hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議373回程改經紅隧、獅隧
開啟左側

建議373回程改經紅隧、獅隧

brianso198 發表於 2020-6-27 20:00 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-6-27 19:52
三隧之中紅隧塞車情況最為嚴重,其次係東隧之後先到西隧。

自己上網搵料睇吓東西隧近十年多咗幾多車先講。
KW2523 發表於 2020-6-27 20:01 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-27 19:54
相關地區多謝哂終於有個方便嘅方法可以由沙田返歸,尤其係87D呀,新田圍更加會多謝唔使碌條垃圾87B。
...

新田圍搵鬼去,搭返72/A/東鐵好過,對一城/馬鞍山/大埔/北區而言加站根本係百害而無一利
GU9338 發表於 2020-6-27 20:03 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-27 19:02
同182x比的話,係咪可以確保入境事務大樓一站直達大窩西?

70取消後,下繁中西九龍無車去大窩西、聯和墟

373 加站壓力源自一個生肖循環前取消既 70 會唔會太天方夜談 ?

86C 夠飛起咗大圍好幾年
980X 981P 大圍咪一樣照略過不停
請用文明來說服我。
LauCT 發表於 2020-6-27 20:05 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-6-27 19:57
所以呢 ? 182X 88R 係咪運緊空氣 ?

唔係,所以有得揀行東隧或者西隧都唔好行紅隧,除非實施三隧分流(紅隧加價,東西隧減價)令三隧中紅隧收費最貴(因為設計車流量最低),西隧收費最便宜(因為設計車流量最高)
西貢區居民
GU9338 發表於 2020-6-27 20:06 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-6-27 20:05
唔係,所以有得揀行東隧或者西隧都唔好行紅隧,除非實施三隧分流(紅隧加價,東西隧減價)令三隧中紅隧收 ...

讀死書,死讀書,讀書死

請用文明來說服我。
kitarolo 發表於 2020-6-27 20:19 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-27 10:34
西隧、青沙基本上唔塞車,就算塞都好過東隧紅隧,替代路線解決埋埔公塞車,仲可以收青沙附加費

青沙附加費僅適用於未到該里數最高
收費嘅路線,無論點行373都係收$24.3

另外新翠回旋處呢?
ate214 發表於 2020-6-27 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-6-27 20:05
唔係,所以有得揀行東隧或者西隧都唔好行紅隧,除非實施三隧分流(紅隧加價,東西隧減價)令三隧中紅隧收 ...

大草原
過完海仲要浪費時間係條車龍最低消費啟晴起既觀繞
然後講東隧唔塞車
住郊區真係零舍離地
Waiyin12 發表於 2020-6-27 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-6-27 20:03
373 加站壓力源自一個生肖循環前取消既 70 會唔會太天方夜談 ?

86C 夠飛起咗大圍好幾年

當容溟舟可以攞90年代TD建議681行亞公角街
馬鞍山巴士線想同沙田分家,沙田講可以一句「自古以來」
搬返取消70出嚟做理據絕對唔誇張

86c, 980x, 981p大圍都有相應嘅線
86C: 86A
980x, 981p: 182x, 982x, 985

但86c飛大圍後都被要求加停新田圍
286c富豪都想拉佢入去

就算唔講70取消
區佬都可以話加站方便沿線居民

Waiyin12 發表於 2020-6-27 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-27 19:51
我希望新田圍邨去各區都可以搵一條線加站做特快直達線,去大埔就72X(271唔停),去北區就270A,去馬鞍山 ...

新田圍如果要搞嘅,我會覺得直接搞大佢(好似屯轉粉轉咁)比較好

- 南行重置車站位置,比沙田路各線都可以埋站
- 所有途經路線均停靠,然後視乎情況飛獅隧口

但都有太多問題要解決
- 加劇獅隧公路塞車(同時會倒塞返上沙田路、沙瀝)
- 新田圍邨內巴士線(e.g. 82K, 87B)客量會大跌,甚至有摺線危機
- 建設工程必然影響交通狀況(e.g. 新田圍要求興建電梯、升降機等連接轉車站)
- 世界花園上獅隧嘅巴士停唔到,分開兩個轉車站(獅隧  & 新田圍)效果不大,長途線停哂兩個站又會增加車程太多
- 拖慢往來九龍、新界東特快線車程
……

咁倒不如所有獅隧線都停隧道口,新田圍嘅客唔想坐87B嘅就坐80m, 86, 86c獅隧口轉車

至於新田圍新界區內線唔太應該甪長途特快線解決
一係就整條獅隧版W3停新田圍,連接新東各區
(獅隧 - 新田圍 - 沙中 - (白石角) - 大埔中心 - (大窩西) - 粉嶺 - 上水)
Anonymous 發表於 2020-6-27 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

真心182變182X就可以(但如果開非繁,就點都要停紅隧同獅隧),始終紅隧先係最直接嘅方法,夾硬拉線落東西隧唔理想。
當然,愛民去港島特快需要補位,但未有合適方法

仲有,如果認為三隧收曬,紅隧就可以唔塞車嘅話,未免大天真。兩線隧道去到繁時就好大機會塞車,天生缺陷好難改