hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-9 22:52
部分貼文有講過,詳情可以睇下舊文

215X來回
行埋漆咸道南對彌敦道以東嘅客影響 ...

259B同260X並存,59M/59X肯定要交數,甚至多過260X。因為旺角特快食埋59X同埋地鐵駁59M班客。
冇叫兩飛唔太重要,兩條都入轉車站,自己衡量自己近邊個上車點、ETA、使唔使轉車,再決定自己行去邊個站搭邊條線。
個人認為呢啲情況同路有得叫兩飛仲麻煩,條路中間有咩冬瓜石腐一齊攬炒,唔同走線先可以分擔風險,死咗一條仲有另一條。
相似例子,我會覺得屯門同元朗+天水圍,258/9D / 268/9C 呢兩個組合,應該大家互換1條去觀碼/鯉魚門邨。各自增加屯門/大欖轉車站覆蓋之餘,亦都減少個別路段塞死攬炒曬2條線,例如觀碼出觀塘道成日塞死。
Anonymous 發表於 2020-7-9 23:35 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 23:05
上車位重要過落車位,只能套用一般相近情況,例如彌敦道vs行上海街嘅36B/46或長沙灣道vs青山道等。

當條 ...

由於真係冇比較,所以真係唔知可以快幾多。
最大問題只係擔心彌敦道以東嘅屯北客要焗轉車而唔易接受。自己區嘅立場黎講,無論點都要轉車,但如果兩邊都開20/25一班,真係唔知搭咩好。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-9 23:35
由於真係冇比較,所以真係唔知可以快幾多。
最大問題只係擔心彌敦道以東嘅屯北客要焗轉車而唔易接受。自 ...

睇260X ETA
對比南行西九龍站去尖東站同北行尖東站去柯士甸站,相差10分鐘。
相信繁忙時間會爭更遠

59M/X要交數,加埋避開極端非繁時間唔開(上午入屯門、晚間出九龍),相信兩線非繁可各自維持到15/20,絕對唔會係20/25。
3asv@59x 發表於 2020-7-10 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

其實老實講如果唔係59M爆到咁,59X都唔應該入,因為本身自己嘅客量係夠。至於58X,已經有58M 260X,其實唔入係應該。
mic4126 發表於 2020-7-10 02:27 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-7-10 00:13
其實老實講如果唔係59M爆到咁,59X都唔應該入,因為本身自己嘅客量係夠。至於58X,已經有58M 260X,其實唔 ...

59M同59X係屯門行唔同路
可能係兩條線都入轉車站嘅原因

天空之神 發表於 2020-7-10 06:47 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-7-10 00:13
其實老實講如果唔係59M爆到咁,59X都唔應該入,因為本身自己嘅客量係夠。至於58X,已經有58M 260X,其實唔 ...

59X 唔入轉車站會爆多兩錢重,59A 又一早做哂流星
fly831 發表於 2020-7-10 11:37 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 23:39
睇260X ETA
對比南行西九龍站去尖東站同北行尖東站去佐敦站,相差10分鐘。
相信繁忙時間會爭更遠

260X而家平日非繁來回都只係做緊15都唔係唔夠做, 259B翻生唔見得可以做到15/20, 何況仲有條63X

個人就唔係好睇到尖咀佐敦特快有開多條全日線既需求

最愛猛男
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 12:00 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-7-10 11:37
260X而家平日非繁來回都只係做緊15都唔係唔夠做, 259B翻生唔見得可以做到15/20, 何況仲有條63X

個人就唔 ...

個人認為259B一半做旺角特快同一半做屯碼-尖咀直通係夠嘅

63X旺角特快其實幾吸引,平日放工時間晚6點幾都有廿幾三十人喺大貓銀行等
只係平時班次極端地太疏而趕客,寧願搭返傳統X線碌長沙灣道

63X如果加多條線一齊有協同效應去轉車站/去屯門,就會多啲人會專登等
喺先達對面58X/59X/67X站,同快富街站宣傳下旺角西廊特快
會特登過去搭

Anonymous 發表於 2020-7-10 12:51 | 顯示全部樓層
[/quote][quote]260X而家平日非繁來回都只係做緊15都唔係唔夠做, 259B翻生唔見得可以做到15/20,

認同15/20太過理想,九龍方向1400後,屯門方向1600前好大機會做唔到
何況仲有條63X

63x旺角同259b同路=加班,宣傳到位非繁會夠客

個人就唔係好睇到尖咀佐敦特快有開多條全日線既需求

現時黎講重開259b下繁比較實際。但要解決屯碼唔駛轉咁多車呢個問題,屯碼區需要多啲對外線

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-10 12:59 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 12:00
個人認為259B一半做旺角特快同一半做屯碼-尖咀直通係夠嘅

63X旺角特快其實幾吸引,平日放工時間晚6點幾 ...

咁其實連63X非繁都唔肯加班
九巴無端端爆多條259B出嚟既機率真係好低

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
西九小確幸 + 2 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過