hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 本年度油尖旺區巴士路線計劃結果出爐
開啟左側

[經歷分享/報告] 本年度油尖旺區巴士路線計劃結果出爐

FBI2 發表於 2020-6-30 22:45 | 顯示全部樓層

或者咁講,41呢個PLAN,目的只係想減兩架車慳成本. 因此,如果要45加班,老九寧願唔做,反正而家41用八架車,一單執幾次雞,又封左44脫班頂閘要搵線救命既聲音.

講真,青衣出入土瓜灣,晨早搭晒其他交通工具啦,我青衣村出土瓜灣,坐港鐵出紅隧口轉隧巴,九個字都到,如果坐41,唔計等車都要55分鐘. 至於土瓜灣返青衣,紅小出美孚轉幾飛,一樣唔駛一個鐘. 直到近年41有預報時間,我先較岩時間坐41.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ATSE40 發表於 2020-6-30 22:51 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-30 14:20
何文田去深水埗搭屯馬線
腦缺鈣?

要搭鐵嘅三年幾前已經搭咗啦,仲使等條無限 delay 嘅屯馬綫又講埋啲無限 loop 嘅無效 point 咩。

某版友平時最鍾意拎啲數據嚟撻人左眼見到鬼㗎,今次又唔拎數據出嚟

腦補當真,真要補腦
gu9434@24 發表於 2020-6-30 23:00 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-6-30 22:45
或者咁講,41呢個PLAN,目的只係想減兩架車慳成本. 因此,如果要45加班,老九寧願唔做,反正而家41用八架車,一單 ...

九巴一心想省車既 大可以搵E21A做埋佢  .
但到時就唔要嘈生哂話 城巴搶哂九巴堆短途客

053h4 發表於 2020-6-30 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-6-30 23:40 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-6-30 22:45
或者咁講,41呢個PLAN,目的只係想減兩架車慳成本. 因此,如果要45加班,老九寧願唔做,反正而家41用八架車,一單 ...

慳車唔係問題,問題係自己做得又差、疏夾貴做爛市都唔肯放手俾城記執先係問題,大部分時間成條線最多人上嗰個位欽州街竟然話飛起就飛起一啲補償都唔做,我就真係大開眼界囉。講緊成個pool有成六千幾客(估計,我當大半俾41細半俾45同E21A嘞)話推就推俾人,廢如 296D 減完班都係四千幾客仲有 9 車行緊 20 分一班,我唔覺得呢個 pool 淨係值一條得 7 部細/中車行緊 30 分一班,服務時間短啲嘅 45 囉。(ok我又當你E21A同45分咗6040都仲有千幾客,計埋自己都唔止五千客啦)
又,41 要慳車縮行車時間都有好多方法,包括飛旺角、飛青衣其中一忽、做哂兩樣、甚至係縮落美孚再飛旺角,都一樣慳到車而照顧到大部分客。反正佢用開屯馬線嘅理由淨係啱青衣美孚使,其餘客牽連有限,最後炒先嘅咪又係青衣囉。大份客有要求都要當大帝嘅細份客就真係惡過鬼啦。
腦補當真,真要補腦
kingprowm 發表於 2020-7-1 00:44 | 顯示全部樓層
青衣需要既係直達紅磡和土瓜灣的巴士服務,何文田和愛民估計需要不大,最多可能要去房屋署,公開大學,但何文田愛民偏偏就需要深水埗服務,結果就搞到 41 唔知點咁樣

其實未有呢個 RPP 出台前,我就諗 41 改為經九龍塘和南昌街,深水埗西九龍中心特快往返青衣,應該可照顧兩邊的需要
kl9327 發表於 2020-7-1 01:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-30 21:56
其實係城巴用E21A盲搶客先害到41服務咁差,本身E21A呢度過去討論好多人反對雙向分段,得單向分段的話,何文 ...

d客寫左你個名架?
GZ4031 發表於 2020-7-1 02:33 | 顯示全部樓層
呢家41 45 個pool 夾埋15部車
我當你唔拉18號搞
咁45 180分鐘來回, 9部車去處理
241X 如果縮到青碼開, 再加埋佢改快 (反正長青果帶上哂42A), 應該150分鐘來回, 都係5部車
啫係理想黎講就算要加密45都cut到一部車

當然啦
根本另一個問題係出於45 做哂兩區老人區, 行車都係長到離地
如果要根源咁解決, 咁倒不如45 46 二留一然後做到12分鐘一班, 葵涌醫院之後直接跟411小巴出公路直行長沙灣道, 然後旺角道做循環點調頭, 荔枝角又係直飛荔景南, 做個100分鐘既大循環, 大約9部車搞點佢
愛民土瓜灣來回荔景就十成九用BBI處理, 佐敦就本身都唔多用46 番荔景...

咁跟手就將13部45 46既車變9部
多左4部再加2部41既車轉做241X

仲有6部車擺出黎做番長荔深愛民
美孚跟E21A到愛民就完
都做得番20分鐘一班
GW4866 發表於 2020-7-1 03:58 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2020-6-30 11:05
37 欽州街入荔枝角道都仲算講得通,但美孚直入真係蝦人

今年係建議興華街先轉落去荔枝角道
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-7-1 04:07 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-6-30 11:26
46點睇應該改行荔枝角道,而唔系37
41而家有ETA,執雞一流,好過個條四不像 ge 241X ...

行荔枝角道都係想做麗翠苑果帶ja
塞條46落去比人都無用,去旺角又有2/202,葵涌果邊又只到荔景
最好塞條36A直行東京街就算
唔好阻住46收檔
打開門,行出去,去遠啲!