hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608非繁客量討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 608非繁客量討論

AV296 發表於 2020-6-26 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔記得咗邊日喇,不過係呢幾日㗎啦 (平日)

608 (6430?)

嘉亨灣 1210 +8
港島民生書院 1212 +2
太富街 1215 +3
康怡廣場 1216 +5
寶峰園 1217 +1
新威園 1219 +1
民新街 1221 +1
健康村 1223 +0
電照街 1230 +3
東隧 1236 +2
常悅道 1245 -5+7
臨華街 1248 -5+3
九龍灣運動場 1252 +0
麗晶花園18座 1254 -2+5
麗晶花園13座 1254 --5
德朗邨 1258 -2+7
天寰 1301 -8+3
翔龍灣 1307 -6
貴州街 1310 -6
落山道 1310 -1
銀漢街 1313 -3

其實608非繁都算係咁,睇返嗰程車擦身而過嘅219X,297等等,全部都係運櫈。
有無方法可以再擴大客源呢? 北角 (電照街) 去九龍灣,只係15分鐘,其實608嘅潛質都好大下。

如果城巴肯去宣傳608嘅BBI (任何一架港島車駁腳都係免費),會否可提升608客量呢?
如果608行入北角小小,行書局街取代電照街呢?
或者入去啟晴邨都唔錯
 樓主| AV296 發表於 2020-6-30 15:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-29 23:00
我成日都講一句說話,如果 608 做完啟德,就要搵佢走去其他區搵飯開,唔想搞咁多野 608 就要精簡路線。

...

我覺得608客量都算係咁㗎啦,成個啟德,應該得20可以喺呢個時間,做到呢個水平嘅客 (你睇下108,5D,24嗰啲)

唔夠客嘅主因係啟德都未發展好;同埋城巴好明顯唔能夠突出608嘅優勢,就係強大嘅BBI;同埋九龍區定線錯上加錯。

第一個原因,啟德得兩個屋邨同少數私樓,又得一棟咩咩工業大樓,其餘嘅都係地盤,而家呢一刻要「好客」,根本無可能。可能只係條608開得太早,如果遲多幾年,我諗啟德個市場一定好大。
第二個原因,(先唔講去灣仔中環有無人搭,因為嗰度根本唔係608嘅地頭,坳嚟無意思),反而成個東區人口60萬,係一個幾大嘅市場,如果可以宣傳到個BBI網絡(尤其是608港島方向嗰程,因為落車之後,可以任揀巴士免費上車),已經搶到好多客。

第三個原因先係最重要。土瓜灣去東區,唔好講106,就算係116都快過608啦。仲未計有條半個鐘一班嘅船,12分鐘去到北角啦,架608肯定仲喺九龍灣塞緊車。行啟德唔係錯,行承啟道先係錯。如果可以嘅話,608應該行去新蒲崗,甚至乎係黃大仙或者鑽石山。嗰度去東區都得D好慢嘅巴士(106/116/671),唔近地鐵嘅地方甚至無車。

至於嗰啲班次唔穩定呀、車程太耐呀等等,errr...咁其他路線都有一樣問題㗎啦。又唔見得行觀繞好慢。

eric278 發表於 2020-6-26 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
今年巴士路線計劃已建議608延長至筲箕灣,預計今年第3季實施。
kay 發表於 2020-6-26 13:21 | 顯示全部樓層

但城巴似放棄左多,紅日有20分時段都開30
世界很簡單 人類很複雜
horivhyc 發表於 2020-6-26 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-26 13:21

30分一班先有差唔多咁既客量,其實已經都差唔多,好可能等遠期啟德進一步發展先可能出現假日較多既20分一班
andy92 發表於 2020-6-26 13:40 | 顯示全部樓層
608 去九龍灣同啟德夠直接,但如果去土瓜灣,車程睇落同 106 差無幾
gordon0530 發表於 2020-6-26 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得608過港島轉去銅鑼灣、中環車真係好唔開胃,健康村落車又要過兩次馬路先到巴士站,比乘客觀感都好唔方便
horivhyc 發表於 2020-6-26 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2020-6-26 13:45
我覺得608過港島轉去銅鑼灣、中環車真係好唔開胃,健康村落車又要過兩次馬路先到巴士站,比乘客觀感都好唔 ...

如果好似樓主建議咁經港運城,新光,琴行街三站可唔可行?(純粹問,如有激動各位神經真心有怪莫怪……)
horivhyc 發表於 2020-6-26 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2020-6-26 13:48
如果好似樓主建議咁經港運城,新光,琴行街三站可唔可行?(純粹問,如有激動各位神經真心有怪莫怪……) ...

更正:琴行街改為渣華道電照街
 樓主| AV296 發表於 2020-6-26 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-26 13:21

其實我搭嗰時,608都係開30 (10分 40分)
而家(14:12) 都係開緊30
ate214 發表於 2020-6-26 14:14 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2020-6-26 13:48
如果好似樓主建議咁經港運城,新光,琴行街三站可唔可行?(純粹問,如有激動各位神經真心有怪莫怪……) ...

中入書局街個段七姊妹道咪又係自討苦吃