hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 第一城遲早變大帝區!
開啟左側

第一城遲早變大帝區!

RyanPun 發表於 2020-6-30 20:08 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-30 20:02
換左隻色,但換不了人性
講真就算捧到飛起既泛民
有D係民生議題都做得唔好

先唔好理入面有幾多泛民,屯元天三大區巴士線互相協調,呢啲就真係有做嘢喇。求奇出兩句聲講句啱居民心意嘅、但對其他區嘅人好不滿嘅聲,咁同建制派一樣叫區棍。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kitarolo 發表於 2020-6-30 20:15 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-6-30 20:08
先唔好理入面有幾多泛民,屯元天三大區巴士線互相協調,呢啲就真係有做嘢喇。求奇出兩句聲講句啱居民心意 ...

真? 區內短途政府
已經講明用輕鐵/鐵巴
啱啱A線E線重組好似都
傾緊洪水橋夾屯門做,定又
似樓主所言,變成元朗市中心
往洪水橋上公路……

問心,第一城咁人口唔算
廣義嘅帝區,286C若富安
已上到頂閘嘅,以青沙附加費嘅
利誘下,至少有動力喺繁時拆線。
RyanPun 發表於 2020-6-30 20:19 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-30 20:15
真? 區內短途政府
已經講明用輕鐵/鐵巴
啱啱A線E線重組好似都

嗱我冇話過份嘢好。
但我會想見到自己選出嚟嘅區議員,能夠拋啲新嘅建議出嚟,而唔係呢啲巢返十年已經提過嘅方案當係自己嘅政績嘅垃圾

Fong_2132 發表於 2020-6-30 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

而家咁嘅形勢,受害的永遠都係烏溪沙嘅人,永遠冇可能夠富安同第一城爭資源
kay 發表於 2020-6-30 22:28 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2020-6-30 22:11
而家咁嘅形勢,受害的永遠都係烏溪沙嘅人,永遠冇可能夠富安同第一城爭資源 ...

有,整色整水收貴2蚊既快線
連埋十四鄉做,九巴好樂意

以前就話亞公角街抽走線
依家係開新線行高速
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-6-30 22:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-30 22:28

問題係烏溪沙未夠客可以全日行繞道+大老山公路出九龍。
一定要同市中心耀安夾
天空之神 發表於 2020-6-30 22:51 | 顯示全部樓層

其實應該沙馬分家

大大條沙瀝唔用
大大條大老山公路唔用
係要死兜一城濱景富安

我同意先行繁時快車飛哂以上地方
長遠平衡沙田馬鞍山利益,善用屯碼線二期開通後既車提供各自服務
.
I20091157 發表於 2020-6-30 22:51 | 顯示全部樓層
新區議會根本完全睇唔到喺交通規劃上有乜作風,咁快又半年喇,咪又係自己人鬧自己人!
都係嗰句,留名到時沙中線過埋海,沙田區起碼一半線要殺!
Fong_2132 發表於 2020-6-30 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-30 22:49
問題係烏溪沙未夠客可以全日行繞道+大老山公路出九龍。
一定要同市中心耀安夾
...

去得耀安就要去埋富安架喇
RyanPun 發表於 2020-6-30 23:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-30 22:28

所謂橋唔怕舊、最緊要有人受,加個繞道附加費,全日行繞道唔落市中心同富安,收貴幾多錢都肯定大把烏溪沙人磅水,然後專揀啲多人搭、用車又需要好多嘅線找數、得罪哂啲舊客,九巴最鐘意做呢味嘢。