hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議373回程改經紅隧、獅隧
開啟左側

建議373回程改經紅隧、獅隧

brianso198 發表於 2020-6-25 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-6-25 21:46
可是,紅隧除咗凌晨之外幾乎全日仼何時候都塞喎,而東隧只係繁忙時間先至塞車,非繁時段十分暢順。東隧雖 ...

人哋不斷下繁你就走去講全日。

373只係上下繁限定,樓主改都只係改下繁北行。
我唔覺你講呢段嘢對應唔應該改373行法有任何說服力可言。

373下繁改行紅隧,過咗入境處再左轉灣北,就算塞到拉手掣,都快過喺東隧萬年塞,仲要行到觀塘繞道有時又唔知塞乜。

brianso198 發表於 2020-6-25 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-6-24 16:46
我建議你趁而家返半日學,下繁落去了解下東隧定紅隧塞啲

紅隧隻塞法其實同十年前一樣,要拉手掣好多時都係對面海問題。

東隧隻塞法,好啲咪龍尾東廊鰂魚涌出口。
衰啲,銅鑼灣避風塘都試過。

最慘嘅係,巴士一上咗東廊,無得快。
但紅隧,諗到方法入到巴士專線,塞都係塞不過叫做有得避。

182X下繁唔停站,唔洗同紅隧車打大交,觀感比起坐182好好多。
Citcalag 發表於 2020-6-26 02:34 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-6-25 21:46
可是,紅隧除咗凌晨之外幾乎全日仼何時候都塞喎,而東隧只係繁忙時間先至塞車,非繁時段十分暢順。東隧雖 ...

你所講巴士專線,紅隧都有得鴻興道、鵝頸橋橋底打尖。所以巴士塞車,塞最耐根本唔係隧道口果段,而係條公路本身就好多車。以大隧去東隧方向為例,通常並非由隧道口頂住,而係以下其中一個龍頭:(平日下繁,全部都係龍頭 )
  • 觀塘繞道上將軍澳道 (星期一至五每晚7~8點起必塞)
  • 觀塘繞道近碼頭慢線落偉業街 (無特定時間都可以塞)
  • 觀塘繞道正線及宏照道上觀繞匯合處慢車
  • 大隧出後落龍翔道 / 太子道東
總之以上原因就因為觀塘太多車,商貿區極多違泊,道路設計又差,偉業街附近全部gridlock哂再頂返上公路,塞埋過海堆車,而觀繞設計又不如東廊對面分開過海車及非過海車 (e.g.,觀塘繞道去將軍澳),結果就"攬炒"

而且唔好忘記,行東隧大隧係兜遠左路,紅隧獅隧里數少好多。假設同樣擠塞情況,都係行紅隧比較快。
LauCT 發表於 2020-6-26 11:08 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-6-25 22:46

但373係改行紅隧對大窩西支路居民好唔公平啫,如果要去東隧轉694、606、613去東區果啲人點算?紅隧得條118同110咋喎!想行紅隧不如你叫巴士公司開條170P先啦!上水啲人有得揀,九龍坑一帶果啲人無嘛,佢哋人多對人少實贏啦。373應該歸673系,好似307C=>907C咁 373=>673A
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-6-26 11:20 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-25 22:46

170P
1.上水總站
[掃管埔路]
2.欣翠花園        
3.嘉盛苑        
4.基新中學        
5.粉嶺站        
6.景盛苑        
7.華心邨        
8.華明總站        
9.欣盛苑        
10.牽晴間        
[粉嶺公路]
11.粉嶺公路轉車站        粉嶺公路路線指定轉車站
[粉嶺公路、吐露港公路;沙田路、獅子山隧道公路]
12.獅子山隧道
[獅子山隧道]
13.聯合道        分段收費起點
14.九龍塘站        
15.龍濤花園        
16.九龍醫院        
17.醫療輔助隊總部        
18.愛民邨        
19.紅磡海底隧道        近香港理工大學 海隧路線指定轉車站
[海底隧道]
20.景隆街
21.利舞臺廣場 可轉乘電車往跑馬地(前往時代廣場請於此站下車)
22.雲翠大廈        
23.邊寧頓街

西貢區居民
ate214 發表於 2020-6-26 11:23 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-6-26 11:08
但373係改行紅隧對大窩西支路居民好唔公平啫,如果要去東隧轉694、606、613去東區果啲人點算?紅隧得條11 ...

日日騎劫然後大放厥詞話郊區點慘點慘你煩唔煩D
東區出發一早過觀塘上74D或者307P返大埔先啦
仲同你東隧轉373?
LauCT 發表於 2020-6-26 11:29 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-6-26 11:23
日日騎劫然後大放厥詞話郊區點慘點慘你煩唔煩D
東區出發一早過觀塘上74D或者307P返大埔先啦
仲同你東隧轉3 ...

東區出發梗係東隧轉373、出中西區轉373 或者 北角坐船去觀塘轉74D啦
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-6-26 11:39 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-6-23 21:08
呢個區段一日有冇一個客?

東隧中途站去大窩西呢個區段有好多客架,睇有幾多間村屋就知,多人住過亞公角,所以先至有74D全日出觀塘
西貢區居民
RG28482X 發表於 2020-6-26 11:41 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-6-26 11:29
東區出發梗係東隧轉373、出中西區轉373 或者 北角坐船去觀塘轉74D啦

東區出發就緊係307P轉小巴
係東隧轉又唔知部373塞到幾點先到
返中西區轉就仲神奇, 明明本身已經係正東隧口
RG28482X 發表於 2020-6-26 11:45 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-6-26 11:39
東隧中途站去大窩西呢個區段有好多客架,睇有幾多間村屋就知,多人住過亞公角,所以先至有74D全日出觀塘
...

唔係多村屋就多人搭ok?
本身東隧口附近又唔係工商業區
同埋74D係補償70X嘅產物, 加埋白石角同執74X雞先夠開全日60咋