hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-10 12:59
咁其實連63X非繁都唔肯加班
九巴無端端爆多條259B出嚟既機率真係好低

之前63X成日玩暗地裏加班
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-10 12:51
認同15/20太過理想,九龍方向1400後,屯門方向1600前好大機會做唔到

63x旺角同259b同路=加班,宣傳到位 ...

同意可以一步一步嚟,特別係武漢肺炎下客量無保證
可先試平日下繁回程同星期六日全日
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
mic4126 發表於 2020-7-10 02:27
59M同59X係屯門行唔同路
可能係兩條線都入轉車站嘅原因

當日揾59X/67X/258D入埋,其實係轉車站太多人滯後臨急臨忙入去救火,59M/X唔同路只係副產品,唔係特登。當然而家拎返走59X就無可能。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-10 14:22 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 13:56

好多時都係晚間回程班次
而家回程班次都加密到咁上下程度
加多條259B落去又係唔係有幫助呢
定係連客都順手走埋?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
arfung 發表於 2020-7-10 14:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-10 12:59
咁其實連63X非繁都唔肯加班
九巴無端端爆多條259B出嚟既機率真係好低

如果63X晚繁5點到8點,往屯門方向能夠由20分加到15分,相信更能吸客,其他師兄都有講奶路臣街一站都有好多人等佢。
非繁如師兄話,想30分加到20分都唔肯,難矣。

繁時旺角慢碌到美孚,隨時要20-30分鐘,呢個時間既63X的確快到唔少。
係衰班次疏落養唔到客。

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
西九小確幸 + 4 試過美孚當旺角快車搭一望ETA都係黨鐵算.

查看全部評分

arfung 發表於 2020-7-10 14:50 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-10 13:56

係,暗加係晚上8-11呢段時間;但的確最能聚人收工時間的下繁6-8開20分,係無加過既~

唔知大家知唔知高峰期63X的班次曾經去到9-20分(深夜出市區25分)既相對正常既安排呢

fly831 發表於 2020-7-10 16:52 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2020-7-10 14:47
如果63X晚繁5點到8點,往屯門方向能夠由20分加到15分,相信更能吸客,其他師兄都有講奶路臣街一站都有好 ...

奶路臣街對屯門人黎講站位靚, 但跟住支燈實在太衰

最愛猛男
HS1588 發表於 2020-7-10 16:57 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-9 17:16
認同銅鑼灣獨市係龍門居唯一坐962x嘅原因。但962g唔夠多班,作用有限。要人唔轉車,962g要考慮同x962合併 ...

主要問題係條 260X 回程慢碌彌敦道都班客都照樣捧場既時候,
真係無咩誘因去郁佢, 尖嘴班客揀坐巴士返屯門都唔係為左快果少少
HS1588 發表於 2020-7-10 17:10 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-7-9 10:45
唔傾向再加一條全日東九線累鬥累,尤其61X仲有大量載客空間,258D/259D班次亦都成日拍拖到站

259D全日改 ...

咁樣改都係逼湖景班客唔好貪快轉 259D,
早排下繁先見過 59M 同 259D 前後腳到轉車站, 睇住大約十個 59M 客落車跑去後面架 259D, 259D 又有大約十個客跑返去前面追部 59M
本身 59M 回程都做到半條湖景邨, 落車行返悅湖都比去程就腳既時候都要咁轉,
你就知碼頭班客對於時間既執著程度係點

259D 飛走 VIP 去幫手執轉車客根本唔係解決到個根源, 要服侍碼頭班大帝就要比佢地攬曬啲直達線, 起碼上下繁要比條飛轉車站直出尖咀 / 沙田既線佢地
呢個九巴有數據係手, 知道邊個目的地最多碼頭客去, 根本唔難做到, 只係九巴有無心搞

Anonymous 發表於 2020-7-10 17:13 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2020-7-10 16:57
主要問題係條 260X 回程慢碌彌敦道都班客都照樣捧場既時候,
真係無咩誘因去郁佢, 尖嘴班客揀坐巴士返屯 ...

同意,只係當時諗唔到改行九龍公園徑有咩唔好。咁難得有幾個靚站位唔想改走佢
259D 飛走 VIP 去幫手執轉車客根本唔係解決到個根源, 要服侍碼頭班大帝就要比佢地攬曬啲直達線, 起碼上下繁要比條飛轉車站直出尖咀 / 沙田既線佢地
呢個九巴有數據係手, 知道邊個目的地最多碼頭客去, 根本唔難做到, 只係九巴有無心搞

俾直達線例如263,61x成條改去屯碼同60系減班個人意見唔係問題(頭盔:不代表當區立場),259d非繁唔入安友我都仲勉強忍到。玩玩下要長轉短,60m變20一班就真係接受唔到。
我唔會話人大帝,因爲屯碼的確係多人,60系班次有調整空間,而有兩條都要兜到市中心都係唔方便。將心比心大家都想方便啲,但玩到連去荃灣都逼人轉車,咁樣好咩?上下繁拆線完全歡迎,反正可以令更多人唔使轉車。

轉車站非繁開黎應該係比本身冇得直達/想行更快走線嘅人落去轉車,而唔係叫本身有直達服務嘅人落去轉車。繁時開線應該盡量令人唔使轉車同用特快走線,坐滿一架高載12m為之合格