hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署撤回城巴5X改道及103P取消方案
開啟左側

[其他] 運輸署撤回城巴5X改道及103P取消方案

天空之神 發表於 2020-6-28 14:23 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-6-28 13:56
其實你知唔知邊度先係銅鑼灣?

你想講地名既銅鑼灣 定係 地鐵站既銅鑼灣先
如果銅鑼灣街市一帶,根本唔可以叫兜

簡單D 講你一直都唔明以上討論講緊咩
.
EX-TL 發表於 2020-6-28 16:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-28 04:02
其實條線既走線係吸引既話
無論堅道定羅便臣道都會有人搭
當區居民向來都識得上落山搭車

641要摺嘅話, 早幾年改去啓德都費事, 所以建議103P改行羅便臣道同九龍東(改線), 點都係乘客得益, 唔存在因為641而家坐大半滿至全滿過九龍, 就唔可以改103P去九龍東.

半山居民亦習慣搭車落金鐘轉車, 如果因為103P改線, 而令半山客捨棄落灣仔轉641去東九, 其實641有離島客支持下, 點都唔會取消, 反而因103P提供到羅便臣道特快去東九, 對641影響只係有限數, 原因係103P一班起兩班止, 641有七班車.

另外, 既然無論架車行羅便臣道定堅道, 兩地居民都會行去搭, 將九龍東線掟埋上去同12M 23 40等線同站增加收視, 不是更好? 只係唔知羅便臣道早繁多兩班巴士行走, 對交通影響有多大.

再者, 103半山區地位一向冇小巴 12M 23 40咁高, 西營盤站開幕對其之影響幾乎只限港島流水客, 剩低半山區路段, 堅道特快去紅隧 京士柏 旺角東客少已得到103P驗證, 而電車路有104 182走九龍區類似路段, 堅道唔搭103, 都可以落電車路 金鐘 灣仔搭104 182, 情況同你話641有半山客落山幫襯一樣.
wingho_cwh 發表於 2020-6-28 19:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-28 14:23
你想講地名既銅鑼灣 定係 地鐵站既銅鑼灣先
如果銅鑼灣街市一帶,根本唔可以叫兜

我梗係知你講緊嘅「銅鑼灣」係講緊告士打道維園啦
但你要知銅鑼灣嘅範圍已經因為黨鐵站嘅出現而變到好大,而事實上 18P 的確途經銅鑼灣
所以條題應該係兜正街抑或兜皇室堡

好喇問題嚟喇,點解我哋無啦啦要喺正街同皇室堡之間作出取捨先? 喺未改線之前,18P 東行唔係載空架喎

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
天空之神 發表於 2020-6-28 20:26 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2020-6-28 19:40
我梗係知你講緊嘅「銅鑼灣」係講緊告士打道維園啦
但你要知銅鑼灣嘅範圍已經因為黨鐵站嘅出現而變到好大 ...

當年最慘係選擇左正街

我只係講緊 2 選 1 既情況下,寧願入皇室堡
都唔係碌到落正街

雖然擺明車馬想推北角快車客比 18X 但結果大家有目共睹
.
cktse 發表於 2020-6-29 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
103P如果倒轉行嘅話可唔可行?例如係柏道開,逆時針經羅便臣道、堅道、返去蒲飛路調頭落山道直入西隧出旺角
053h4 發表於 2020-6-29 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-29 14:08 | 顯示全部樓層

18P行正街係因為西營盤無左18
雖然係改左衰過唔改,但東行依家客量未至於去到0

西區問題係人口唔夠多
同東區差唔時間行電車路
但西行一定多人過東行
世界很簡單 人類很複雜
3ASV454@671 發表於 2020-6-29 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
103P應該一係拉去旺角東站,畀半山人駁東鐵,一係就拉去弼街,最少都執返幾個去旺角嘅客,而家麥花臣做總站完全唔知想點
YoungMan 發表於 2020-6-29 14:43 | 顯示全部樓層
3ASV454@671 發表於 2020-6-29 14:31
103P應該一係拉去旺角東站,畀半山人駁東鐵,一係就拉去弼街,最少都執返幾個去旺角嘅客,而家麥花臣做總站 ...

駁東鐵就紅磡啦
EX-TL 發表於 2020-6-29 17:28 | 顯示全部樓層

cktse 發表於 2020-6-29 13:53
103P如果倒轉行嘅話可唔可行?例如係柏道開,逆時針經羅便臣道、堅道、返去蒲飛路調頭落山道直入西隧出旺角 ...

金鐘就在眼前, 但要你從頭開始碌多一次半山, 之後再碌埋堅城 西環, 當而家架車過左海, 改完都唔知碌到港大未.