hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【純屬概念】東鐵過海後,探討 170/182 轉型 ...
開啟左側

【純屬概念】東鐵過海後,探討 170/182 轉型

流星☆雨 發表於 2020-6-29 01:22 | 顯示全部樓層

銅鑼灣返沙田搭170的確多人,趕佢地過對面塞電車路灣北返會展站咪即係自己倒客走
趕客路上 理_得你
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-29 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-6-29 01:22
銅鑼灣返沙田搭170的確多人,趕佢地過對面塞電車路灣北返會展站咪即係自己倒客走 ...

怕就怕在 2A/2X/8/8P 會令銅鑼灣有頻密駁腳去會展站,
當不少人咁樣由灣仔中部去灣北時,似乎轉鐵對銅鑼灣嘅吸引力唔細,
(除非 2X/8P 縮去天樂里做銅鑼灣循環,避灣北塞車算係利大於弊)
加上回程興發街同內吿塞車,對 170 嘅殺傷力其實不容忽視。
所以就算 170 同 976 並存,起碼前者都要縮去天后,
飛走紅隧口、中九龍飛橋,返沙田方向改路避興發街同內吿塞車,
咁樣嘅 170 應該仲有得做,南區紅隧口交曬俾 107 應該無問題啦。
(反正東鐵線落南港島線又會搶走海洋公園同黃竹坑客,
加上直達鴨島,171 鴨島紅隧口都無埋應該仲危險)

bennyho1004 發表於 2020-6-29 10:22 | 顯示全部樓層
182本身有博康-沙田圍最多客,
新界段唔洗改
九龍段可以982X服務時間縮短去金鐘
來回改經銅鑼灣/灣仔道
Snoopy@FB8617 發表於 2020-6-29 12:05 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-6-29 08:54
怕就怕在 2A/2X/8/8P 會令銅鑼灣有頻密駁腳去會展站,
當不少人咁樣由灣仔中部去灣北時,似乎轉鐵對銅鑼灣 ...

要揀既一定會係隧巴紅磡轉車
再唔係會揀全程鐵

搭多程巴士去會展轉車真係諗多左...

以前銅記搭170返沙田
最大問題絕對唔係內告
而係等車等到傻
搭得170都唔係為求快
要快既人一早揀係紅磡轉又或遠少少搭182

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +8 收起 理由
流星☆雨 + 2 + 8 搭得170都唔係為求快

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
932gz6061 發表於 2020-6-30 13:01 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-6-25 22:55
170號線在1970年代開辦日起計前數年好似只係假日線俾人去沙田郊遊...

之後可能係想吸引更多人搬入華富邨 ...

170開線係因為華富同沙田一齊話要過海線
932gz6061 發表於 2020-6-30 13:05 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-6-28 14:58
其實到底係沙田南區本身需求唔大,
定係 170 本身嘅問題導致沙田南區巴士客量差呢?

沙田南區需求唔大 就算有咁上下都比鐵食左好多

南港島線對170客量影響差唔多係0, 因為個個都識107轉東鐵,去唔去到金鐘冇人想理

淨係做南區同沙田一定係唔夠客,呢個唔駛問,因為107轉鐵太快

可能行西邊入青沙會多d南區人坐,但絕對唔值放走成個CWB區客,除非係星期6都得10個人一班車,咁值得改

你要做南區出新界客係要做好多好多Promotion同證據證明你快過坐72/107/970出去轉車/MTR
 樓主| SE7378 發表於 2020-7-2 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-6-30 13:05
沙田南區需求唔大 就算有咁上下都比鐵食左好多

南港島線對170客量影響差唔多係0, 因為個個都識107轉東鐵 ...

如果沙田南區有客,但巴士一程過都唔夠需轉四次車的鐵路有競爭力,
已足以反映 170 本身有問題而趕客,導致沙田南區巴士客量差,而唔係一直都無需求。

一開始,南港島線通車的確唔會對 170 有太大影響,
一來客倉仍然喺銅鑼灣,二來沙田南區鐵路車程仍相當轉折,
搭 170 嘅沙田黃竹坑客又未必走太多,但去到東鐵過海段通車之後呢?
沙田去海洋公園同黃竹坑屆時只需轉一次車就得,鐵路吸引力大增,
加上紅隧客好可能會所剩無幾,你真係確定到時 170,甚至 107 都唔會有影響?

而且,我建議嘅 976 亦唔係淨係做南區就算,
起碼仲有西營盤同香港大學,前者同 970 站位一樣,
尤其回程停水街相對遠離西營盤站,觀乎 905 仍有不俗客量一點,
預料可吸引新界嘅街客、商業區嘅返放工客,仲有當區居民使用,
後者則因與鐵路車費相若,但有一程過優勢唔使逼金鐘人龍轉車,
預料情況可如 970/970X 一樣,在鐵路競爭提高嘅情況下仍能保持不俗表現。

當然,如果唔想完全放棄沙田銅鑼灣嘅客倉,
可以考慮在開 976 嘅同時保留 170,天后止步,
去程跟以前 170 直落禮頓道,邊寧頓街後直去天后,
回程跟 112 去紅隧,來回學 182X 飛紅隧口同飛橋直達沙田區,
就算九龍區要停站,最多只停愛民邨(去程)/  嘉輝台(回程),
盡量為沙田銅鑼灣乘客提速,同時提升車程穩定性,睇吓可否提升日後競爭力。
zacharyho907 發表於 2020-7-2 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層
停辦170,改成976經西隧往沙田沒問題,更好的是採用新巴30X線的半直通方案。另外982X可取代182和182X,提升至全日來往愉翠苑和灣仔北,於西隧後經海寶路、麗翔道、窩打老道及獅隧,不停「聖佐治大廈」之前的任何分站,反之亦然,以填補於九龍塘失去的客源,且來回均停金鐘、中上環、大圍、沙田圍及水泉澳。
avg1 發表於 2020-7-9 18:46 | 顯示全部樓層
88R's route is the same as 182, would they compete against each other?
Waiyin12 發表於 2020-7-10 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層

avg1 發表於 2020-7-9 18:46
88R's route is the same as 182, would they compete against each other?

88R係邨巴而182係普通專營巴士
除非好似89R > 682c咁將88R專營化
否則牽涉88R嘅改動係經該屋苑(沙田第一城),而唔係經巴士路線重組計劃

88R嘅存在正常情況下唔會影響其他專營線嘅走線/改動
(只係影響第一城居民對路線重組嘅態度)

就算兩條線互相重疊、結果齊齊載空氣
都唔會因為有182而88R摺埋,反之亦然