hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署撤回城巴5X改道及103P取消方案
開啟左側

[其他] 運輸署撤回城巴5X改道及103P取消方案

10598C 發表於 2020-6-27 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2020-6-27 07:37
103P
九龍段可以試下跟大部分紅隧線
女拔入彌敦道,基榮總站

其實合併5X同18P,西區直去灣仔銅鑼灣,再去北角做總站
然後18全日,擺去屈地街補位

反正中環特快返堅尼地城嚟緊有4X

至於大坑去中環,踢條E11/A入去,加個港島雙向分段咪搞掂
EX-TL 發表於 2020-6-27 14:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-6-27 12:16
記憶中103P架車去到"旺角"之後要攸171特車返南區所以拉去其他區盲要諗諗派車點搞
...

做171好似係城巴, 南港島綫通車後, 客量仲有冇咁高, 用前後車拉番密啲填咗呢部車, 唔知係咪可行.

九巴可以諗諗退出旺角染布房街班次, 改去第二度, 之後返竹園邨行回103.
天空之神 發表於 2020-6-27 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-27 14:06

18P 入銅鑼灣 = 倒哂北角客
但如果當年 改 18P 兜正街同銅鑼灣,我寧願要銅鑼灣

5X ? 算吧啦
食之無味
lsc04d11 發表於 2020-6-27 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層

MCVbb 發表於 2020-6-27 00:20
銅鑼灣返西環唔係最快18P?

人地原文都冇講個”最”字   最快既要保留 比較快既都要保留  特慢亦要保留  照顧不同市民所需 這些才是區議員的口吻
053h4 發表於 2020-6-27 14:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2020-6-27 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-27 14:43
倒晒?有無咁誇張。

北角去灣仔北入銅鑼灣更趕客,不過無計啦,局入

唔停景隆街果個站都無用,維園道告士打道一早比紅隧車龍一分為二

不過話分兩頭,個人支持用 18 入大坑殺 2 仔
延長去堅城都無所謂,做貴價流水要做得夠盡
想快咪乖乖課金 18X
10598C 發表於 2020-6-27 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-27 14:33

北角客仲有18去灣北中上環

即係一條18比北角,一條合併咗嘅5X/18P比西區直去銅鑼灣/炮北
hihiman 發表於 2020-6-27 15:54 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-6-27 14:25
做171好似係城巴, 南港島綫通車後, 客量仲有冇咁高, 用前後車拉番密啲填咗呢部車, 唔知係咪可行.

九巴可 ...

直接叫老九交個牌出來仲好啦
樣樣野都做到一PAT 屎咁
就好似619X 咁, 而家無啦啦在743 整班古怪加班車出來, 坐又坐唔爆
之前d 班次爆到狗屎咁又當睇唔到, 同人爭客又咁積極

你係搞, 就好心在630 立即連續開2班車打615-630 那4班的城記619啦
趁而家長勝人車也突出來的時候就做少少動作啦
AtrHenu 發表於 2020-6-27 16:27 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-6-27 12:16
記憶中103P架車去到"旺角"之後要攸171特車返南區所以拉去其他區盲要諗諗派車點搞
...

自2017年171大減後呢個做法已取消,現時城巴做103P個字軌到旺角(染布坊街)後經紅隧私返POF調回103而九巴C103-2車(周六為C103-1車)做完103P後則繼續私返CHY做返103!!
btw,自從西營盤有地鐵Lift後103P作用已經唔大,如其俾它鬥禿不如取消咗它還返架車俾103(因為103於103P時段期間入座率比P車高).
wingho_cwh 發表於 2020-6-27 18:13 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-6-27 14:06

4X 嗰個改動暗啞底撤回咗架喇,唔好幻想太多,佢想再提出呢個改動,一定嘈爆佢

天空之神 發表於 2020-6-27 14:33

5X ? 算吧啦
食之無味

其實北角係唔會好食過銅鑼灣,只係因為定線無 5X 咁慢所以仲儲咗喺度嘅客 **好似** 多過 5X,其實都唔好得去邊,得返西行似返條線
同埋其實你知唔知 18P 都經「銅鑼灣」?

天空之神 發表於 2020-6-27 14:52
不過話分兩頭,個人支持用 18 入大坑殺 2 仔
延長去堅城都無所謂,做貴價流水要做得夠盡
想快咪乖乖課金 18X
西環尾唔會要返條 18 架喇,延入嚟居民都唔會幫你接收,打 5B 10 班次主意嘅嘢可以慳返
如果新巴已經無搞 2 號車嘅動機,唔好再搞大屠殺,除非想城巴新巴早日交牌就 go ahead 啦

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036