 101 架)就足夠頂哂剩返既 ASV ASV (108 架)

係少左幾架Spare ,本身都唔怕
.
AD118 發表於 2020-6-22 07:12 來自手機 | 顯示全部樓層
用ASV行64K已經可以,慢都冇緊要
kitarolo 發表於 2020-6-22 07:33 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2020-6-22 07:12
用ASV行64K已經可以,慢都冇緊要

拉疏咗班次已經一大問題
以現時ATS為主ATSE為輔
都成日拖卡/一部車企到滿
但下一部有近半座位剩,全數
用龜速車或佔一半都好大問題。
LokManSiu 發表於 2020-6-22 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

照道理E6M應該可以cover得曬所有K牌短車,至於L牌ASV都開始退役嘅時候就應該要再加訂多少量短車